Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: 30 χρόνια από την εκλογή του – 22 Οκτωβρίου 1991

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους  της Ίμβρου στις 29 Φεβρουαρίου 1940 και είναι ο 270ός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ως μαθητής φοίτησε σε σχολεία της Ίμβρου και στο Ζωγράφειο λύκειο της Κωνσταντινούπολης, ως φοιτητής αρίστευσε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Bossey της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ολοκλήρωσε τη διατριβή του στο κανονικό δίκαιο στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο Ρώμης με θέμα «Περὶ τὴν κωδικοποίησιν τῶν ἱερῶν κανόνων καὶ τῶν κανονικῶν Διατάξεων ἐν τῇ Ὀρθοδόξῳ Ἐκκλησίᾳ» και μιλάει επτά γλώσσες: ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και λατινικά.

Το 1968, διορίστηκε βοηθός κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ένα χρόνο αργότερα χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έγινε Αρχιμανδρίτης στο πατριαρχικό παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα. Το 1972 ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου και ένα χρόνο αργότερα χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλαδελφείας. Το 1990 εκλέχθηκε παμψηφεί Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος. Εξελέγη στον πατριαρχικό θρόνο το 1991, στις 22 Οκτωβρίου 1991 και ενθρονίστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι στις 2 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο Βαρθολομαίος έχει επίμονα εργαστεί προκειμένου να λύσει μία σειρά προβλημάτων του Πατριαρχείου, αναφορικά με τη λειτουργία του και ειδικά σε ότι αφορά την επαναλειτουργία παραδοσιακών τόπων χριστιανικής λατρείας στην Τουρκία. Επίσης έχει εργαστεί συστηματικά για την προώθηση της ενότητας των Ορθόδοξων εκκλησιών και αποτελεί δική του μεγάλη επιτυχία η διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου το 2016 στην Κρήτη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ έχει τεθεί υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και χάρη σε αυτή του τη δράση έχει χαρακτηριστεί και ως «πράσινος Πατριάρχης».

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 30 ετών από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στις 22 Οκτωβρίου 1991, παρουσιάζει:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΩΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΝ 22η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1991.

(video)


Πρόκειται για σύντομο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με αφορμή την εκλογή του την 22η Οκτωβρίου 1991, στο οποίο επικεντρώνεται στην υπόσχεση το έργο του να εστιάσει στην προώθηση την αγάπη και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ. 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΘΡΟΝΟ.

(video) 


Πρόκειται για ένα επετειακό αφιέρωμα της ΕΡΤ για τα 20 χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ. Παρακολουθούμε μια σύντομη διαδρομή στην 20ετή δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ από την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο, τον Οκτώβριο του 1991, έως το 2011. Βασικοί σταθμοί του έργου του: η συνεργασία με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, η προσέγγιση στις σχέσεις Πατριαρχείου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, οι επισκέψεις του Πατριάρχη ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ στις ΗΠΑ και την Κούβα για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης, η οικολογική του δραστηριότητα αλλά και η πρωτοβουλία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το αφιέρωμα προβλήθηκε σε εκδήλωση ελληνικής μουσικής στην Κωνσταντινούπολη, που οργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 13/3/11 με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας, και στην οποία παρέστη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πρώτη τηλεοπτική προβολή:  20 Μαρτίου 2011.

Σκηνοθέτης: ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Δημοσιογραφική επιμέλεια: ΣΟΦΙΑ ΔΡΟΣΟΥ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Βλάσης Κομνηνός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος