Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)

του Νάσου Μπράτσου

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Ιωνία Αττικής, με το δεύτερο μέρος. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει στη δεκαετία του ’30 γνωστή και σαν περίοδος του Μεσοπολέμου, δεν είχαν αρθεί οι αντιθέσεις μεταξύ των γηγενών και των προσφύγων, που για αρκετούς ήταν ακόμα “Τουρκόσποροι”,  “Aρπάξογλου”, “πρόσφυγγες” (ηχητική παραπομπή σε σφίγγες), “σκατοογλούδες”, “παστρικιές” και άλλα φραστικά που έδειχναν διχαστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)
21-5-1931 ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
το κοινωνικό περιβάλλον πάνω στο οποίο εμφανίστηκαν και οι αθλητικές δραστηριότητες

Ο αθλητισμός εκτός από κοινωνική ανάγκη, ανά τις εποχές, αποτέλεσε και μέσω κοινωνικοποίησης των προσφύγων και μεταξύ τους και σαν εργαλείο ένταξης και κοινωνικής αποδοχής στην ελληνική κοινωνία. Περί αυτού υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες διοικητικών στελεχών αθλητικών σωματείων της περιοχής.

Αυτό δε σημαίνει ότι και επί των αγωνιστικών χώρων (κατά κανόνα αλάνες που διαμορφώνονταν σε γήπεδα) δεν εκφράζονταν και εκεί οι αντιθέσεις “γηγενών” και προσφύγων, αλλά συχνά και μεταξύ προσφυγικών σωματείων, καθώς το πάθος για τη νίκη, συχνά οδηγούσε σε “ατοπήματα” και παρεξηγήσεις, εκ των οποίων ανατρέχοντας σε αρχειακό υλικό, καταγράψαμε αρκετές.

Για την καλύτερη παρακολούθηση του αφιερώματος, να πούμε ότι οι ομάδες που καταγράψαμε ήταν ανεξάρτητες, δηλαδή εκείνα τα χρόνια δεν συμμετείχαν σε δομημένες και επίσημες διοργανώσεις, αλλά σε άτυπα τουρνουά και φιλικούς αγώνες, που μάζευαν όμως χιλιάδες θεατές. μερικές επιβίωσαν και συνεχίζουν και στις μέρες μας, άλλες με το ίδιο όνομα και άλλες με αλλαγές που προήλθαν από συγχωνεύσεις.

Οι ημερομηνίες που παρουσιάζουμε είναι από το φύλλο της εφημερίδας στην οποία παρουσιάζεται το κάθε γεγονός και όχι η ίδια η ημερομηνία του γεγονότος. Ο λόγος είναι ότι το σύστημα ανταποκρίσεων εκείνη την εποχή, ειδικά για ανεξάρτητα σωματεία, δεν είχε τις σημερινές ταχύτητες και τα ανάλογα τεχνικά μέσα. Συχνά ανταποκριτές ήταν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.
Κρατήστε τη φλόγα για ζωή και ξαναστήσιμο των νοικοκυριών τους μετά τον ξεριζωμό, που μέσα σε αυτή την τροχιά εντάχθηκε ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, τομείς ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι στα Μικρασιατικά παράλια, πριν έρθει ο πόλεμος, η ήττα και η προσφυγιά.

1933 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

22/3/1933 Εθνικός Καλογραίζης – Μικτή Α’ και Β’ ομάδας Α.Ε.Καλογραίζης: 3-3 Προφανώς τυπογραφικό λάθος γιατί ο Έθνικός στο κείμενο παρουσιάζεται ως νικητής με σύνθεση:
Π. Παρασκευής, Π. Βουνός, Α. Κανάκης, Χ. Μανιταρίδης, Ν. Ραντίδης, Τ. Χαμαμτζής, Π. Κοταρίδης, Κλ. Μαρόπουλος, Δ. Τικταπανίδης, Ι. Μαρόπουλος, Σ. Πελωριάδης
29/3/1933 Ατρόμητος Αγίας Τριάδος – Νίκολσον: 2-0 στο γήπεδο των Κάτω Πετραλώνων “την παρελθούσαν Κυριακήν”.

Την Κυριακή 2 Απριλίου (η εφημερίδα το δημοσίευσε λίγες μέρες μετά με δυσανάγνωστη την ημερομνία του φύλλου), “Ένωσις Καλογραίζης – Ελπίς: 4-2”.
O αγώνας έγινε στο γήπεδο της Καλογρέζας και οι νικητές παρέταξαν τους: Βοϊλή, Ανθίμου, Μουρίδης, Γουρλής, Γρηγοριάδης, Πανταζίδης Ι, Πανταζίδης ΙΙ, Πανταζίδης ΙΙΙ, Χαρίλαος, Παναμόπουλος, Βολάσης, Κυτιαζίδης.

Την Δευτέρα 17 Απριλίου “Α.Ε.Καλογραίζης – Απόλλων Ελευθερουπόλεως: 1-0”. Η σύνθεση: Δαβέζης, Ανθίμου, Μουρίκης, Π.Πανταζίδης, Γρηγοριάδης, Βουδούρης, Γουρλής, Γ. Πανταζίδης,Στεφανίδης,

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)24/4/1933 Aθλητική Ένωσις Άρεως – Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας: 4-3 με τον αγώνα να γίνεται τη Δευτέρα 17/4 στο γήπεδο του ΟΦΝΙ.
17/5/1933 Εθνικός Καλογρέζης – Β’ Απόλλωνος Ν. Ιωνίας: 4-2 “Την παρελθούσης Κυριακήν” με τους νικητές να έχουν την ακόλουθη σύνθεση: Παρασκευάς, Βουνός, Κανάκης, Μανιταρίδης, Ραντίδης, Πελωριάδης, Κοτταρίδης, Τικταπανίδης, Νικολάου, Μαρόπουλος Ι, Μαρόπουλος ΙΙ

29/5/1933 “Την παρελθούσαν Κυριακήν” η Ελπίς Νέας Ιωνίας, κέρδισε τον Απόλλωνα Ν. Ιωνίας με 1-0 σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι στο οποίο ο Απόλλωνας ήθελε να πάρει ρεβάνς για προηγούμενη ήττα του και έπαιξε σκληρά, αλλά δεν τα κατάφερε. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται ύβρεις παικτών του Απόλλωνα προς αυτούς της Ελπίδας αλλά και τον διαιτητή, ολιγόλεπτη διακοπή, αλλά και αποβολή παίκτη του Απόλλωνα που εξύβρισε τον Παπασπύρου της Καλογρέζας που απεβλήθη και αυτός διότι “εράπισε” τον υβριστή.

16/6/1933 Ένωσις Νέας Μελανδίας – Απόλλων Νέας Ιωνίας: 2-1
23/6/1933 Απόλλων Ν. Ιωνίας-Α.Ε.Καλογρέζης: 3-1. Οι νικητές: Ψυχιώτης, Γιαμιθάνης, Πετρίδης, Σπυρίδης, Κοσκινίδης, Ι. Δασκάλου, Θ. Δασκάλου, Χριστοφορίδης, Ρίμπας, Ψαρρός, Πετρίδης.
Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)21/6/1933 “Την παρελθούσαν Κυριακήν” Εθνικός Καλογρέζας – Βόσπορος: 3-1. Ο Εθνικός έπαιξε με τους Παρίσης, Παρασκευής, Βουνός, Κανάκης, Μοκταρίδης, Ραυτίδης, Παπαπαΐδης, Νικολάου, Κοταρίδης, Μαρόπουλος Ι, Μαρόπουλος ΙΙ
26/6/1933 Ερμής Νέου Ηρακλείου – ΑΕΚ Νέας Ιωνίας: 1-0
30/6/1933 “Την παρελθούσαν Κυριακήν 25 Ιουνίου” ο Απόλλων Νέας Ιωνίας κέρδισε με 2-1 την Αστραπή Δουργούτι. Ο Απόλλωνας: Ψυχιώτης, Γιαμπάνης, Πετρίδης, Κοσκινίδης, Προβελεγγιάδης, Ι. Δασκάλου, Θ. Δασκάλου, Χριστοφορίδης, Ρίμπας, Ψαρρός (αρχηγός), Π. Πετρίδης
28/7/1933 Άτλας Θυμαρακίων – Ελπίς Νέας Ιωνίας: 3-0 “Την Κυριακήν συνηντήθησαν αι ανωτέρω ομάδες εις το γήπεδο του Άτλαντος ενωπίων 2.000 θεατών.
6/10/1933 “Την παρελθούσην Κυριακήν” Ελπίς Ν. Ιωνίας – Ένωσις Πολυτεχνείου: 3-1 στο γήπεδο της Μικρασιατικής Ενώσεως Δουργουτίου. Η Ελπίδα έφυγε με τέσσερις παίκτες τραυματίες από το αντιαθλητικό παιχνίδι των αντιπάλων. “Εφευρετικός ο κ. Μεθενίτης, έσκαζε τις μπάλλες σαν φούσκες με την ιδέαν ότι ο αγών θα εματαιούτο. Αι τέσσερις μπάλλες κατεστράφησαν προ της περιοχής της Ενώσεως υπό του οπισθοφύλακος δια καρφίδων και άλλων αιχμηρών οργάνων τα οποία είχε τοποθετήσει καταλλήλως εις τον ιματισμόν του”.
18/10/1933 Απόλλων Δραπετσώνας – Ατρόμητος Ν. Ιωνίας: 3-3 μετά από επεισοδιακό παιχνίδι με καθυστερήσεις μέχρι που έπεσε το σκοτάδι, δύο διαιτητές, ένας σε κάθε ημίχρονο και ποιότητα διαιτησίας, όπως θα λέγαμε σήμερα “από τα lidl”.

1/11/1933 Ένωσις Πολυγώνου – Ένωσις Ελευθερουπόλεως: 2-1

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)1934 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)
3 Οκτωβρίου 1934 Αθλητικός Χρόνος
Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)
5 Οκτωβρίου 1934 Αθλητικός Χρόνος
Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)
29 Οκτωβρίου 1934 Αθλητικός Χρόνος

Στις 29 Οκτωβρίου 1934 στη εφημερίδα Αθλητικός Χρόνος, ιδιαίτερη αναφορά στο Σμυρναϊκό Αθλητικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας.

Στο δημοσίευμα της 21/11/1934 αναφέρεται η νίκη της Α.Ε.Ελευθερούπολης σε βάρος του Παμβυζαντινού Καλογραίζης με 2-0, σε αγώνα που έγινε στο γήπεδο της Σαφραμπόλεως.
Η σύνθεση των νικητών ήταν: Τσάκωνας, Μάγειρας, Πιρένης, Ψυχιώτης, Μανώλης, Μπούλπασης, Νικήτας, Καραπουρνής, Τζανετής, Ηρακλής και Τσαγανός. Ο συντάκτης επισημαίνει: “Δέον να σημειωθή το άριστο παιχνίδι των μικροσκοπικών παικτών της Ενώσεως Ελευθερουπόλεως, Τζανετή, Μάγειρα και Τσαγανού, οι οποίοι εξελίσσονται εις αρίστους παίκτες.

Στο ίδιο φύλλο της 21/11/1934 πληροφορούμαστε ότι ο Ατρόμητος Νέας Ιωνίας στο γήπεδο Ηρακλείου κέρδισε με 3-2 την Πέρα Κλουμπ με το διαιτητή να προέρχεται από τις τάξεις των φιλοξενουμένων και να κρατάει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις με στόχο να ισοφαρίσει η Πέρα Κλουμπ.
Στη σύνθεση του Ατρομήτου αναφέρονται οι Κατσούρης, Κρητικάκης, Λεωνίδου, Ποιμενίδης, Αγιάννης, Ιωαννίδης, Ρίμπας, Περεκέτης, Δασκάλου Ι, Δασκάλου ΙΙ, Δασκάλου ΙΙΙ
Στο φύλλο της 22/11/1934 βλέπουμε ότι στο γήπεδο του ΟΦΝΙ, ο Ατρόμητος Νέας Ιωνίας, έχασε με 1-2 από τον Ερμή Άρεως (ανεπίσημη ομάδα που έπαιζαν σε αυτή και παίκτες επίσημων σωματείων). Μάλιστα επειδή το ένα από τα δύο τέρματα του Ερμή ήταν οφσάιντ ο τερματοφύλακας του Ατρομήτου αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αντικαταστάθηκε από νεαρό παίκτη. Η σύνθεση του Ατρομήτου: “τερματοφύλαξ Κατσούρης, οπισθοφύλακες Κρητικάκης, Λεωνίδου, χαφ Αγιάννης, Λαζάρου, Δασκάλου ΙΙ, κυνηγοί Ιωαννίδης, Ρίμπας, Δασκάλου Ι, Αιγύπτιος Δασκάλου ΙΙΙ

1934 AΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

Η εφημερίδα αναφέρει στις 24/1/1934: Ερμής Νέας Ιωνίας – Άτλας Περισσού: 4-1 με τους νικητές να έχουν την ακόλουθη σύνθεση: Α. Ευθυμίου, Ν. Βαρότσης (αρχηγός), Γ. Κοντός, Γ. Χαγιαλίδης, Δ. Αλεαξνδράκης, Χ. Βαρότσης, Α. Τσεμπέρογλου, Α. Φιλιππίδης, Μιχ. Ελευθεριάδης, Κ. Καποδίστριας, Κ. Ασλανίδης.

Στο Θρίαμβο Ελευθερουπόλεως αναφέρεται το φύλλο της 28/2/1934 και τονίζει πως ένα εξαιρετικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1929, αλλά διαλύθηκε από κακόβουλους φιλάθλους και ματαιόδοξους παίκτες παρά την καλή του πορεία στο ποδόσφαιρο και στο βόλλεϋ. Η εφημερίδα αναφέρεται εγκωμιαστικά στα μέλη της διοίκησης Πετράκη, Κωνσταντινίδη και Σαχινίδη, που όμως δεν κατάφεραν να ανακόψουν τις αρνητικές εξελίξεις. Στα αποτελέσματα που κατέγραψε ήταν νίκες με την Ένωση Ινεπόλεως με 4-0, με τον ΟΦΝΙ με 3-1, ισοπαλία με τον Απόλλωνα Ν. Ιωνίας με 2-2, τη Σαφράμπολη με 1-1, τον Παμβυζαντινό με 1-1, την Α.Ε. Καλογρέζας με 0-0, ήττες με 1-0 από τον ΟΦΝΙ και την Ελευθερούπολη, καθώς και άλλα αποτελέσματα με ομάδες πέρα από τα όρια της Ν. Ιωνίας.
Στο βόλλεϋ είχε νικήσει την ΧΑΝ και την Αμερικανική Νεολαία Προσκόπων. Μεταξύ των ποδοσφαιριστών ήταν οι Καραηλίδης, Λεφάκης, Μπολούμ, Χριστίδης, Κεραμιτσόγλου, Γιατζόγλου, Σπανός, Δασκάλου, Πετράκης, Μαντσάνοβιτς.

24/3/1934 αναφορά στον αγώνα Άρης Αμπελοκήπων – Απόλλων Ν. Ιωνίας: 3-2

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)Φύλλο 28/3/1934: Εθνικός Καλογραίζης – Ένωσις Αλυσίδος: 2-1 Την νικήτριαν απετέλουν οι εξής παίκται: Αμπατιέλος, Βουνός, Μαρκόπουλος, Χαντζόγλου, Ραντίδης, Παρασκευάς, Κοταρίδης, Κανάκης, Δημητρίου, Μαρόπουλος, Μανιτάρης.
13/4/1934 Τιτανικός Νέας Ιωνίας – Ένωσις Ελευθερουπόλεως: 1-1

27/4/1934 αναγράφεται η είδηση: Τιτανικός Νέας Ιωνίας – Θύελλα Αττικής: 0-0
“Την Κυριακής εις το γήπεδον Αγ. Αναργύρων Αττικής συνηντήθησαν εις αγώνα ρεβάνς αι ανωτέρω ομάδες. Ο αγών έληξεν ισόπαλος. Την ομάδα του Τιτανικού απετέλουν οι κάτωθι:
Καλογρίδης, Μηνάς Ι, Δασκάλου, Ταμιτζή, Κευγάς, Περιβόλας, Κανοήλ, Αιγυπτιάδης, Μ. Δασκάλου, Μαντσάνοβιτς, Στεφανίδης”.

9/5/1934 Β’ ομάδα Ένωσις Αλυσσίδος – Άτλας Περισσού: 6-2

19/5/1934 Ερμής Νέας Ιωνίας – Αχιλλεύς Νέας Ιωνίας: 1-0 στο γήπεδο του Ομίλου. Οι νικητές: Αβραάμ, Νίκος, Γρηγορίου, Κοντός, Μιμίκος, Αρβανίτης, Χρήστος, Δάνος, Γιωργούλης, ΚώσταςΙ, Κώστας ΙΙ.

Το φύλλο της 30/5/1934 μας πληροφορεί: “Άτλας Περισσού – Τιτανικός Νέας Ιωνίας: 4-2, Άτλας Περισσού – Πράσινα Πουλιά Πατησίων: 11-1
Toν Άτλαντα απετέλουν οι εξής: Βελεστινιώτης, Βογιατζής, Χατζηγαβριήλ, Ζαχαρίου, Εμμανουήλ, Φλασκής, Αγγέλου, Ζαρκαδάκης, Στεφανόπουλος (αρχηγός), Ρουσόπουλος, Κηλισμάνης. Ο Άτλας παρατάξας ισχυροτάτην σύνθεσιν επεβλήθη των δυνατών αντιπάλων του”.

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)
6-6-1934 Αθλητικά Χρονικά

6/6/1934 Τιτανικός Νέας Ιωνίας – Αστραπή Καστρακίου: 3-3. Η σύνθεση του Τιτανικού: Ψυχικός, Α. Λεωνίδου, Κοσμίδης, Κευγάς, Κανσήζ, Μαρίνος, Βαφόπουλος, Φωτιάδης, Αιγυπτιάδης, Μηχάλης, Στεφάνου”.
Την ίδια ημερομηνία 6/6/1934 αναφέρεται και ο αγώνας Αστραπής Καστρακίου – Τιτανικού Νέας Ιωνίας με σκορ 4-3 υπέρ της Αστραπής.
Επίσης στο ίδιο φύλλο: Νίκολσον Νέας Ιωνίας – Εθνικός Καλογραίζας: 2-1″. Η Νίκολσον αγωνίσθηκε με τους: Xρηστίδης, Δασκάλου, Σιμητόπουλος, Ν. Ταμτζής, Χ. Βασιλείου, Τοπάλ, Βασίλης, Γιαγτζόγλου, Σταύρος, Τζανετής, Ματσάνοβιτς.

27/6/1934 δημοσίευμα για τον αγώνα Ένωσις Δραπετσώνος – Πανιώνιος Νέας Ιωνίας: 3-2

Δημοσίευμα της 1/8/1934: Θύελλα Αττικής – Ένωσις Ελευθερουπόλεως Ν. Ιωνίας: 4-1 και Θύελλα Αττικής – Ερμής Νέας Ιωνίας: 6-1.

Δημοσίευμα 27/9/1934 ο Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Καλογραίζης κερδίζει τον Απόλλωνα Νέας Ιωνίας με 1-0. “Η νικήτρια απαρτιζομένη από δυναμικά στελέχη απέδωσεν άρτιον παιχνίδι. Η σύνθεσίς της: Παρίσης, Βουνός, Πατάν, Γεράσιμος, Σπύρος, Μανιταρίδης, Κοταρίδης, Κανάκης, Μαρόπουλος ΙΙ, Μαρόπουλος Ι, Νικολάου”.

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)11/10/1934 “Aτρόμητος Ν. Ιωνίας – Άτλας Θυμαρακίων: 1-0”. “Ο αγών εδόθη την παρελθούσαν Κυριακήν και υπήρξε σκληρός και θεαματικός. Έληξε με νίκην του Ατρομήτου διά 1-0 παρά την αντιαθλητικήν στάσιν των παικτών του Άτλαντος και την θλιβεράν τακτικήν του αρχηγού της Δημητρίου Τζουβαλή. Οι του Ατρομήτου κατήλθον ως κάτωθι:
Βασ. Κασούρης τερματοφύλαξ, Αναστασ. Κρητικάκης, Αντ. Λεωνίδου, Ιωαν. Δασκάλου ΙΙ, Θεμιστ. Δασκάλου ΙΙΙ, Ιάκωβος Δασκάλου Ι, Χρ. Κοκόζης, Αναστ. Ρίμπας, Νικ. Αγιάνογλου, Λάζαρος Ποιμενίδης, Δημ. Αυγούστιος”.

Δημοσίευμα 27/10/1934 η Πέρα Κλούμπ κερδίζει με 2-0 τον Απόλλωνα Νέας Ιωνίας στο γήπεδο Ηρακλείου.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με το Γ΄μέρος το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Σχετικά θέματα

ΠΑΟ Καλογρέζας: Η πρώτη ομάδα που διαλύθηκε από τη δικτατορία

Α.Ο. Νέας Ιωνίας: Συνεχής προσφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Α’ μέρος)

A.Σ. Ποντίων 1928: «Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον»

«Ναύαρχος Βότσης»: Πολιτιστική και αθλητική δράση από το 1933 από Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ert.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

B.A.O.-1926: Δημιουργική διέξοδος για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Από το όρος του Mίμα έως τα Μέγαρα – Η Μικρασιατική από τις αλάνες του 1937 στα γήπεδα του 2018

ΑΕΚ Χαλκίδας: Η «Εφτάψυχη» ομάδα των προσφύγων και των κυνηγημένων

Ιωνικός Αστέρας Θήβας: Από τα Σώκια της Μ. Ασίας το 1908 στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας

Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας: To προσφυγικό σωματείο συνεχίζει την προσφορά του από το 1930

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

Τριγλία Ραφήνας 1931: Η διαχρονική αθλητική και κοινωνική προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων

Η αρχόντισσα της Πόλης στα γήπεδα της Αθήνας – Πέρα Κλουμπ με έτος ίδρυσης 1880

Aπό την Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης έως τον Μακεδονικό – 93 χρόνια ιστορίας

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020: Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

Συνεχίζουμε με τα πρώτα αφιερώματα του 2021
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021: Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείο

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021: Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021: Από το 1926 έως σήμερα: Προποντίδα Χαλκίδας η ομάδα των Μικρασιατών προσφύγων

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021: Οι αθλητικές συγκροτήσεις Αρμενίων και Μικρασιατών προσφύγων στο Δουργούτι του Μεσοπολέμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος