Ιδρύθηκε το 1880 στην Κωνσταντινούπολη και έφτασε να κατακτήσει το 1922 το πρωτάθλημα Τουρκίας. Όμως λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής και ενώ η ομάδα βρισκόταν σε τουρνουά στη Γαλλία, οι ποδοσφαιριστές ζήτησαν πολιτικό άσυλο φοβούμενοι να επιστρέψουν. Έτσι βρέθηκαν πρόσφυγες στην περιοχή των Αμπελοκήπων (Πανόρμου, Αλεξάνδρας, Γηροκομείο Αθηνών.
Με πρωτεργάτες τους Αντώνη Γρηγοριάδη και Καραγιάννη ιδρύθηκε το 1924 η ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ Αθηνών.
Αυτό συνέβη γιατί μετά την ίδρυση της ΑΕΚ το 1924, υπήρξαν αρκετοί στην περιοχή που ήθελαν να μείνει το όνομα Πέρα Κλουμπ και έτσι ιδρύθηκε η Πέρα Κλουμπ στην Αθήνα.
Ριζωμένος ο σύλλογος στη γειτονιά, αντιλαμβάνεται πλήρως τον κοινωνικό του περίγυρο και το ρόλο του αθλητισμού. Συχνά τα τελευταία χρόνια τον βλέπουμε να υπογράφει μαζί με φορείς της περιοχής δράσεις για το πάρκο ΚΑΠΑΨ, για να αξιοποιηθεί το οικόπεδο της ΔΕΗ, να μην έχει λειτουργικά προβλήματα το γηροκομείο Αθηνών, να διασωθούν τα Προσφυγικά κτίσματα στη Λ. Αλεξάνδρας, κλπ.
Συναντήσαμε τον Θεόδωρο Παυλόπουλο, νυν πρόεδρο και παλιό ποδοσφαιριστή της ομάδας και συζητήσαμε για την Πέρα Κλουμπ.
-Την κατοχική περίοδο έχουν καταγραφεί δραστηριότητες της ομάδας, όπως μαρτυρούν στελέχη ομάδων που βρεθήκατε αντίπαλοι, σε αγώνες με στόχο την ενίσχυση φυματικών αθλητών και άλλες παρεμφερείς δράσεις. Ποια ήταν η δραστηριότητα εκείνων των χρόνων;
-Πράγματι η ομάδα είχε αθλητική δράση και στην κατοχική περίοδο και με το προφίλ που είχε, η συνέπεια ήταν στα χρόνια που ακολούθησαν, να τη διαλύσει η δικτατορία και να χαθούν τα αρχεία εκείνης της περιόδου. Μας υποχρέωσαν σε συγχώνευση με το σωματείο «Φειδιππίδης» και με το όνομα «Βυζάντιο». Η δικτατορία κατάργησε τα προεδρεία των Σωματείων κι έτσι διορίστηκε πρόεδρος του «ΑΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ» ο κ. Αρλέτης Κων/νος. Επίσης η δικτατορία στόχευσε το όνομά μας γιατί ήθελε να υπάρχουν μόνο ελληνικά ονόματα και το Πέρα ήταν περιοχή της Κωνσταντινούπολης, το θεώρησε ξένο όνομα, ενώ το Κλουμπ στα τουρκικά σημαίνει ομάδα.
Κατά την μεταπολίτευση ο κ. Αρλέτης μετά από λαϊκή απαίτηση υποχρεώθηκε και παρέδωσε τον Σύλλογο στην προηγούμενη διοίκηση επειδή κατά την επταετία δεν γίνονταν εκλογές, ούτε φυσικά υπήρχαν μέλη. Με τη μεταπολίτευση ξαναφτιάξαμε την ομάδα ως «Πέρα Κλουμπ».
-Εκτός από το ποδόσφαιρο ο σύλλογος έχει άλλα τμήματα;
-Όχι είχε στο παρελθόν, πριν από μία δεκαετία μπάσκετ, το οποίο πήγαινα καλά.
-Πόσα ενεργά δελτία έχετε στο ποδόσφαιρο;
-Μαζί με όλα τα τμήματα υποδομών και την ανδρική έχουμε περίπου 120 αθλητές.
-Έδρα και χώρος προπονήσεων είναι η «Αλεπότρυπα», το δημοτικό γήπεδο στην Κυψέλη;
-Ναι, αλλά εδώ πρέπει να πούμε ότι ο σύλλογος ανήκει στο 7ο διαμέρισμα της Αθήνας στο οποίο δεν υπάρχει γήπεδο και στην Αλεπότρυπα στεγάζονται οκτώ ομάδες. Οι υποδομές πάνε στο γήπεδο της ΕΠΟ στο Γουδή και γυμνάζονται χωρίς προβολείς και χωρίς αποδυτήρια. Πιο παλιά είχαμε έδρες στου Παπάγου και στου Ζωγράφου.
Κάποια στιγμή ένας προηγούμενος πρόεδρος, οικονομικά ισχυρός, πήρε την ομάδα και την πήγε αρχικά στη Κηπούπολη στο Περιστέρι και στο Φάληρο. Την πήγε στη Δ’ Εθνική (τότε τα ενεργά δελτία σε όλα τα τμήματα έφτασαν τα 500), αλλά όταν έφυγε η ομάδα έμεινε δύο χρόνια σε απραξία. Τα χρόνια αυτά αν και αγωνιστικά η ομάδα πήγαινε καλά στη ουσία δεν είχε έδρα αφού ο κόσμος της περιοχής δεν την ακολούθησε. Δεν ήταν ένα Σωματείο που έκανε μαζικό αθλητισμό στην γειτονιά αλλά είχε μετατραπεί σε επαγγελματικό με άλλες προτεραιότητες. Μετά αναλάβαμε εμείς που είχαμε αντιταχθεί στην προαναφερόμενη εξέλιξη και την ξαναλειτουργήσαμε, γυρνώντας την στην περιοχή της στους Αμπελόκηπους. Στη διοίκηση συμμετέχουν τέσσερα εγγόνια του ιδρυτή της. Εγώ υπήρξα επί 18 έτη ποδοσφαιριστής της ομάδας. Ακόμα και σήμερα είναι έντονο το Μικρασιατικό στοιχείο στη σύνθεση της ομάδας.
-Θα θέλατε, ή έχετε στους μελλοντικούς σας στόχους την ίδρυση γηπέδου στο 7ο διαμέρισμα της Αθήνας;
-Έχουμε κάνει αγώνες για τα νταμάρια στο Αττικό Άλσος, μας έχουν υποσχεθεί γήπεδο στο Γουδί, μας έχουν τάξει πολλοί, έρχονται και εκλογές, αλλά κάτι συγκεκριμένο δεν υπάρχει ακόμα.
-Η παρουσία της ομάδας σε κοινωνικές πρωτοβουλίες στην περιοχή, σας έχει «δέσει» πιο πολύ με τον κόσμο, με αποτέλεσμα να έρχονται παιδιά στις υποδομές σας και να υπάρχει η εμπιστοσύνη των γονέων;
-Η ομάδα μας είναι ιστορικό σωματείο και ενδιαφερόμαστε για όλα τα θέματα της περιοχής μα, για ό,τι είναι καλό για την κοινωνία, έτσι έρχονται πιο εύκολα παιδιά σε εμάς, αφού υπάρχει το δέσιμο με την τοπική κοινωνία. Είμαστε η «μικρή ΑΕΚ» της Αθήνας και προσελκύουμε και το αεκτζίδικο στοιχείο, αφού όλοι θέλουν να αγωνίζονται με τα κιτρινόμαυρα και τον δικέφαλο στη στήθος.
Ίσως θα είναι ευκαιρία με αφορμή τον τελικό κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που έχουν προέλευση – σύνδεση ως προς τις ρίζες τους, και είναι από τα σπλάχνα της Πέρα Κλουμπ, να συμμετείχαμε και εμείς με κάποιο τρόπο, σκέφτομαι να στείλω μία σχετική επιστολή.
Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος