Τα δικαιώματα των παιδιών σύμφωνα με το «πνεύμα» της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1989 (video)

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989). Είναι το πρώτο παγκόσμιο σύνολο νομικά δεσμευτικών δικαιωμάτων που ισχύουν για όλα τα παιδιά. Αν και είναι η πιο ευρέως επικυρωμένη συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια ιστορία, κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών γίνονται παγκοσμίως και καθημερινά.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σειρά ενημερωτικών εκπομπών κοινωνικού περιεχομένου με τη Σεμίνα Διγενή. Θέμα της συγκεκριμένης εκπομπής είναι τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η εκπομπή ενημερώνει για τα δικαιώματα των παιδιών σύμφωνα με το «πνεύμα» της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε το 1989 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και εξετάζει τις κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών και τους παράγοντες που θέτουν σε διαρκή κίνδυνο τα παιδιά και τα δικαιώματά τους παγκοσμίως. Σημείο αναφοράς αποτελεί ο καταστροφικός πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας 1998-1999.

Το δικαίωμα της επιβίωσης, της προστασίας, της εξέλιξης και ανάπτυξης, αλλά και της συμμετοχής αποτελούν κάποιες από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση μιας υγιούς και ισορροπημένης προσωπικότητας. Εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιστήμονες περιγράφουν τις τραυματικές εμπειρίες των παιδιών από τον πόλεμο, την κακομεταχείριση και τη βία, την παραμέληση, ενώ τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα παιδιά-θύματα εμφανίζουν ψυχοσωματικές και άλλου τύπου διαταραχές. Παράλληλα, μιλούν για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις εμπόλεμες χώρες, την έλλειψη καθαρού νερού, φαγητού και εγκαταστάσεων υγιεινής, την απουσία εκπαίδευσης και άλλα προβλήματα που οδηγούν στην υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των παιδιών, καθιστώντας τα ευάλωτα σε κάθε μορφής εκμετάλλευση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις της παιδικής εργασίας, στους λόγους ανάπτυξής της και τους τρόπους καταπολέμησής της.

Επίσης, παρουσιάζονται προγράμματα που βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις τραυματικές εμπειρίες του πολέμου, όπου η Unicef παρέχει εκπαίδευση και υποστήριξη. Παρακολουθούμε, ακόμη, εκδηλώσεις οι οποίες στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τους πολίτες, ώστε να αναλάβουν δραστικές πρωτοβουλίες σε σχέση με την πρόληψη της προστασίας των παιδιών. Γίνεται λόγος για την έκθεση φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών που διοργανώθηκε από το Τμήμα Πληροφόρησης της Unicef στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ανιχνεύεται ο ρόλος της Πολιτείας στη δημιουργία πολιτικών διασφάλισης των παιδιών όπως σε περιστατικά κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών. Μιλούν οι: Έλλη Ευαγγελίδου Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, Ηλίας Λυμπέρης Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφόρησης UNICEF, Παναγιώτης Παπαναστασίου Ιατρός, Μέλος ΔΣ Γιατρών του Κόσμου, Ελένη Αγάθωνος ψυχολόγος Διευθ. Κέντρου Μελέτης και Πρόληψης, Κακοποίησης και Παραμέλησης του Παιδιού. Η Ζαχαρούλα Καχρή, Υπεύθυνη τομέας Πληροφόρησης UNICEF παρουσιάζει τον εξοπλισμό με τις πρώτες βοήθειες της Unicef σε περίπτωση πολέμου ή φυσικών καταστροφών. Προβάλλονται πλάνα από εκδήλωση σε σχολικό συγκρότημα των εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, με σκοπό τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Έτος παραγωγής: 1999

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαϊωάννου

Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Σεμίνα Διγενή

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος