Ιωάννης Καποδίστριας: 190 χρόνια από τη δολοφονία του – Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ

Εκατόν ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 ο Κυβερνήτης της Ελλάδας δολοφονείται από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη, της οικογένειας των κοτζαμπάσηδων της Μάνης, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Η σύντομη περίοδος διακυβέρνησής του Καποδίστρια που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 1828, κατά την οποία έθεσε σε εφαρμογή σειρά μέτρων για την συγκρότηση και οργάνωση ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους, διακόπηκε απότομα, ακολουθούμενη από μια περίοδο αναρχίας και εμφυλίων συγκρούσεων μεταξύ φατριών.

Με αφορμή το ιστορικό γεγονός της  δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ του Άγγελου Σιδεράτου, που πραγματεύεται θέματα της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας της περιόδου 1750-1940, μέσα από τη ματιά διακεκριμένων επιστημόνων. Το ένατο επεισόδιο της σειράς, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Η Καποδιστριακή Πολιτεία 1828-1832” είναι αφιερωμένο στη φυσιογνωμία και την πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 1750-1940

ΙΙΙ Η ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 1828-1832

Το ένατο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Η Καποδιστριακή Πολιτεία 1828-1832» είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια και την περίοδο της διακυβέρνησής του. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής καταθέτουν την επιστημονική τους μαρτυρία για τον Καποδίστρια και την Καποδιστριακή Πολιτεία οι Ακαδημαϊκοί: Παύλος Πετρίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σωτηρέλης, λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Π.Α.Σ.Π.Ε., Νικόλαος Πανταζόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Γιώργος Αναστασιάδης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται αναφορά στη Δ΄ Εθνική Συνέλευση στο Άργος (2 Ιανουαρίου 1924), στην οποία ο Καποδίστριας προέβη σε πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου του και στην ψήφιση νέου εκλογικού νόμου στις 4 Μαρτίου 1829 και στη συνέχεια σχολιάζεται η αποφασιστική παρέμβασή του στην προσπάθεια επιβολής μοναρχικού πολιτεύματος στην Ελλάδα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830.

Ο I. Καποδίστριας χαρακτηρίζεται ως η πιο παρεξηγημένη αλλά και σημαντική φυσιογνωμία στην νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία, που έβαλε τις βάσεις για την οργάνωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, και τονίζεται η σύγκρουσή του με την άρχουσα τάξη. Λόγος γίνεται ακόμη, για την εκστρατεία της αντιπολίτευσης, με κύριο εκφραστή την εφημερίδα της Ύδρας «Ο Απόλλων» και επικεφαλής τον Μαυροκορδάτο, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του απ’ τους Μαυρομιχαλαίους τον Σεπτέμβριο του 1831. Παρουσιάζονται οι επιπτώσεις της δολοφονίας στην εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης, η κατάσταση αναρχίας που επικράτησε μετά. Αποκορύφωμα υπήρξε η σύγκληση δύο αντίπαλων Εθνοσυνελεύσεων, της Δ’ κατ’ επανάληψης Εθνοσυνέλευσης και της Ε’ Εθνικής Συνέλευσης που ψήφισε ένα καινούριο σύνταγμα-το «ηγεμονικό»– το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν σαφή περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας. Το επεισόδιο κλείνει με μια σύντομη ανάλυση για τον χαρακτήρα όλων των επαναστατικών συνταγμάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα από την Κέρκυρα (Μουσείο Καποδίστρια), το Άργος, τη Μεθώνη, το Ναύπλιο και τη Μάνη, καθώς επίσης και πλούσιο αρχειακό υλικό (έγγραφα) της καποδιστριακής περιόδου.

Σκηνοθεσία:

Άγγελος Σιδεράτος

Σενάριο:

Παύλος Πετρίδης

Άγγελος Σιδεράτος

Έτος παραγωγής:

1989

Δείτε περισσότερα στο https://www.ert.gr/archeio/ και στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος