Παύλος Φύσσας: 10 χρόνια από τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Ο Παύλος Φύσσας, Έλληνας μουσικός της χιπ-χοπ σκηνής, γνωστός και ως Killah P, δολοφονήθηκε πριν από δέκα χρόνια, από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά στις 18 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Παύλος Φύσσας έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος και η δίκη που ακολούθησε τη δολοφονία του απέδειξε ότι το ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή» ήταν μία εγκληματική οργάνωση.

Η ζωή του

Ο Π. Φύσσας γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 στο Πέραμα σε μια εργατική οικογένεια, ο πατέρας εργαζόταν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, ενώ και ο ίδιος μετά την αποφοίτηση από το σχολείο εργάστηκε σε παρόμοιες δουλειές. Αγαπούσε τη μουσική και ειδικά την χιπ-χοπ, συνεργάστηκε με πολλούς άλλους καλλιτέχνες της εν λόγω σκηνής και συμμετείχε σε δισκογραφικές συλλογές και σε συναυλίες στην πρωτεύουσα αλλά και στην περιφέρεια. Η μουσική και οι στίχοι του ακουμπούσαν με καυστικό τρόπο σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, ενώ συχνά μέσα από τα τραγούδια και τη δράση  του εξέφραζε τις έντονες αντιφασιστικές του πεποιθήσεις.

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας σε μία καφετέρια του Κερατσινίου διαπληκτίστηκε με κάποια άτομα τα οποία κάλεσαν «ενισχύσεις» μέλη των τοπικών οργανώσεων της «Χρυσής Αυγής». Μετά από επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών ο Παύλος Φύσσας δέχθηκε μαχαιριές στο στήθος και διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο ίδιος πριν χάσει τις αισθήσεις του φέρεται να υπέδειξε τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά, οδηγό φορτηγού, ως δράστη της εναντίον του επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Η δίκη του Ρουπακιά, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, ήταν ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της «Δίκης της Χρυσής Αυγής», με τους συνολικά 69 κατηγορούμενους και με τον αρχηγό του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, να ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν ήταν μεταξύ άλλων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 και η “Χρυσή Αυγή” κρίθηκε εγκληματική οργάνωση σε μια ιστορική απόφαση. Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι: Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι βουλευτές και οι δυο πυρηνάρχες.

Συγκεκριμένα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και από τους υπόλοιπους 17 στην ίδια υπόθεση, οι 15 κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια (Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης, γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκη,ς Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης).

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, παρουσιάζει την εκπομπή:

FOCUS

ΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ

(video)

Σε αυτό το επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής Focus, παραγωγής 2019, ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος συζητάει με τη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, Παύλου Φύσσα. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρίσκεται η εξέλιξη της δίκης για τη δολοφονία του Παύλου, ενώ η Μ. Φύσσα περιγράφει την καθημερινή παρουσία στην ακροαματική διαδικασία, σχολιάζει την άνοδο της ακροδεξιάς και μιλάει για την απουσία του γιου της πεντέμισι χρόνια μετά.

Η συζήτηση με την μητέρα του Παύλου Φύσσα

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης, η Μάγδα Φύσσα περιγράφει τα συναισθήματα που νιώθει όταν βρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου μπροστά στους δολοφόνους του παιδιού της, αλλά και όταν βρίσκεται μόνη της. Μιλάει για τον πόνο που της έχει προκαλέσει ο θάνατός του αλλά και για τη δύναμη που έχει ανακαλύψει μέσα της μετά την απώλεια του γιου της και εξηγεί ότι του μιλάει ακόμα αλλά χωρίς να παίρνει απάντηση. Σχολιάζει την απουσία των πολιτών από το ακροατήριο, ενώ αναφέρεται με θερμό τρόπο και σε όλους εκείνους στους ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στη δίκη.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στο γεγονός πως καθυστέρησε με αποτέλεσμα να επιστρέψει ο δολοφόνος στο σπίτι του και στην παρουσία της ίδιας της Μάγδας Φύσσα στο δικαστήριο. Παράλληλα, η Μάγδα Φύσσα εκφράζει τον προβληματισμό της για την απουσία κάλυψης της δίκης από τα μέσα ενημέρωσης και το απαράδεκτο γεγονός ότι δεν υπάρχει γενικευμένη ενημέρωση για όλους πολίτες της χώρας αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν εκεί. Ακόμη τονίζει πως θεωρεί παράλογη την παραμονή της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Με συγκίνηση αναφέρεται στην επίσκεψη του Μανώλη Γλέζου στο δικαστήριο και στην συμπαράσταση που της εξέφρασε. Ακολούθως μοιράζεται ιδιαίτερες στιγμές από τη δίκη που έχει κρατήσει μέσα της, εξαίροντας τις δύο κοπέλες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας και κατέθεσαν παρά τις απειλές που δέχονταν, αλλά και ενός από τους νεαρούς που δέχτηκαν επίθεση εκείνο το βράδυ. Καυτηριάζει τη στάση της αστυνομίας  απέναντι στο δολοφόνο του γιου της το βράδυ που έγινε η επίθεση και σχολιάζει την προσβλητική στάση των χρυσαυγιτών απέναντί της κατά τη διάρκεια της δίκης. Μιλάει επίσης για τις επιθέσεις που δέχεται από μέλη της Χρυσής Αυγής κατά τα τέσσερα χρόνια που διαρκεί η δίκη. Έπειτα περιγράφει πόσο δύσκολα διαχειρίζεται την καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους που σκότωσαν το γιο της, κυρίως όμως την ίδια την απώλεια του γιου της και πώς προσπαθεί παράλληλα με την παρουσία της στη δίκη να βιώνει μια «κανονική» καθημερινή ζωή με την ευθύνη που νιώθει προς την κόρη και τα εγγόνια της. Η Μάγδα Φύσσα αναφέρεται εκτενώς και στη δυσκολία με την οποία άκουσαν εκείνη και ο σύζυγός της την αποφυλάκιση του Ρουπακιά.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής η Μάγδα Φύσσα μιλά για το γιο της Παύλο και την ενασχόλησή του με τη μουσική από την παιδική του ηλικία, ήδη από το δημοτικό, για τα αντιφασιστικά μηνύματα που περνούσε μέσα από την τέχνη του, τα οποία υπήρχαν ως ιδέες στην οικογένεια, όμως ο ίδιος καλλιέργησε και ανέδειξε στη μουσική και τη γενικότερη στάση του. Αναφέρεται στην στήριξη που της παρέχουν καλλιτέχνες και φίλοι του Παύλου Φύσσα κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής. Περιγράφει την απώλεια του γιου της και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα της ίδιας και της οικογένειάς της και αναφέρεται σε λεπτομέρειες της καθημερινότητας αυτής. Μιλάει για τη μουσική του και τα τραγούδια που δεν ήθελε εκείνος να τα ακούσει η μητέρα του. Ακόμη τονίζει πως η κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό της χώρας οδήγησαν στην άνοδο του Φασισμού στη χώρα, με τη συμβολή της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Δίνει επίσης τη δική της οπτική για τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση της επιρροής της Χρυσής Αυγής σε λαϊκές συνοικίες, με την εκμετάλλευση της οικονομικής κατάρρευσης των αδύναμων τάξεων.

Στο τρίτο μέρος της εκπομπής η Μάγδα Φύσσα αναφέρεται γενικότερα στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προσπαθώντας να εξηγήσει για ποιους λόγους εντείνονται η ρητορική και τα φαινόμενα του μίσους και του νεοναζισμού. Εξηγεί τί θεωρεί ως δικαίωση αναφορικά με το αναμενόμενο αποτέλεσμα της δίκης, την ποινή που θα αποδοθεί, την ποινή που θα εκτίσει ο κατηγορούμενος, την ποινή που θα ήθελε εκείνη να αποδοθεί, την ποινή που πιστεύει ότι θα άξιζε σε τέτοιου είδους εγκληματίες, αλλά τελικά την παραδοχή ότι δεν θα υπάρξει λύτρωση, μιας και η απώλεια του γιου της δεν μπορεί να αναστραφεί. Η Μάγδα Φύσσα εκφράζει τα συναισθήματα που έχει συγκεντρώσει μέσα της με τρόπο ευθύ και ειλικρινή, ενώ προσθέτει ότι δεν νομίζει ότι η ίδια είναι ένα σύμβολο, αλλά συγκινείται και την παρηγορεί η στήριξη και η εκδήλωση αγάπης που εισπράττει καθημερινά από τον απλό κόσμο.

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της εκπομπής συμμετέχει και η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, η οποία αναφέρεται στην καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής και περιγράφει με αρκετές λεπτομέρειες σημαντικά στοιχεία της δίκης που καταδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της. Τέλος, η Μάγδα Φύσσα εκφράζει την ελπίδα της να τελειώσει σύντομα η δίκη και τονίζει πως θα συνεχίσει παρά τις δυσκολίες.

Σκηνοθεσία: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

Παρουσίαση-έρευνα: ΠΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Αρχισυνταξία: ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΡΑΜΙΝΤΖΟΥ

Έτος παραγωγής: 2019

Δείτε περισσότερα εδώ: archive.ert.gr

Διαβάστε επίσης: Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα: Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα – Συνεχίζεται η δίκη της ΧΑ, τι αναμένεται – ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος