“Ροζ αθλητικά σκάνδαλα” στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

του Νάσου Μπράτσου

Ποτέ δεν ήταν ο αθλητισμός πεδίο που έμενε έξω από τους ροζ προσανατολισμούς εντύπων που επέλεγαν αυτού του είδους τη θεματολογία. Δεν εξαιρείται η περίοδος του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα, όπου οι αντιλήψεις για τη χειραφέτηση των γυναικών είχαν να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα και στο πεδίο του αθλητισμού, όπου οι πρώτες εμφανίσεις των αθλητριών, κάποια χρόνια πριν είχαν προκαλέσει “κλυδωνισμούς”, σε όσους θεωρούσαν το θέμα ανήθικο και σκανδαλιστικό.

“Ροζ αθλητικά σκάνδαλα” στην Αθήνα του Μεσοπολέμου
10-1-1936 Αθλητισμός

Ένα τέτοιο θέμα, που μάλιστα κινητοποίησε τις αθλητικές αρχές, εμφανίστηκε στο έμπα του 1936. Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες σε εφημερίδες, αθλήτριες και αθλητές στο Παναθηναϊκό στάδιο, μετά την προπόνηση πήγαν μαζί στους λουτήρες, σε ώρα που δεν ήταν εκεί ο φύλακας.

Μάλιστα το δημοσιογραφικό δαιμόνιο της εποχής “θυμήθηκε” ότι είχαν υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν και άλλα “σκάνδαλα”, όπως ότι ορισμένοι αθλητές και ορισμένες αθλήτριες, επειδή είχαν κοινές ώρες προπόνησης, γνωρίστηκαν
και μερικοί “τα έφτιαξαν” μεταξύ τους. Ανήκουστο πράγμα για την εποχή.
“Ροζ αθλητικά σκάνδαλα” στην Αθήνα του ΜεσοπολέμουΟ συντάκτης του άρθρου δεν άργησε να “φωτογραφίσει” και την “υπεύθυνη” για τα όργια στους λουτήρες.
Σύμφωνα με καταγγελία που είχε γίνει προ ετών από “σοβαρό κύριο”, όταν η αθλήτρια ήταν πολύ πιο νεαρή, “παιδούλα” σύμφωνα με την εφημερίδα, ο καταγγέλλων το περιστατικό στην εφημερίδα, την εντόπισε στο λόφο του Αρδηττού με γιγαντόσωμο αθλητή σε “ανάρμοστες” όπως θα λέγαμε σήμερα στιγμές.

“Ροζ αθλητικά σκάνδαλα” στην Αθήνα του Μεσοπολέμου
9-1-1936 Ελεύθερος Άνθρωπος

Τώρα αν ο καταγγέλλων είχε πάει για περίπατο όπως ισχυρίστηκε, ή ήταν με άλλη (ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω), ή ζήλευε γιατί ο “γιγαντόσωμος” του “έκλεψε” την παιδούλα, είναι ενδεχόμενα που όλα είναι πιθανά και της ίδιας βαρύτητας με τη σπουδή του να “καρφώσει” την παιδούλα στην εφημερίδα.

Η εφημερίδα τότε δεν έδωσε το απαιτούμενο βάρος, αλλά να που η επόμενη καταγγελία, μερικά χρόνια μετά, ήθελε την τότε παιδούλα, να “ηγείται” της ξετσιπωσιάς ως “γυναίκα εκδιδομένη εις πάντας” και να παρασέρνει και άλλες.
Όπως έγινε γνωστό τα έκτροπα έγιναν γνωστά όταν ταβερνιάρης της περιοχής περηφανεύονταν ότι είχε πελάτες μετά την προπόνηση αθλητές και αθλήτριες και σιγά-σιγά το μυστικό διέρρευσε και κινητοποιήθηκαν οι αθλητικές αρχές.

Έτσι τα λαγωνικά της εποχής εντόπισαν το “ύποπτον” του πράγματος.

Άλλη εφημερίδα χωρίς φυσικά να αναφέρει ονόματα για να αντιμετωπίσει και πιθανές νομικές ευθύνες, αναφέρεται σε περιστατικά, όπου αθλήτριες γέννησαν παιδιά των οποίων διεκδικούσαν την πατρότητα ουκ ολίγοι αθλητές διαφόρων αθλημάτων.
Και η φαντασία στην περίοδο του Μεσοπολέμου, οργίαζε από τα ροζ αναγνώσματα.
Για να μην πέσει λάσπη σε γνωστές πρωταθλήτριες, αυτές αναφέρονταν ονομαστικά ότι εξαιρούνται, οι υπόλοιπες αθλήτριες ήταν εν δυνάμει ελευθερίων ηθών.

“Ροζ αθλητικά σκάνδαλα” στην Αθήνα του Μεσοπολέμου
5-1-1936 Ελεύθερος Άνθρωπος

Βέβαια η εφημερίδα ήταν ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι, εύκολα πούλαγε το γυμνό της εποχής όπως στις αστρολογικές προβλέψεις που πέρασε σχετική φωτο, χωρίς να σκανδαλίζεται.

“Ροζ αθλητικά σκάνδαλα” στην Αθήνα του Μεσοπολέμου
6-1-1936 Ελεύθερος Άνθρωπος

Για την ίδια την πρόβλεψη και τις δύσκολες μέρες του Μουσολίνι, δεν χρειαζόταν μεγάλος κόπος, ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα στην Αιθιοπία.

Την “τραβούσαν” θέματα όπως η Ζντένκα Κούμποβα, η Τσεχοσλοβάκα πρωταθλήτρια που έγινε άντρας και ήθελε να πάει στρατιώτης και αφιέρωσε χώρο στο σχετικό θέμα, με το αγωνιώδες ερώτημα “αν θα νυμφευθή”.

“Ροζ αθλητικά σκάνδαλα” στην Αθήνα του Μεσοπολέμου
6-1-1936 Ελεύθερος Άνθρωπος

“Ροζ αθλητικά σκάνδαλα” στην Αθήνα του ΜεσοπολέμουΕπίσης δεν δίσταζε να διαπομπεύσει χωρίς στοιχεία αθλήτριες, στην Αθήνα, αλλά επαινούσε ημίγυμνες σκιέρ στις Άλπεις, που έκαναν τους βράχους ερωτικές φωλιές και όπως αναφέρει και σχετικός υπότιτλος “όταν τα νειάτα γλεντούν”.

Αλλά εκεί στα σαλέ των Άλπεων πήγαιναν μπίζνεσμαν, βαρόνοι και κόμητες, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Στους πλούσιους ανοχή και δικαιολογίες για τις “πεταχτούλες” σκιέρ, ενώ οι αθλήτριες του Καλλιμάρμαρου πετάγονταν στην πυρά, μαζί και οι “γιγαντόσωμοι” συνοδοί τους, αφού δεν είχαν ως φαίνεται “γιγαντόσωμο” πορτοφόλι όπως oι βαρόνοι και οι επιχειρηματίες.

Αλλού “Σόδομα και Γόμορα” και αλλού νεανικές περιπέτειες. Η δημοσιογραφία και σε άλλη μία εποχή, όχι και στα καλύτερά της.

Διαβάστε το επόμενο Σάββατο 6 Μαρτίου 2021: Οι εργατικές αθλητικές ομάδες Aεριόφωτος – Ελβιέλας – Εριουργίας – ΗΕΜ – Υαλουργών στο Μεσοπόλεμο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος