Διδώ Σωτηρίου – 23 Σεπτεμβρίου 2004

Γεννημένη το 1909 στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας, η Διδώ Σωτηρίου υπήρξε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς. Η οικογένειά της μετακόμισε το 1919 στη Σμύρνη και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 κατέφυγαν, ως πρόσφυγες, στην Ελλάδα. Από το 1936, η Διδώ Σωτηρίου, απασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, ενώ παράλληλα εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση.

Το πρώτο βιβλίο της «Οι νεκροί περιμένουν» κυκλοφόρησε το 1959, και ακολούθησαν τα «Ματωμένα Χώματα», «Εντολή», «Κατεδαφιζόμεθα» κ.ά. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, ιδιαίτερα το βιβλίο «Ματωμένα Χώματα», ενώ στην ίδια έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας “Ιπεκτσί” και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Προς τιμήν της η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων καθιέρωσε το βραβείο “Διδώ Σωτηρίου”, το οποίο απονέμεται σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα.

Η Διδώ Σωτηρίου έφυγε από τη ζωή στις 23 Σεπτεμβρίου 2004.  Τιμώντας την επέτειο θανάτου της, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και προτείνει το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Νυχτερινός Επισκέπτης» με τον ‘Αρη Σκιαδόπουλο (παραγωγής 1995).

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Ο Άρης Σκιαδόπουλος φιλοξενεί στην εκπομπή του «Νυχτερινός Επισκέπτης» τη σημαντική πεζογράφο Διδώ Σωτηρίου. Η μεταξύ τους συζήτηση περιστρέφεται στην αρχή της εκπομπής γύρω από τα βιβλία της, πολυμεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες σε όλον τον κόσμο- με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στα «Ματωμένα χώματα» και την «Εντολή», βιβλία με έντονο αυτοβιογραφικό στοιχείο και ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση για την ίδια.

Η Διδώ Σωτηρίου μιλά για τα παιδικά της χρόνια στο Αϊδίνιο. Αναφέρεται στη συνύπαρξή των Ελλήνων με τους Τούρκους, μιλά για την εμπειρία της προσφυγιάς μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και για την εγκατάσταση της οικογένειάς της στην Ελλάδα και τη ζωή της μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον. Λόγος γίνεται για την επαφή της με τον χώρο της αριστεράς και για την επαγγελματική της ενασχόληση με τη δημοσιογραφία (εφημερίδα «Νέος Κόσμος», περιοδικά «Γυναίκα» κ.ά.)

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την Κατοχή και την περίοδο του Εμφυλίου, όταν μετά τη σύλληψη της αδερφής της Έλλης Παππά και του συντρόφου της Νίκου Μπελογιάννη, ανέλαβε την ανατροφή του γιου τους Νίκου. Η συγγραφέας, μιλά ακόμη για την ανιψιά της ‘Αλκη Ζέη, καθώς και για τον σύζυγό της Πλάτωνα Σωτηρίου.

Κλείνοντας, γίνεται αναφορά στο μονόπρακτό της «Οι μηχανισμοί» και στη βράβευσή της με το βραβείο Ιπεκτσί.

Ακούγονται αποσπάσματα από το βιβλίο «Ματωμένα Χώματα», σε ανάγνωση Λίνας Μηλιώνη, καθώς και το τραγούδι «Η Σμύρνη», στίχοι Πυθαγόρα, μουσική Απόστολου Καλδάρα, σε ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

Έτος παραγωγής: 1995

Ημερομηνία προβολής: 29/5/1995

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ