Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Οι αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πάντα άφηναν μια γλυκόπικρη γεύση, πολλές συγκινήσεις, χαρές, αλλά και απογοητεύσεις στους φιλάθλους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έφτασαν στην πηγή, αλλά ελάχιστες κατάφερναν να πιούν το νερό της επιτυχίας, ωστόσο δεν έλειψε ποτέ η προσπάθεια, η δίψα για διάκριση, το πάθος, έστω κι αν σε ουκ ολίγες αναμετρήσεις η θεά τύχη τους γύρισε την πλάτη, θυμίζοντας την αλησμόνητη φράση του Ίβιτσα Όσιμ, ότι η “μπάλα είναι πόρνη”.

Επιλέξαμε 10 κορυφαίες στιγμές των ελληνικών ομάδων από αγώνες που έμειναν αλησμόνητοι στους φιλάθλους.

12 Μαρτίου 1969: ΑΕΚ-Σπάρτακ Τρνάβα 1-1

Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Η σπουδαία ΑΕΚ των Παπαϊωάννου, Σταματιάδη, Σεραφείδη υπό την καθοδήγηση του Μπράνκο Στάνκοβιτς φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης όπου αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας, και «αιμοδότη» της μεγάλης εθνικής Τσεχοσλοβακίας, την εξαιρετική τότε Σπάρτακ Τρνάβα. Στον πρώτο αγώνα το γκολ του Νίκου Σεβαστόπουλου (2-1 νίκησε η Σπάρτακ) δίνει βάσιμες ελπίδες για τη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας, ωστόσο οι Τσεχοσλοβάκοι πήραν νωρίς το προβάδισμα στην Αθήνα με τον Σβετς στο 22΄. Η ΑΕΚ άργησε να «απαντήσει», στο 77΄ με τον Μίμη Παπαϊωάννου, που έχασε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για να σκοράρει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε στην Ευρώπη την Άνοιξη!

2 Ιουνίου 1971: Άγιαξ – Παναθηναϊκός 2-0

Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου ως τώρα σε συλλογικό επίπεδο έμελλε να γραφτεί στο στάδιο Γουέμπλεϊ, όπου ο μεγάλος Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας αντιμετώπισε τον ασυναγώνιστο και ανερχόμενο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Το όνειρο για την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου για τη χώρα μας δεν έγινε πραγματικότητα, καθώς οι «ιπτάμενοι Ολλανδοί» από νωρίς πήραν προβάδισμα στο σκορ με τον Βαν Ντάικ με γυριστή κεφαλιά μόλις στο 5΄, ενώ στο 87΄ο Άρι Χάαν έκανε το τελικό 2-0. Παρ΄όλα αυτά ο Παναθηναϊκός στάθηκε περίφημα στο γήπεδο και είχε μάλιστα δύο πολύ καλές στιγμές για να ισοφαρίσει στο πρώτο μέρος με τους Αντωνιάδη και Καμάρα, ενώ πολύ καλός ήταν από δεξιά ο Χάρης Γραμμός και άριστος οργανωτικά ο Μίμης Δομάζος. Με τις καίριες επεμβάσεις του ο Τάκης Οικονομόπουλος κράτησε «ζωντανό» τον Παναθηναϊκό μέχρι το 87΄.

6 Απριλίου 1977: Γιουβέντους-ΑΕΚ 4-1

Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Η ΑΕΚ του Φάντροκ έγραψε Ιστορία στην Ευρώπη τη σεζόν 1976-77. Αποκλείοντας διαδοχικά τις Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κ.Π.Ρ. έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην μεγάλη Γιουβέντους των Τζοφ, Μπέτεγκα (που αποδείχθηκε ο δήμιός της), Σιρέα, Ταρντέλι κλπ υπό την καθοδήγηση του Τζιοβάνι Τραπατόνι. Ο πρώτος αγώνας στο Κομμουνάλε του Τορίνο πήγαινε καλά μέχρι το πρώτο ημίχρονο όπου η ΑΕΚ κρατούσε το 1-1, με γκολ του Παπαδόπουλου. Όμως ο Μπέτεγκα με δύο δικά του γκολ έδιωξε το άγχος από τους Ιταλούς που τελικά επικράτησαν άνετα 4-1. Η ρεβάνς της Αθήνας στις 20 Απριλίου αν και είχε σχεδόν διαδικαστικό χαρακτήρα, η «Ενωση» του Μαύρου, του Παπαϊωάννου, του Νικολάου, του Ραβούση κλπ. είχε ευκαιρίες για να σκοράρει, όμως η πολύπειρη Γιουβέντους πήρε εκ νέου τη νίκη με τον Μπέτεγκα στο 85΄ και προκρίθηκε στον τελικό όπου κατέκτησε σε διπλούς αγώνες το τρόπαιο από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

2 Νοεμβρίου 1983: Μπάγερν Μονάχου – ΠΑΟΚ 0-0 (9-8 π.)

Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκριση στην Ιστορία του ΠΑΟΚ, ανώτερη κι από αυτήν που πέτυχε αρκετά χρόνια αργότερα επί της Άρσεναλ. Όλα έδειχναν από την κλήρωση για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε καμία τύχη απέναντι στη Μπάγερν των Ρουμενίγκε, Αουγκεντάλερ, Σόρεν Λέρμπι, Ζαν Μαρί Πφαφ, Χένες κλπ. Ωστόσο ο προπονητής του ΠΑΟΚ και οι παίκτες του το πίστεψαν και στον πρώτο αγώνα στην Τούμπα ήταν καλύτεροι χάνοντας μερικές πολύ καλές ευκαιρίες για να σκοράρουν. Ωστόσο το 0-0 που πήρε η Μπάγερν τίποτε δεν προμήνυε τι θα γινόταν στη ρεβάνς. Οι Βαυαροί φάνταζαν ως το ακλόνητο φαβορί, όμως ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Τσερνάι, που είχε δουλέψει νωρίτερα στη Μπάγερν και οι παίκτες του είχαν άλλη γνώμη. Σε ένα παιχνίδι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη όλων των Ελλήνων που το παρακολούθησαν ο ΠΑΟΚ με ψυχή λεόντων κράτησε άνετα το 0-0, ακόμη και στην παράταση, εκεί όπου λίγο έλειψε ο Αλεξανδρίδης να χριστεί ήρωας λίγο πριν το φινάλε, και όλα οδηγήθηκαν στη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι. Εκεί ο συγκλονιστικός Μλάντεν Φορτούλα έκανε μεγάλες αποκρούσεις, όμως ο ΠΑΟΚ είχε την ατυχία να έχει απέναντί του έναν ανεκδιήγητο διαιτητή ονόματι Ρόμπινσον από την Αγγλία που έφτασε στο σημείο… να διατάξει δύο (!) φορές επανάληψη σε πέναλτι του Αουγκεντάλερ που απέκρουσε δύο φορές ο Φορτούλα! Μοιραίος, αλλά και συγκλονιστικός ο Κώστας Μαλιούφας, ο 19χρονος που έχασε το κρίσιμο πέναλτι. Δεν άξιζε τέτοιος αποκλεισμός στον ΠΑΟΚ του Κούδα, του Σκαρτάδου, του Δημόπουλου, του Κωστίκου και των υπόλοιπων παιδιών που έκαναν την Ελλάδα να κλάψει εκείνο το βράδυ.

17 Απριλίου 1996: Παναθηναϊκός – Άγιαξ 0-3

Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Θα ήταν η δεύτερη πρόκριση και παρουσία σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του Champions League, 25 χρόνια μετά το έπος του Γουέμπλεϊ, για τον Παναθηναϊκό του Ρότσα που όμως «πάγωσε» το βράδυ της 17ης Απριλίου. Το αλησμόνητο 0-1 στο Άμστερνταμ επί των Πρωταθλητών Ευρώπης με το εκπληκτικό γκολ του Βαζέχα από την εξαιρετική προσπάθεια του Γιώργου Δώνη έδινε μεγάλο προβάδισμα για τη ρεβάνς της Αθήνας, σκορπώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού στους πολυάριθμους φίλους του «τριφυλλιού» που κατέκλυσαν το Ολυμπιακό Στάδιο. Όμως οι Ολλανδοί με τον πολυμήχανο Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο κατέβηκαν με… άγριες ορέξεις στο ΟΑΚΑ θέλοντας να πάρουν ρεβάνς και χάρη στον απίστευτο «ιπτάμενο» Φινλανδό Γιάρι Λιτμάνεν που σκόραρε δύο φορές δεν δυσκολεύτηκε να φύγει με το θριαμβευτικό 0-3 από την Αθήνα.

19 Μαρτίου 1998: Λοκομοτίβ – ΑΕΚ 2-1

Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Για 92 λεπτά η ΑΕΚ βρισκόταν για δεύτερη φορά στην Ιστορία της σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στην παγωμένη Μόσχα, με -3 βαθμούς, η ΑΕΚ είχε να διαχειριστεί το 0-0 του πρώτου αγώνα στην Αθήνα με την Λοκομοτίβ, τον λασπότοπο του γηπέδου, τις απουσίες των Μπατίστα, Κωστή και την απίστευτη κακοδαιμονία της. Παρά το ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 55΄ με τον Καρλάτσεφ, το γκολ από πέναλτι που κέρδισε ο Μαλαδένης και εκτέλεσε ο Χάρης Κοπιτσής στο 62′ έδωσε πολλές ελπίδες. Η ομάδα του Ρουμάνου Ντουμιτρίου προτίμησε την τακτική των αντεπιθέσεων, όμως στο 90+2′ ο Τζουγκαΐνοφ έστειλε την ΑΕΚ “σπίτι” της με εξ’ επαφής κεφαλιά στην εστία της “Ένωσης” που είχε κλειστεί μοιρολατρικά μέσα στην περιοχή της, παρά τις φωνές του Ντουμιτρίου από τον πάγκο να βγουν από την περιοχή τους. Δυο λεπτά νωρίτερα ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε χάσει μοναδική ευκαιρία μόνος προ κενής εστίας από όμορφη επέλαση του Σέμπουε από αριστερά. Όλα αυτά στον β’ προημιτελικό του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης που καταργήθηκε το 1999, με τελευταία τροπαιούχο τη Λάτσιο. Προφανώς οι παίκτες της ΑΕΚ δεν το πίστεψαν όσο έπρεπε. Τουλάχιστον όχι όλοι.

17 Μαρτίου 1999: Ολυμπιακός – Γιουβέντους 1-1

Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Ο εξαιρετικός Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς πραγματοποιούσε μια ονειρική χρονιά στην Ευρώπη, έχοντας φτάσει, μέσω ενός ομίλου – «φωτιά» με Άγιαξ, Πόρτο και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, μέχρι τα προημιτελικά του Champions League. Εκεί τον περίμενε η «μεγάλη κυρία», η Γιουβέντους των Ζιντάν, Ντάβιντς, Ντεσάμπ, Ιντζάγκι, Κόντε κλπ. Όμως κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος αποδείχθηκε ο Ολυμπιακός για τους έμπειρους Ιταλούς. Το γκολ του Νινιάδη στον πρώτο αγώνα στο Τορίνο με το οποίο ο Ολυμπιακός μείωσε σε 2-1 έδωσε πολλές ελπίδες στην ελληνική ομάδα. Και όχι άδικα, γιατί στη ρεβάνς του κατάμεστου ΟΑΚΑ στις 17 Μαρτίου 1999 ο Γκόγκιτς με εκπληκτική κεφαλιά μόλις στο 12′ έδωσε το προβάδισμα στους Πειραιώτες μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού. Μέχρι το 86′ ο Ολυμπιακός ζούσε το όνειρο της πρόκρισης για πρώτη φορά στην Ιστορία του σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης και δη στο Champions League! Όμως η “προδοσία του αέρα” όπως χαρακτηριστικά είπε ο σπίκερ στη μετάδοση του αγώνα, καθώς η μπάλα από σέντρα του Μπιριντέλι άλλαξε πορεία και έδωσε την ευκαιρία στον Αντόνιο Κόντε να ισοφαρίσει από κοντά και να “σκοτώσει” τα όνειρα του Ολυμπιακού, μια φάση που ακόμη θα την θυμάται ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Δημήτρης Ελευθερόπουλος.

9 Aπριλίου 2002: Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 3-1

Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Μετά από (άλλη) μια μεγάλη πορεία στο Champions League ο Παναθηναϊκός φτάνει μέχρι τα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τον περίμενε η Μπαρτσελόνα που με παίκτες όπως ο Ριβάλντο, ο Τσάβι, ο Σαβιόλα, ο Λουίς Ενρίκε, ο Όφερμαρς κλπ έμοιαζε με ανυπέρβλητο εμπόδιο. Όμως στον πρώτο αγώνα στη Λεωφόρο το «τριφύλλι» μετά από μεγάλη εμφάνιση νίκησε με 1-0 τους Καταλανούς. Στη ρεβάνς του «Καμπ Νου» ο Παναθηναϊκός φαινόταν ότι θα πουλούσε πολύ ακριβά το τομάρι του και φρόντισε από την αρχή με πανέμορφο γκολ του Κωνσταντίνου να στείλει «μήνυμα» στους γηπεδούχους. Στη συνέχεια η Μπαρτσελόνα έβγαλε αντίδραση με κορυφαίους τους Ενρίκε και Σαβιόλα, παίρνοντας προβάδισμα με 3-1. Ωστόσο η συνέχεια ήταν συγκλονιστική, καθώς οι παίκτες του Μαρκαριάν όχι μόνον δεν τα παράτησαν αλλά απείλησαν δύο φορές με μεγάλη ευκαιρία του Κωνσταντίνου αρχικά και του Βλάοβιτς στο τέλος του αγώνα.

22 Φεβρουαρίου 2018: Ντιναμό Κιέβου – ΑΕΚ 0-0

Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Τη χρονιά που η ΑΕΚ κατακτούσε το πρωτάθλημα είχε κάνει καλή εμφάνιση στην Ευρώπη. Στο Europa League όπου συμμετείχε, κατάφερε να προκριθεί στους «32» από έναν όμιλο όπου ήταν η περίφημη Μίλαν (0-0 και στα δύο ματς), και
κληρώθηκε με την Ντιναμό Κιέβου. Το 1-1 του πρώτου αγώνα στο ΟΑΚΑ δεν έδινε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη ρεβάνς του Κιέβου, ωστόσο η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ πολύ μαχητική και με πείσμα πραγματοποίησε εξαιρετική
εμφάνιση, αλλά της έλειψε το γκολ.
Έχασε σωρεία ευκαιριών για να φύγει με το «διπλό» και την πρόκριση, με πιο χαρακτηριστική και αλησμόνητη την απίστευτη ευκαιρία του Μασούντ στο 51΄, όταν από ωραία συρτή σέντρα του Μπακασέτα, ο Ιρανός μόνος προ κενής εστίας
από το μισό μέτρο έβαλε άσχημα το πόδι του, με αποτέλεσμα να… καταφέρει να αστοχήσει, καθώς η μπάλα έφυγε απελπιστικά πάνω από τα δοκάρια του Νιγκματούλιν, ίσως ακόμη ψάχνουν να τη βρουν! Τα «αχ» στην Ελλάδα ακούστηκαν
μέχρι το παγωμένο «Ολιμπίνσκι»…

14 Απριλίου 2022: ΠΑΟΚ – Μαρσέιγ 0-1

Aφιέρωμα: Tα 10 «Αχ» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Το 2021 η UEFA καθιέρωσε μια νεοσύστατη διοργάνωση, το Europa Conference League, όπου ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά. Εκεί έπεσε πάνω στην πολύ δυνατή Μαρσέιγ.
Το γκολ του Ελ Καντουρί στον πρώτο αγώνα στο «Βελοντρόμ», έδωσε πολλές ελπίδες στον «δικέφαλο του βορρά» για τη ρεβάνς της Τούμπας στις 14 Απριλίου, καθώς το 2-1 των Γάλλων έμοιαζε εύθραυστο.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμεναν οι παίκτες του Λουτσέσκου, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τον τρομερό Ματαντά που… έπιανε τα άπιαστα, και τη γκίνια του. Χάθηκαν απίστευτες ευκαιρίες, ειδικά
στο πρώτο ημίχρονο από τον ΠΑΟΚ για να βάλει το πολυπόθητο γκολ… που δεν ήθελε να μπει με τίποτα!
Πιο κραυγαλέες ευκαιρίες αυτές του Κρέσπο και του Τσόλακ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 34΄ από τραγικό λάθος του Κρέσπο η Μαρσέιγ στην αντεπίθεση «πάγωσε» την Τούμπα με κοντινό πλασέ του Παγέτ. Ο ΠΑΟΚ δεν πτοήθηκε, συνέχισε να
πιέζει και να χάνει ευκαιρίες, χωρίς να έρθει ποτέ το πολυπόθητο γκολ. Θα ήταν η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ θα περνούσε σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αλλά με τα αν δεν γράφεται Ιστορία….

Σύνταξη-Επιμέλεια: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος