Ακτιβιστές διέκοψαν το Tour de France προκαλώντας αναστάτωση στους ποδηλάτες

Ο Μάγκνους Κορτ κέρδισε τον Νίκολας Σουλτς σε ένα φωτογραφικό φίνις για να κερδίσει το επεισοδιακό 10ο στάδιο του Γύρου της Γαλλίας, αφού ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή διέκοψαν τον αγώνα προκαλώντας 10λεπτη καθυστέρηση στο Megeve.

Ο αγώνας διακόπηκε 36 χιλιόμετρα από τον τερματισμό, καθώς οι διαδηλωτές κάθισαν στο δρόμο, με έναν από αυτούς να φορά ένα μπλουζάκι λέγοντας: «Έχουμε 989 μέρες».
Οι ακτιβιστές τελικά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.

Σε ένα συναρπαστικό φινάλε, ο Δανός Cort ξεπέρασε τον Schultz για να κερδίσει οριακά. Ο Alberto Bettiol, ο οποίος ήταν επικεφαλής την ώρα της διαμαρτυρίας και χρειάστηκε να περάσει μέσα από ένα ροζ σύννεφο από μια φωτοβολίδα πριν κατέβει από το ποδήλατό του.

Μετά από καθυστέρηση 10 λεπτών, ο διευθυντής του αγώνα Christian Prudhomme καθάρισε τον αγώνα για να συνεχιστεί.

«Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την κλιματική κρίση, πρέπει να έρθουμε και να αναλάβουμε δράση στον Γύρο της Γαλλίας για να εστιάσουμε ξανά την προσοχή σε ό,τι έχει σημασία για την επιβίωσή μας», δήλωσε το κίνημα ακτιβιστών για το κλίμα Derniere Renovation. «Πρέπει να κάνουμε την κυβέρνησή μας να αντιδράσει καθώς μας οδηγούν στο σφαγείο».

Ο Tadej Pogacar κράτησε την κίτρινη φανέλα με προβάδισμα 11 δευτερολέπτων έναντι του Lennard Kamna, ο οποίος ήταν ανάμεσα σε ένα γκρουπ 25 αναβατών που ξεπέρασε με πάνω από 80 χιλιόμετρα να απομένουν.

Κάποια στιγμή ο Γερμανός κράτησε το εικονικό προβάδισμα στον αγώνα καθώς το πλεονέκτημα έναντι του Πελοτόν αυξήθηκε σε περισσότερα από εννέα λεπτά.
Ωστόσο, ο αναβάτης Bora-Hansgrohe έπρεπε να είναι ικανοποιημένος με την αναρρίχηση 19 θέσεων στη γενική κατάταξη για να βρίσκεται δεύτερος πίσω από το Pogacar της Σλοβενίας, με τους Βρετανούς αναβάτες Geraint Thomas, Adam Yates και Tom Pidcock να παραμένουν όλοι στην πρώτη 10άδα.
Η μέρα του Πόγκακαρ είχε ξεκινήσει χωρίς τον συμπαίκτη του Τζορτζ Μπένετ, ο οποίος μαζί με τον Αυστραλό Λουκ Ντάρμπριτζ, ήταν ένας από τους δύο αναβάτες που αποσύρθηκαν αφού βρέθηκε θετικός στον Covid-19.

Ένας άλλος από την ομάδα του Pogacar, ο Rafal Majka, βρέθηκε επίσης θετικός αλλά του επετράπη να συνεχίσει καθώς κρίθηκε ότι δεν ήταν μεταδοτικός.
Με το Vegard Stake Laengen να έχει ήδη αποσυρθεί λόγω του Covid, η απώλεια του Bennett, ενός βασικού ορεινού εγχώριου χώρου, είναι πιθανό να γίνει αισθητή από τον Pogacar και την ομάδα του με τις δύο πιο εξαντλητικές ημέρες στις Άλπεις να έρθουν ακόμα.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν δύο αναβάσεις κατηγορίας hors, καθώς το πελοτόν θα αντιμετωπίσει τη διαδρομή 151,7 χιλιομέτρων από την Albertville στο Col du Granon Serre Chevalier.
Το μακρύ Col du Galibier είναι το υψηλό σημείο του αγώνα σε υψόμετρο 2.642 μέτρων, ενώ το Granon είναι ο υψηλότερος τερματισμός σταδίου αυτόν τον αιώνα.

Πηγή: BBC News
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος