Αντρέι Σεφτσένκο: «Να απαγορευτεί η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ο πρώην αστέρας της Τσέλσι, της Μίλαν και της εθνικής Ουκρανίας, Αντρίι Σεφτσένκο, προέτρεψε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να απαγορεύσει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024, αλλά υπήρξαν εκτεταμένες εκκλήσεις να σταματήσουν οι Ρώσοι αθλητές να αγωνίζονται εν μέσω της σύγκρουσής τους με την Ουκρανία – καθώς και εκείνοι από τη Λευκορωσία, που τάσσονται με τη Ρωσία.

Και ο Σεφτσένκο – ο οποίος έπαιξε 111 φορές για την εθνική ομάδα – έχει κάνει έκκληση στη ΔΟΕ ζητώντας τους να καταδικάσουν την «επιθετικότητα» της Ρωσίας και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και να συμβάλλει στον τερματισμό του πολέμου.

«Δεν υπάρχει πολιτική στον αθλητισμό», έγραψε στα social media. «Αλλά αυτός ο πόλεμος δεν είναι απλώς πολιτική.
«Οι αθλητικοί αγώνες υψηλού επιπέδου, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ευκαιρίες για να μοιραστούμε ένα μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους στη Γη ταυτόχρονα.

«Αν αθλητές από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία μπουν στην αρένα, με ή χωρίς σημαίες, αντικατοπτρίζει αυτή τη δήλωση της Ολυμπιακής Επιτροπής προς ολόκληρο τον κόσμο – ο πόλεμος τελείωσε, μπορείτε να συγχωρήσετε τους πάντες και να ξεχάσετε τα πάντα.

«Αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Κάθε μέρα ο πόλεμος καταστρέφει τις πόλεις μας, καταστρέφει την παιδική ηλικία των παιδιών μας και απειλεί την ύπαρξή μας.

«Ο κόσμος πρέπει να το θυμάται αυτό. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας.
«Προτρέπω τους Ολυμπιακούς Αγώνες να μην επιτρέψουν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να καταδικάσουν σθεναρά τη ρωσική επιθετικότητα».

Η Ρωσία αναγκάζεται ήδη να αγωνιστεί υπό το έμβλημα της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) αφού έλαβε διετή αποκλεισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ το 2019 εν μέσω ισχυρισμών για κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ.

Επίσης έχει εμπλακεί σε πρόσφατη διαμάχη αφού η 15χρονη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε απαγορευμένο φάρμακο για την καρδιά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες πέρυσι.

Αργότερα απαλλάχθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι η Βαλίεβα δεν έφταιγε για την απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη που υπήρχε στο σύστημά της – αφού αντιμετώπισε την αφαίρεση του χρυσού της ολυμπιακής ομάδας πατινάζ που κέρδισε για τη Ρωσία.

Πηγή: Dailymail
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος