Κατέρρευσε στο β΄ μέρος και ηττήθηκε 84-69 στο Τελ Αβίβ ο Ολυμπιακός

Δεν τα κατάφερε στο Τελ Αβίβ ο Ολυμπιακός όπου μετά από μια κακή εμφάνιση, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο γνώρισε την ήττα με 84-69 από την Μακάμπι και υποχώρησε με 12-7 στις νίκες στην 22η αγωνιστική της Ευρωλίγκα.

Μέχρι το ημίχρονο, παρά τα προβλήματα στην άμυνα και τις βεβιασμένες επιλογές στην επίθεση, η ομάδα του Πειραιά παρέμενε στη διεκδίκηση της νίκης χάρη στους Παπανικολάου (7π.), ΜακΚίσικ (9π.), Ντόρσεϊ (12π.) και Πρίντεζη (13π.). Στην 3η περίοδο, όμως το επιμέρους σκορ 26-18 της Μακάμπι και η διψήφια διαφορά που οικοδόμησε η ισραηλινή ομάδα αποδείχτηκε μη αναστρέψιμη για τους Πειραιώτες που έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο καταρρέοντας και επιθετικά έως το τέλος του αγώνα. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πανηγύρισε μία μεγάλη νίκη, μετά από 8 διαδοχικές ήττες. Οι Έβανς (14π.), Ουίλμπεκιν (13π.) και Νάναλι (11π.) ήταν επίσης διψήφιοι για τη Μακάμπι.

Τα δεκάλεπτα: 19-16, 40-38, 66-56, 84-69

Η υπεροχή του Άντε Ζίζιτς στη ρακέτα φάνηκε αμέσως μετά το τζάμπολ, με τον Κροάτη σέντερ να μετρά 5 πόντους στο 8-2 της Μακάμπι (συν τρίποντο του Ουίλμπεκιν). Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε 5 λεπτά για να πετύχει το επόμενο καλάθι του (8-4), με τον Παπανικολάου να είναι ο μόνος σκόρερ για τους «ερυθρόλευκους». Αυτός και ο Βεζένκοφ με δύο διαδοχικά τρίποντα έκλεισαν την ψαλίδα της διαφοράς 12-10 κι ενώ ο Σλούκας πέρασε στη θέση του Ουόκαπ στην περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός άρχισε να γυρνάει την μπάλα με περισσότερη υπομονή, ο αγώνας έγινε ντέρμπι, αλλά ο Φαλ που έμεινε 9:44 λεπτά στο «5» στην 1η περίοδο αδυνατούσε να σταματήσει τον Ζίζιτς. Τι κι αν ο Ολυμπιακός μάζεψε 11 ριμπάουντ έναντι τεσσάρων των Ισραηλινών στα πρώτα δέκα λεπτά; Η «ερυθρόλευκη» άμυνα δεν θύμιζε αυτήν την απροσπέλαστη που επιδεικνύει η ομάδα του Πειραιά στο ΣΕΦ. Με τον Ζίζιτς να μετρά 7 πόντους (7 ο Παπανικολάου για τον Ολυμπιακό), το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τη Μακάμπι στο +3, 19-16, αφού το καλάθι του Μάρτιν (μπήκε για τα 16 τελευταία δεύτερα) κρίθηκε εκπρόθεσμο από τους διαιτητές, αφού πρώτα είδαν το instant replay.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έκανε τη διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού στις αρχές της 2ης περιόδου, ενώ καταλυτικός ήταν και ο Γιώργος Πρίντεζης. Με πόντους, κλεψίματα και ένα κερδισμένο αντιαθλητικό φάουλ, ο Αμερικανός άλλαξε την εικόνα του αγώνα και οι Πειραιώτες ξέφυγαν με 23-28. Όμως η άμυνα των «ερυθρόλευκων» συνέχισε να μη λειτουργεί, ειδικά απέναντι στον Ζίζιτς. Η Μακάμπι προσπέρασε με 31-30 από τρίποντο του Νάναλι, ο Μπαρτζώκας απέσυρε τον Μάρτιν και χαμήλωσε το σχήμα ρίχνοντας τον πιο γρήγορο Ζαν-Σαρλ στο «5», αλλά ούτε αυτή η κίνηση έφερε αποτέλεσμα. Ο Λαρεντζάκης που έμεινε αρκετή ώρα με τον Ουόκαπ στην περιφέρεια δεν ήταν σε καλή ημέρα. Ακολούθησαν βιαστικές επιλογές και λάθη του Ολυμπιακού, ο Ζίζιτς έκανε πάρτι στη ρακέτα και μετά το 33-34, η Μακάμπι κατάφερε να πάει με προβάδισμα, έστω και με βραχεία κεφαλή, 40-38 στα αποδυτήρια στο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός προσπέρασε ξανά 40-41 με τρίποντο του Ουόκαπ με την επανέναρξη, για να δεχτεί επιμέρους σκορ 15-4 ο Ολυμπιακός (55-45). Εκτός από τον Άντε Ζίζιτς που είχε φτάσει τους 23 προσωπικούς πόντους, θύτης του Ολυμπιακού αποδείχτηκε ο Κίναν Έβανς με 8 πόντους έως τότε στην 3η περίοδο. Ο Τζάλεν Ρέινολντς πέρασε στο παιχνίδι και με δικές του λύσεις η Μακάμπι διατήρησε το προβάδισμα, με το +11, 60-49, από τρίποντο του Νάναλι, να είναι η μεγαλύτερη διαφορά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με τρίποντο του Σλούκα και δίποντο του Φαλ, ο Ολυμπιακός έριξε τη διαφορά στο -6, 60-54. Οι Ουίλμπεκιν και Ουίλιαμς με συνοπτικές διαδικασίες επανέφεραν σε διψήφια τιμή τη διαφορά (64-54) και εν συνεχεία 66-56 (σκορ 3ης περιόδου), μετά από καλάθι στην εκπνοή του Ρέινολντς.

Πλέον, η ψυχολογία των παικτών του Μπαρτζώκα βρισκόταν στο ναδίρ και η εικόνα τους θύμιζε το β΄ μέρος με τη Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, όταν και τότε, πριν από μία εβδομάδα, πέταξαν λευκή πετσέτα. Η κακή ψυχολογία αποτυπώθηκε στα χαμηλά ποσοστά ευστοχίας και στα πολλά λάθη, αφού η ομάδα του Πειραιά είχε παρατήσει πια το παιχνίδι. O Άντε Ζίζιτς δεν χρειαζόταν πια… με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να τον αποσύρει στον πάγκο και να αφήνει τους υπόλοιπους παίκτες του να συνεχίσουν τη δουλειά… μέχρι το τελικό 84-69.

Διαιτητές: Λάτισεβς (Λετονία), Πάντερ (Γερμανία), Τεπενιέρ (Γαλλία)

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Ουίλμπεκιν 13 (3), Έβανς 14 (1), Κολοέιρο 8, Ουίλιαμς 4, Τέιλορ, Ρέινολντς 8, Σόρκιν, Ντιμπαρτολομέο 3 (1), Κοέν, Νάναλι 11 (3), Ζίζιτς 23, Ζιβ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 5 (1), Ντόρσεϊ 12, Λαρεντζάκης, Φαλ 8, Σλούκας 7 (1), Μάρτιν, Βεζένκοφ 6 (1), Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου 7 (1), Ζαν-Σαρλ 2, ΜακΚίσικ 9 (1)

ΠΗΓΗ: SPORTS.ERT.GR
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ