Η ιστορία των τρόλεϊ: Η πρώτη μέρα της κυκλοφορίας τους χωρίς εισπράκτορα το 1976 (video)

Σύνοψη
  • Η ιστορία των ηλεκτρικών λεωφορείων της Αθήνας, των γνωστών σε όλους μας τρόλεϊ, ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου του 1953
  • Στις 4 Μαρτίου του 1976 ξεκίνησε η κυκλοφορία των τρόλεϊ της Αθήνας χωρίς εισπράκτορα
  • Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Απόστολου Αποστολόπουλου του 1976 από εκείνη την ημέρα

Η ιστορία των ηλεκτρικών λεωφορείων της Αθήνας, των γνωστών σε όλους μας τρόλεϊ, ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου του 1953 οπότε και τέθηκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα τρόλεϊ στη γραμμή Πατήσια-Αμπελόκηποι. Κατά τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιήθηκαν διάφορες προσπάθειες εκσυγχρονισμού της λειτουργίας τους. Μία από αυτές έγινε σαν σήμερα.

Ειδικότερα, στις 4 Μαρτίου του 1976 ξεκίνησε η κυκλοφορία των τρόλεϊ της Αθήνας χωρίς εισπράκτορα. Η επιβίβαση θα γινόταν στο εξής από την μπροστινή πόρτα. Οι επιβάτες κατέβαλαν το αντίτιμο της διαδρομής σε δραχμές σε ένα κουτί το οποίο ήταν τοποθετημένο δίπλα στον οδηγό. Η αποβίβαση των επιβατών γινόταν αποκλειστικά από την πίσω πόρτα των οχημάτων.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Απόστολου Αποστολόπουλου του 1976 στο οποίο γίνεται λόγος για την αλλαγή στις μεταφορές των επιβατών των τρόλεϋ. Αρχικά, εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες του νέου τρόπου καταβολής του αντιτίμου της διαδρομής την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των 10 νέων τρόλεϊ χωρίς εισπράκτορα στους δρόμους της Αθήνας. Στο αμαξοστάσιο παρευρίσκονται, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γεώργιος Βογιατζής και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Ζήσης Φούφας. Το ρεπορτάζ ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την είσοδό  μόνο από την μπροστινή πόρτα των οχημάτων, καθώς και για την ανάγκη τοποθέτησης του ακριβούς αντιτίμου της διαδρομής στο κουτί της εισόδου, γιατί δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα από τις πρώτες ώρες κυκλοφορίας των νέων τρόλεϊ και την συμπεριφορά των επιβατών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος