Μαρίκα Νέζερ – 18 Ιουλίου 1989

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Μαρίκας Νέζερ, στις 18 Ιουλίου 1989. Γεννημένη το 1906 στην Κωνσταντινούπολη, η Μαρίκα Νέζερ ξεκίνησε ήδη από τα 13 της τη θεατρική της πορεία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 εμφανίζεται σε οπερέτες και αργότερα συνεργάζεται με τη Σοφία Βέμπο σε επιθεωρήσεις. Η καριέρα της σημαδεύτηκε από μεγάλες επιτυχίες τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Οι ερμηνείες της ως Μαντάμ Σουσού στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ψαθά, και ως κυρά Δέσποινα στην κωμωδία “Της Κακομοίρας” του Ντίνου Κατσουρίδη, είναι δύο από τις πλέον χαρακτηριστικές της υποκριτικής της γκάμας. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ

(video)
Νέο

Σειρά εκπομπών στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του.

Ο Φρέντυ Γερμανός στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς θυμάται το παλαιότερο αφιέρωμα που είχε κάνει στο «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1976) στην μεγάλη «θεατρίνα», ηθοποιό Μαρίκα Νέζερ. Η Μαρίκα Νέζερ, τιμώμενο πρόσωπο της εκπομπής και πλαισιωμένη από νεαρούς ηθοποιούς στο στούντιο της εκπομπής, αφηγείται ιστορίες και ευχάριστες μνήμες από την πορεία της στο θέατρο και θυμάται επιτυχημένα νούμερα της επιθεώρησης που έμειναν στην ιστορία του θεάτρου -όπως το «βιτριόλι» από την παράσταση «Βίρα τις άγκυρες». Ξεδιπλώνοντας το ιδιαίτερο ταλέντο της στις μιμήσεις ερμηνεύει το τραγούδι «Ακόμα ένα ποτηράκι» της Σωτηρίας Ιατρίδου, μιμείται την Σοφία Βέμπο στο τραγούδι «Κάποιο μυστικό έχω να σου πω», και αυτοσχεδιάζει μιμούμενη προσωπικότητες του θεάτρου. Καλεσμένοι της εκπομπής είναι επίσης ο Βαγγέλης Σειληνός, η Κατερίνα Γιουλάκη και ο Κώστας Βουτσάς, με τους οποίους συνεργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Μαζί θυμούνται στιγμές από την κοινή τους παρουσία στη θεατρική σκηνή, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για το μιούζικαλ «Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες», καθώς και για την παράσταση «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ακούγονται ο Μίμης Τραϊφόρος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η Σοφία Βέμπο, οι οποίοι απευθύνονται με συγκίνηση προς την ηθοποιό. Η εκπομπή κλείνει με τον εορτασμό της πενηντάχρονης παρουσίας της Μαρίκας Νέζερ στο ελληνικό θέατρο.

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Έτος παραγωγής: 1996

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ