Το ταξίδι και οι αγώνες του Απόλλωνα Σμύρνης στη Σάμο το 1934

Σύνοψη
  • Δύο νίκες και μία απρόσμενη ήττα ήταν ο απολογισμός της ποδοσφαιρικής περιοδείας των Απολλωνιστών.

«Πάμε» 90 χρόνια πίσω, στο 1934 και προορισμός μας είναι το όμορφο νησί της Σάμου, το οποίο επισκέφτηκε ο Απόλλωνας Σμύρνης για να δώσει τρεις ποδοσφαιρικές συναντήσεις. Η επίσκεψη του Απόλλωνα στη Σάμο, μόνο «τουριστική» δεν ήταν, αφού εκείνα τα χρόνια ο σύλλογος έκανε επισκέψεις και στα νησιά του Αιγαίου που είχε εγκατασταθεί σημαντικός αριθμός Μικρασιατών προσφύγων, αλλά και στην Τουρκία, όπου ειδικά μετά το σύμφωνο ελληνοτουρκικής φιλίας Βενιζέλου – Ινονού το 1930, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είχε βελτιωθεί.

Συνεπώς θα λέγαμε ότι ήταν αθλητικές-πολιτιστικές περιοδείες.

Το ταξίδι και οι αγώνες του Απόλλωνα Σμύρνης στη Σάμο το 1934

Η Σάμος ήταν από τα νησιά που ωφελήθηκαν τα μέγιστα στον αθλητισμό, από την ύπαρξη λιμανιών, που διευκόλυναν την άφιξη αθλητικών συλλόγων (σε αντίθεση με τη γειτονική της και αλίμενη εκείνη την εποχή Ικαρία) και έτσι ομάδες από άλλα νησιά, αλλά και από την Αθήνα όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ηλυσσιακός, κλπ είχαν δώσει αγώνες στο νησί. Όπως επίσης και ομάδες ναυτών από ξένα πολεμικά πλοία.

Οι αθλητικές παραστάσεις των Σαμιωτών παικτών και φιλάθλων εμπλουτίζονταν συνεχώς και αύξαναν το κίνητρό τους για περαιτέρω βελτίωση.

Το λιμάνι στο Βαθύ, το λιμάνι στο Καρλόβασι με έντονη εμπορική κίνηση, αλλά και οι όρμοι στο Πυθαγόρειο και τον Μαραθόκαμπο βοηθούν στη ναυτική σύνδεση του νησιού.

Επίσης εντυπωσιακές ήταν και οι προσελεύσεις των φιλάθλων στους αγώνες, αφού αριθμοί γύρω και πάνω από τους 1.500 θεατές ήταν σύνηθες φαινόμενο, στις μέρες μας ζήτημα είναι αν σε μία αγωνιστική των τοπικών πρωταθλημάτων της Σάμου συγκεντρώνονται αθροιστικά τέτοια νούμερα.

Ο Απόλλωνας Σμύρνης (τον οποίο οι εφημερίδες της εποχής κατέγραφαν συνήθως ως Απόλλωνα Αθηνών), είχε έδρα στο Ρούφ, αφού στη Ριζούπολη πήγε μεταπολεμικά και περιόδευσε στη Σάμο τον Αύγουστο του 1934.

Το ταξίδι και οι αγώνες του Απόλλωνα Σμύρνης στη Σάμο το 1934
1-5-1934 εφημερίδα ΣΑΜΟΣ

Ο απολογισμός ήταν σε τρεις αγώνες δύο νίκες και μία ήττα. Αυτή προήλθε από τον Πανσαμιακό. Οι δύο πρώτοι αγώνες έγιναν στο Καρλόβασι, με τους Απολλωνιστές να κερδίζουν την Ένωση Φιλάθλων Καρλοβασίου με 3-1 και 3-0 στον αγώνα ρεβάνς. Η Ένωση ήταν προϊόν συγχώνευσης των καρλοβασίτικων ομάδων Άρη και Αστέρα.

Το ταξίδι και οι αγώνες του Απόλλωνα Σμύρνης στη Σάμο το 1934

Τον αγώνα με τον Πανασαμιακό στις 19 Αυγούστου, παρακολούθησαν και οι αρχές όπως ο βουλευτής Ν. Βλιάμος, ο Νομάρχης κ. Μαρινάκης και παιάνιζε η μπάντα των εφέδρων. Διαιτήτευσε ο προπονητής της Ένωσης Καρλοβασίων Στ. Χόζεϊ. Οι μικρές διαστάσεις του γηπέδου 105 Χ 40 δυσκολεύουν τον Απόλλωνα που προσπάθησε να αγωνιστεί με μικρές συρτές πάσες.

Οι συνθέσεις ήταν για τον Πανασαμιακό: Λερίου, Παντελής, Χατζημανωλάκης (Βαθύλλου), Καραβασίλης, Αντωνιάδης, Μεταξάς, Καραγιώργης, Ηλιάδης ΙΙ, Γαλανός ΙΙ, Ευθυμίου και Βλαδηνίδης ΙΙ.

Ο Απόλλωνας Σμύρνης παρέταξε τους: Καλονάς, Γάσπαρης, Σβηγάς, Κόης ΙΙ, Κασιμάτης, Γκίκας, Δήμου, Προκοπίου ΙΙ, Στράτος, Δεληγιάννης και Πετράς. Απώλεια ήταν ο Χρηστίδης που δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού στον προηγούμενο αγώνα του Απόλλωνα.

Με τους Σαμιώτες να είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο γήπεδο αφού το γνώριζαν, με μαχητικό πνεύμα και με καλή ομάδα, οι Απολλωνιστές αιφνιδιάζονται και δέχονται στο πρώτο ημίχρονο δύο γκολ από τους Ηλιάδη και Καραγιώργη.

Στην επανάληψη ο Απόλλωνας επιχειρεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι, πιέζει τον Πανσαμιακό και όπως λέμε στην ποδοσφαιρική γλώσσα, «γέρνει το γήπεδο» προς το τέρμα των Σαμιωτών, αλλά η υπεροχή των Απολλωνιστών φτάνει μέχρι την τελική προσπάθεια όπου εκεί υστερούν και άλλες φορές η τύχη τους στερεί κάτι καλύτερο. Έτσι οι Σαμιώτες βγήκαν νικητές, παρά το γεγονός ότι και με την καλή εμφάνιση που έκαναν, δεν ήταν ανώτεροι των φιλοξενουμένων, αλλά μπάλα είναι αυτή…

Το ταξίδι και οι αγώνες του Απόλλωνα Σμύρνης στη Σάμο το 1934

Τις επόμενες μέρες ο σαμιακός Τύπος αναφέρεται στον αγώνα με σύνεση, αφού αναγνωρίζει τη μεγάλη νίκη του Πανσαμιακού, αλλά και το γεγονός ότι στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα ο Απόλλωνας έπαιξε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, χωρίς όμως να ανατρέψει το αποτέλεσμα και εκθειάζεται η φιλοξενούμενη ομάδα για τις αρετές της.

Ενδεικτικό της αίγλης του ονόματος του Απόλλωνα, είναι ότι στην ιστορία του σαμιακού ποδοσφαίρου και πριν την έλευση του Απόλλωνα και μετά από αυτήν, συναντάμε στη Σάμο αθλητικούς συλλόγους με το όνομα αυτό, τόσο στην πρώτη περίοδο της ίδρυσης της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάμου την άνοιξη του 1934, όσο και τον Απόλλωνα Καρλοβασίου μεταπολεμικά και μάλιστα στην εποχή μας όπου αγωνίζονταν από 1989-90 μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 1995-96 στη Δ’ Εθνική και σήμερα έχει συγχωνευτεί στην Αθλητική Ένωση Καρλοβασίου.

Τέλος, κρατήστε τον πανηγυρικό χαρακτήρα του αγώνα με τις μπάντες και τις μουσικές και τη γιορτή που γινόταν και ακολούθως μελαγχολήστε ελεύθερα για τις εποχές όπου για να μπει κανείς με ασφάλεια στο γήπεδο, πρέπει να περάσει από 40 (ηλεκτρονικά-ψηφιακά) κύματα.

Έρευνα: Nάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις

«Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός» το 1935: Απόλλων – Μπεσίκτας: 2-2

Ο Απόλλωνας Σμύρνης στην Τουρκία το 1933

Η «ελαφρά ταξιαρχία» επιστρέφει στη γενέθλια γη – 1932 ο Απόλλωνας στη Σμύρνη 

Η επίσκεψη του Απόλλωνα στη Σμύρνη

Θεοφάνεια 1931: Oι Έλληνες (Απόλλων) και οι Τούρκοι (Αλτάϊ) της Σμύρνης παίζουν ποδόσφαιρο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος