H ιστορία της Α.Ε. Μεσολογγίου από το 1931 έως σήμερα

Στο έμπα της δεκαετίας του ’30, το 1931 στο Μεσολόγγι, ιδρύθηκε η Αθλητική Ένωση Μεσολογγίου, σε ένα περιβάλλον που η δίψα για αθλητισμό, υπερνικούσε τις όποιες ελλείψεις υπήρχαν σε τεχνικά και οικονομικά μέσα. Από τότε η πορεία της περνώντας από διάφορα στάδια, αγωνιστικά και μη, εξελίχθηκε έως τις μέρες μας.

Απευθυνθήκαμε στη διοίκηση της ομάδας, που μας έδωσε τα ιστορικά στοιχεία για την πορεία της ΑΕΜ, τα οποία και παρουσιάζουμε.

1931 ΑΕΜ

Ίδρυση

Η ανάγκη για μια δυνατή ομάδα στο Μεσολόγγι οδήγησε μετά από συναντήσεις παραγόντων και με την παραίνεση του τότε νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας στην δημιουργία της Αθλητικής Ένωσης Μεσολογγίου. Η ΑΕΜ ιδρύθηκε το 1931, στα μέσα Μαρτίου, έπειτα από συνένωση τοπικών ομάδων.

Οι παίχτες προέρχονταν κυρίως από τον Παναιτωλικό Μεσολογγίου και τον Ολυμπιακό, αλλά υπάρχουν αναφορές και σε άλλες μικρότερες ομάδες που συμμετείχαν στην συνένωση όπως Νίκη, Κεραυνός, Αστέρας, Δάφνη, Ατρόμητος κλπ.


Τα πρώτα χρόνια και η διάλυση

Η ΑΕΜ καταφέρνει γρήγορα να γίνει μια δυνατή ομάδα στην Αιτωλοακαρνανία καταφέρνοντας κάποιες νίκες απέναντι σε άλλα σωματεία της περιοχής. Παράλληλα συμμετέχει στην ΕΠΣ Πατρών. Σημαντικοί παίχτες της εποχής είναι οι Ντρες (τ.), Φάκκας, Γιαννόπουλος, Λιναρδάτος, Κατσαΐτης, Ζαβιτσανάκης, Μακεδονόπουλος, Γαλάνης, Βαλσαμάκης, Σταυρόπουλος, Πετρολέκκας, Βορίλας, Λαμπίρης κλπ. Αρχηγός της Ένωσης και πρώτος της σκόρερ σε αυτό το διάστημα ήταν ο Παναγιώτης Σταυρόπουλος, μετέπειτα βουλευτής της ΕΡΕ.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούνταν από τους κ.κ. Καλούλη, Κατάσο, Μωρέ, Παπουτσόπουλο, Καντζούρο κλπ. Από το 1936 η ΑΕΜ αδρανοποιείται και διαλύεται εξαιτίας της υποβάθμισης του ποδοσφαίρου στην επαρχία και την ίδρυση της ΕΟΝ από την δικτατορία του Μεταξά.

Οι τακτικοί αναγνώστες του ert.gr θα θυμηθούν την παρόμοια περίπτωση στο αφιέρωμα για τον Μεσσηνιακό, όπου και εκεί η δικτατορία Μεταξά δημιούργησε όμως αρνητικά ζητήματα στο σύλλογο, αφού: “οι πολιτικές συνθήκες της εποχής, κυρίως η μεταξική περίοδος που προκρίνεται αθλητικώς η ΕΟΝ, απομακρύνουν τους αθλητές από τους χώρους άθλησης”.

1946

Επανίδρυση

Το 1946 ιδρύονται δυο νέα σωματεία, η Νίκη και ο Εθνικός. Τα δυο σωματεία χαρακτηρίζονται από τις πολιτικές τους διαφορές. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους τα δυο σωματεία έπαιξαν δυο φιλικά και νικήτρια αναδείχθηκε η Νίκη. Λίγες μέρες μετά οι διοικήσεις και οι παίχτες των δυο ομάδων δημιούργησαν ξανά την ΑΕ Μεσολογγίου αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές τους διαφορές.

Την διοίκηση αναλαμβάνουν οι Κατάσος, Λυκούδης, Παπαθεοδώρου, Κυριλής, Σατραζέμης, Γαλανόπουλος, Φάκκας, Ράπεσης κλπ. Το 1947 θα φέρουν για προπονητή τον παλιό άσσο του Ηρακλή Δημήτρη Κόλλια. Αυτός δημιουργεί μια ομάδα που εντυπωσιάζει και αποτελείται από τους Θεοφιλάτο, Συνοδινό, Νεζερίτη, Κατσαντώνη, αδελφούς Ρήγα και αδελφοί Λιβιεράτου, Χασιώτη, Ραυτόπουλο, Παπαναστασίου, Καρυοφύλλη, Καπνίση, Καραβία, Αποστολόπουλο κλπ.
Η δεκαετία του ’50

Την δεκαετία του ’50 η ΑΕΜ συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πατρών. Κύριοι αντίπαλοι είναι πρώτα ο Παναιτωλικός και μετά ο Παναιγιάλειος. Στον πάγκο της ΑΕΜ βρίσκεται ο αγρινιώτης πρώην προπονητής του Παναιτωλικού Χρήστος Παπαιωάννου. Το 1955 κατακτά το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας της ΕΠΣ Πατρών. Πετυχαίνει κάποιες νίκες εναντίον του Παναιτωλικού αλλά και του Παναιγιάλειου.

Έδωσε κάποια σημαντικά φιλικά με ομάδες όπως ο Πανιώνιος, ο Απόλλωνας, ΑΕΚ, Εθνική Ενόπλων. Το 1957 κατάφερε να κερδίσει την ΑΕΚ σε φιλικό. Σημαντικοί παίχτες της εποχής είναι οι Σοκόλας, Κομματάς, Σταθέλος, Λεωνάκης, Μαργέτης, Γκούβας, Μονοκρούσος, Αντωνάτος, Κόμης, Σακαελλαρίου, Σκαρλάτος, Μαμαλούγκας, Σοροντήλας, Φαράντος κλπ. Οι Κομματάς, Σοκόλας, Λεωνάκης και Γκούβας συμμετείχαν στην ισχυρή μικτή ΕΠΣ Πατρών ενώ ο τελευταίος πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Ελλάδος.

1962 ΑΕΜ – ΠΑΟ

1969-1970

Η δεκαετία του ’60

Στις αρχές τις δεκαετίας εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων η ΑΕΜ οπισθοχωρεί. Από το 1963 με μια νέα φουρνιά παιχτών όπως οι Μαντζουράτος, Πουλής, Γκόρπας, Γεωργιάδης, Λάϊος, Μουζόπουλος, Καββάγιας, Βουλιμιώτης Λ., Τζίλιος Μοσχόπουλος κλπ η ΑΕΜ δυναμώνει και από το 1965 έχει βλέψεις για άνοδο στην Β’ Εθνική. Τον Απρίλιο του 1965 η ΑΕΜ θα δώσει τον πρώτο διεθνή φιλικό αγώνα στην ιστορία της εναντίον της αυστριακής SK VÖEST Linz.

Το 1966 θα φτάσει κοντά στον τίτλο του πρωταθλητή περιφέρειας της ΕΠΣ Πατρών αλλά έχασε στο μπαράζ της Πάτρας από τον Αστέρα Αμαλιάδας.

Την περίοδο 1966-67 συμμετέχει στην Γ’ Εθνική. Παρά την καλή πορεία στον όμιλο της, 4η θέση,επιστρέφει στα τοπικά αφού η κατηγορία καταργήθηκε. Σημαντικοί παίχτες της εποχής είναι οι Κατσάμπαλος, Καλομαμάς Χ., Τζίλιος, Αντωνάτος, Μουζόπουλος, Γκόρπας, Αμούργης Σ., Πασσιόπουλος Αγγ., Πασσιόπουλος Ι., Γαλανός, Καββάγιας, Δενδρινός Μ., Βουλιμιώτης Λ., Μαντζουράτος, Πουλής κλπ. Την περίοδο 1967-68 διεκδίκησε το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πατρών αλλά τερμάτισε πίσω από τον πρωταθλητή Α.Π.Σ. Πάτραι.

Με την δημιουργία της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας,συμμετέχει στα πρωταθλήματα της και βγαίνει πρωταθλήτρια.Το 1969-70 κατακτά το πρωτάθλημα μόνο με νίκες.
Η δεκαετία του ’70

Η ΑΕΜ κατακτά κάθε χρόνο το πρωτάθλημα μέχρι το 1974 εκτός αυτό του 1973. Συμμετέχει στα μπαράζ για την άνοδο στην Β’ Εθνική χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει την άνοδο. Σημαντικοί παίχτες της εποχής είναι οι Ζήκος, Στεργίου, Κουνέλης, Παπαγεωργίου, Μοσχόπουλος, Δενδρινός Σ., Τζίλιος, Γεωργιάδης, Γιαννόπουλος, Γκόρπας, Τσολίγκας, Ψαρράκος, Παγούρας, Βουλιμιώτης Λ., Πασσιόπουλος Αγγ., Πουλής, Αμούργης, Μαντζουράτος, Πατσάς κλπ. Από το 1972 αρχίζει μια πτώση. Παίχτες αποχωρούν και το ρόστερ αποδυναμώνεται. Χάνονται τα πρωταθλήματα την διετία 74-76.

31 Oκτωβρίου 1932-Αθλητικά Χρονικά

Το 1976-77 αφού κατάφερε να κατακτήσει το τοπικό πρωτάθλημα συμμετείχε στο Ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1977 για την άνοδο στην Β’ Εθνική. Είναι η πρώτη φορά που κατάφερε να ανέβει στην Β’ Εθνική. Οι παίχτες που κατάφεραν να κερδίσουν την άνοδο είναι οι Πασσιόπουλος Αγγ., Ζήκος, Καραμανόπουλος, Τριανταφύλλου, Γαλανός, Ζαπαντιώτης, Βούρβαχης, Μπάθας, Σταμουλακάτος, Πιτσέρης, Τζίλιος, Μανιάτης, Κάκκος, Καραθανασόπουλος, Δενδρινός Σ., Σκύρλας, Γουλής κλπ. Πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Απόστολος Μπακοδήμος.

Την περίοδο 1977-1978 αγωνίστηκε στην Β’ Εθνική. Με πρόεδρο τον Γιάννη Νατσικώστα και με ενίσχυση στο ρόστερ με τους Δενδρινό Μ., Καββάγια, Μπαλντούμα, Χαϊδάκη, Ψεύτη, Τσακμακίδη, Αλπέντζο, Πασσά κλπ. προσπάθησε να παραμείνει στην κατηγορία αλλά υποβιβάστηκε αμέσως με 24 βαθμούς στην 18η θέση.

Έπαιξε μάλιστα εκείνη την περίοδο με μεγάλες ομάδες όπως Ατρόμητος Αθηνών, Γ.Σ. Καλλιθέα, Φωστήρας Ταύρου, Προοδευτική, Ιωνικός Νικαίας, Εθνικός Αστέρας,Παναιτωλικός. Με τον υποβιβασμό αρχίζει μια μακρά διάρκεια συμμετοχής στο εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

1976 – Άνοδος Β’ Εθνικη

Η δεκαετία του ’80

Ακολουθεί μία πενταετία (1978-1982) κατά την οποία η Ένωση αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία) όπου έχει δυνατή ομάδα και προσπαθεί να επανέλθει στην Β’ Εθνική.

Από τη περίοδο 1982-1983 αγωνίζεται στη νεοσύστατη Δ’ Εθνική που είχε ονομαστεί τότε Εθνική Ερασιτεχνική. Παίχτες που έκαναν την διαφορά είναι ο Χρήστος Κατσίφας που πήρε μεταγραφή στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ανδρέας Τσακμακίδης που πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό και έπαιξε στην Εθνική Ελπίδων, ο Χρήστος Ψεύτης που πήγε και αυτός στον Ολυμπιακό και ο Αλέκος Σταμουλακάτος που πέρασε για λίγο από την ΑΕΚ. Άλλοι σημαντικοί παίχτες είναι οι Μαρκέτος, Μπαλντούμας, Γκούβελος, Μανιάτης, Παναγιωτόπουλος, Σκάνδαλος, Μαργέλης, Λιακκάκης Κ., Μωρίκης, Αχτύπης, Κουτρούλης, Καλτσούλας, Ξηρός Κ., Χαϊδάκης, Τριανταφύλλου, Πασσάς κλπ. Το 1983-84 και το 1986-87 υποβιβάστηκε στο τοπικό αλλά επανήλθε άμεσα κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Το 1987-88 θα κερδίσει την άνοδο αήττητη με πρωταγωνιστές τους Καπώνη, Κότσαλο, Μεταξούλη, Κάκκο Π., Μωρίκη, Ζαρκάδα, Βακράκκο, Κακογιάννη, Μάνθο Απ., Μάνθο Λ., Χαϊδάκη, Αχτύπη κλπ. Παίχτης προπονητής ο Αποστόλης Μπαλντούμας.

Φωτο: Alex Panagiotopoulos – ευχαριστούμε για την άδεια αναδημοσίευσης

Το 1988-89 αναλαμβάνει την διοίκηση ο Νίκος Καρανίκας. Φέρνει για προπονητή τον Γιάννη Κυράστα. Με μεταγραφές από τον νομό, Ασημάκης, Ξανθόπουλος, Γαλής, Δανιήλ, Ντρέλιας, αλλά και από την Αθήνα, Ανδρονίκου, Χριστόπουλος, Ταράσης, Δοντάς με τους δυο τελευταίους να είναι διεθνείς, η ομάδα πρωταγωνιστεί και κερδίζει την άνοδο στην Γ’ Εθνική, πίσω από τον Παναιτωλικό, τον οποίο κέρδισε στο Μεσολόγγι με 4-1. Η ΑΕΜ για τα επόμενα χρόνια συμμετέχει στην Γ’ Εθνική.

Αθλητικά Χρονικά 13-7-1932 Η ΑΕΜ με 200 εκδρομείς φιλάθλους στη Ζάκυνθο

Η δεκαετία του ’90

Στην τριετία της Γ’ Εθνικής πέρασαν γνωστά ονόματα από την ΑΕΜ όπως οι Δοντάς, Ιωακειμίδης, Ταράσης, Τσούξτος, Τσάντζος, Σουβλέρης, Αριτζής. Επίσης κάποιοι νεότεροι όπως οι Μαχαίρας, Κερασιώτης, Ζαβογιάννης, Πατρώνης, Ζέρβας, Μακρής, Διδασκάλου, Καπετανάκης και κάποιοι ντόπιοι όπως οι Καλύβας και Ντρέλιας. Ο τελευταίος πήρε μεταγραφή για τον Εθνικό. Ένας ακόμα παίχτης που ξεχώρισε ήταν ο Στάθης Τσάντζος.

Την ίδια εποχή για το Κύπελλο Ελλάδος αντιμετωπίζει σπουδαίες ομάδες όπως ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ηρακλή. Το 1991-92 με νέο πρόεδρο τον Κώστα Αντωνίου στην ΑΕΜ ήρθαν παίχτες όπως οι Κερανούδης, Νταλακούρας, Παπαχρήστος, Ζαρκαβέλης, Ψεύτης, Σιούνας, Ασπρογέρακας, Πετούσης, Ζήκος, Ζευγίτης, Λαγούδης, Κόκκοτος κλπ. Η ΑΕΜ θα υποβιβαστεί. Στον προτελευταίο αγώνα,με την Καλλιθέα, στο γήπεδο του Αιτωλικού, ο αγώνας δεν θα γίνει γιατί η Καλλιθέα δεν έβγαινε στο γήπεδο για τον φόβο των επεισοδίων. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο του Άργους και η ήττα θα βυθίσει την ΑΕΜ. Με τον υποβιβασμό στην Δ’ Εθνική αναλαμβάνει πρόεδρος ο Χρήστος Πέτρου.

Το 1993-94 έρχεται παίχτης-προπονητής ο Νόνι Λίμα. Η ΑΕΜ επιστρέφει στην Γ’ Εθνική. Παίχτες της περιόδου είναι οι Ζαβογιάννης, Μουχάνης, Στασινόπουλος, Κούσης, Ζευγίτης, Πετούσης, Καλογερόπουλος, Χυτήρογλου, Λάϊος, Ζαρκαβέλης, Νικολαΐδης, Ζαπαντιώτης, Γκρέκας κλπ.

Το 1994-95 η ΑΕΜ υποβιβάζεται ξανά στην Δ’ Εθνική. Αυτό που θα μείνει είναι μια νίκη επί του ΟΦΗ για το Κύπελλο Ελλάδος. Προπονητής ήταν ο σέρβος Γκρίμποτιτς και στο ρόστερ υπήρχαν οι Γκάϊτς, Φράγκος, Μπιτσικώκος, Μπακογιάννης, Τσιρογιάννης, Ηλιάδης, Τσελεμπής, Μαρίνος, Χατζηγεωργίου, Βουκελάτος, Κοντοβάς, Ταράσης Γ. κλπ.

Τα δυο επόμενα χρόνια η ΑΕΜ θα βρεθεί στην Δ’ Εθνική. Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα την δεύτερη χρονιά θα οδηγήσουν στον υποβιβασμό στα τοπικά.
Η δεκαετία του 2000

Το 2000-01 η ΑΕΜ με πρόεδρο τον Γιάννη Οικονόμου και προπονητή τον Ανδρέα Μαργέλη θα καταφέρει να ανέβει ξανά στην Δ’ Εθνική. Στο ρόστερ συμμετείχαν οι Πασάς, Πασπαλιάρης Γ., Παπαδούλης, Χαμοσφακίδης, Δανιήλ, Παπουτσόπουλος, Χαντζής, Μπακογιάννης, Ρουσογιάννης, Καπάτος, Καλαβρουζιώτης, Πασπαλιάρης Δ., Ζέλιος, Ζέρβας Ν., Κυριακόπουλος, Μόγιας, Σταθής, Τσιμόπουλος, Καρτσακλής κλπ.

Τα επόμενα 7 χρόνια η ΑΕΜ αγωνίστηκε στην Δ’ Εθνική. Τα 3 πρώτα χρόνια πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Πρεμέτης ενώ την επόμενη τριετία ο Γιώργος Σαρτζής. Με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες η ΑΕΜ δεν καταφέρνει κάτι σπουδαίο. Μονάχα την σεζόν 2006-07 τερμάτισε 2η πίσω από τον ΠΑΣ Πρέβεζα. Το 2007-08 υπάρχει διοίκηση ανάγκης και πολλά προβλήματα που οδηγούν στον υποβιβασμό.

Σημαντικοί παίχτες αυτών των χρόνων είναι οι Ζέρβας Ν., Κυριακόπουλος, Πασπαλιάρης Γ., Πασπαλιάρης Δ., Χρήστου, Γαβρίνας, Τσάμης, Σαγανάς, Δενδρινός Π., Πέκεζ, Αποστολόπουλος, Βαλτογιάννης, Μπαλαούρας, Σαμαράς, Παπαθανασίου κλπ.

Το 2008-09 με νέο πρόεδρο τον Γιώργο Παγούρα και προπονητή τον Γιώργο Ζήκο η ΑΕΜ βγήκε πρωταθλήτρια και ανέβηκε στην Δ’ Εθνική, όπου αγωνίστηκε τα επόμενα χρόνια.

Το 2009 η ΑΕΜ ενώθηκε με την όμαδα ΓΟ Μεσολογγίου. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΜ Διονύσης Βισβίκης προέρχεται από το διοικητικό συμβούλιο του ΓΟΜ.

2019-20

Η δεκαετία του 2010

Στην Δ’ Εθνική η ΑΕΜ πρωταγωνιστεί. Το 2012-13 στέφθηκε πρωταθλήτρια και ανέβηκε ξανά στην Γ’ Εθνική. Πρόεδρος της ομάδας ο Διονύσης Βισβίκης και προπονητής ο πρώην ποδοσφαιριστής Χρήστος Βασιλείου και τον υπηρεσιακό στη συνέχεια Σαρρή.

Το 2013-14 η ΑΕΜ αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική όπου πληρώνοντας το κακό μέσο της σεζόν υποβιβάστηκε τερματίζοντας 10η με 39 βαθμούς δυο κάτω από τη βάση. Επίσης αγωνίστηκε στο Κύπελλο Γ΄ Εθνικής ποδοσφαίρου όπου αποκλείστηκε στον 2ο γύρο από την ομάδα της Καλαμάτας 1-2.

Στον πρώτο γύρο αγωνίστηκε στην Κάτω Αχαγιά νικώντας την Αχαϊκή στα πέναλτι με 5-3 (0-0 στην κανονική περίοδο και στην παράταση. Προπονητές ήταν κατά σειρά Βασίλης Ξανθόπουλος, Σκούνας και οι υπηρεσιακοί Πετσίνης – Χρήστου. Την ομάδα αποτελούσαν οι Δουλιώτης, Ζέρβας, Δενδρινός (C), Μπαλαούρας, Αρώνης, Θεοδωρίδης, Ανυφαντής, Διαμαντόπουλος, Τζιμάνης, Νούλας Β., Ζαχαράκης, Μάλι, Πασπαλιάρης, Νάκος, Νούλας Σ., Μπούρος, Γούλας, Ζέρβας, Καντάνης, Μιχαλόπουλος, Καβαλάρης, Σαραντόπουλος, Αποστολόπουλος, Ξευγένης, Τσιούνης.

Αθλητικά Χρονικά 17-6-1932

Το 2014-15 κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά δεν κατάφερε να ανέβει μέσα από το Ειδικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2015.

Από την επόμενη περίοδο όμως, η ομάδα θα αντιμετωπίσει φοβερά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, με το ενδεχόμενο της μη καθόδου στο πρωτάθλημα να είναι υπαρκτό. Την περίοδο 2016-17, ανέλαβε τις τύχες της ομάδος νέα διοίκηση και ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον του συλλόγου, με πρόεδρο από το 2017-18 τον Μιχάλη Μπιλάλη.

Το 2018-19 η Ένωση κατατάσσεται δεύτερη και συμμετέχει σε αγώνες μπαράζ ανόδου από τους οποίους βγαίνει πρωταθλήτρια και ανεβαίνει στην Γ’ Εθνική μετά από 5 χρόνια απουσίας.

Το 2020 σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό αθλητισμό ευρύτερα, η ΑΕ Μεσολογγίου πιστή στις αρχές και στις αξίες της, συνεχίζει να πρεσβεύει το διαφορετικό και να χαράσσει τη δική της πορεία στα 89 χρόνια ζωής. Η ομάδα της πρωτεύουσας του μεγαλύτερου Νομού της χώρας, την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική κατηγορία εκπροσωπώντας επάξια την Ι.Π. Μεσολογγίου σε ολόκληρη την Βόρειο Δυτική Ελλάδα, τερματίζοντας στην 7η θέση.

Παράλληλα η ΑΕ Μεσολογγίου απασχολεί περίπου 200 παιδιά στις ακαδημίες της, που στοχεύουν στην αναζήτηση και ανάδειξη νέωνταλέντων στο χώρο του ποδοσφαίρου από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου. Γι’ αυτό το λόγο η ομάδα έχει δώσει μεγάλη προσοχή στη σωστή οργάνωση και λειτουργία ακαδημίας ποδοσφαίρου, μέσα από τις οποίες παιδιά και νέοι μπορούν να προπονηθούν και να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου.

Αθλητικά Χρονικά 20-4-1932

Έμβλημα – Χρώματα

Η Αθλητική Ένωση Μεσολογγίου αγωνίζονταν συνήθως με την ριγωτή μπλε – άσπρη φανέλα, χωρίς όμως να έχει κάποιο συγκεκριμένο έμβλημα αποτυπωμένο πάνω της. Πρώτο επίσημο έμβλημα της ήταν ο δισκοβόλος. Κάποιες φορές εμφανίζεται στις φανέλες ένα περίπου τριγωνικό ριγωτό σήμα με τα αρχικά της ομάδας χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κάτι το ξεχωριστό ή να προσδιορίζει επακριβώς την ιστορικότητα και την μεγαλοσύνη της ΑΕΜ.

Επί προεδρίας Γεωργίου Καρβέλη, την περίοδο 1979-80, και με μεσολάβηση του Γενικού Αρχηγού, Παναγιώτη Γιαννόπουλου και του Γενικού Γραμματέα, Διονυσίου Σακελλάρη, ανέλαβε την σχεδίαση του εμβλήματος της ΑΕΜ, ο σχεδιαστής και ζωγράφος, Σπύρος Φραγγιουδάκης. Αν και είχε προταθεί μεταξύ άλλων να αποτελέσει έμβλημα της ομάδας, η πύλη στο Ιερό Τείχος του Μεσολογγίου, τελικά αποφασίστηκε να σχεδιασθεί το κανόνι της ντάπιας του Φραγκλίνου, το οποίο από τότε αποτελεί το υπερήφανο σήμα της Αθλητικής Ένωσης Μεσολογγίου.

Στάδιο

Το Δημοτικό Στάδιο Μεσολογγίου ιδρύθηκε το έτος 1952 στο γήπεδο που σχηματίστηκε από τα βαθυκορρήματα που βγάλανε όταν έσκαβαν τη λεκάνη και το δίαυλο του λιμανιού. Οι κερκίδες του είναι χωρητικότητος 3.000 θεατών. Όπισθεν του κατασκευάστηκε το έτος 1973 και δεύτερο βοηθητικό στάδιο της ίδιας εκτάσεως με το πρώτο. Η ΑΕ Μεσολογγίου χρησιμοποιεί συχνά τα τελευταία χρόνια και το Ενωσιακό Γήπεδο “Θ. Πασσιόπουλος”, λόγω χρόνιων προβλημάτων στο ΔΑΚ Μεσολογγίου

Ιστορικά ντοκουμέντα

Η ΑΕΜ έχει την τύχη να ανήκει στις ομάδες που ανάμεσα στους φίλους της υπάρχουν άνθρωποι με ιδιαίτερη δραστηριότητα στην ιστορική καταγραφή, με αποτέλεσμα να διασώζεται η ιστορική μνήμη μέσα από τη δουλειά τους.

Όπως αναφέρει η Α.Ε.Μ.: “Μετά από πολυετή προσπάθεια και ενδελεχή έρευνα, ο συγγραφέας του βιβλίου Μιλτιάδης Ζαβέρδας, αποτυπώνει με τεκμηριωμένα στοιχεία , λεπτομερώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σε έναν ολόκληρο τόμο άνω των 500 σελίδων, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ένδοξης αγωνιστικής διαδρομής του ιστορικότερου συλλόγου της πόλης μας, της θρυλικής ΑΕΜ, από την ίδρυσή της (1931) έως και το 1968, που συμμετείχε στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Πατρών, στην οποία ανήκε μέχρι τότε.
Πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό έργο, στο οποίο ξεδιπλώνονται αναλυτικά οι άγνωστες στους πολλούς αθλητικές σελίδες του τόπου μας, την ρομαντική εποχή του ποδοσφαίρου.
Το βιβλίο εκτυπώθηκε από την «Τυπογραφική – Εκδοτική Λύτρας» και είναι διαθέσιμο στο κοινό.
Για πληροφορίες και παραγγελίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 6947823854 και στον λογαριασμό του συγγραφέα στο facebook «Μιλτιάδης Ζαβέρδας» (inbox)”.
Επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος
 
Υ.Γ. Ευχαριστούμε το γραμματέα της Α.Ε.Μ Βασίλη Κατσαγάνη, τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων και τύπου Παναγιώτη Μπαταργιά και το Μιλτιάδη Ζαβέρδα για την κοινοποίηση του υλικού και τη συνεργασία.
Y.Γ.2 και ένας αγώνας βόλεϊ της ΑΕΜ, εφημερίδα Αθλητικά Χρονικά 6 Απριλίου 1932

 

Διαβάστε στο ert.gr:

Kυριακή 28 Ιουνίου 2020: Απόλλων Ευπαλίου: Τα πιο όμορφα γκολ στο γήπεδο της κοινωνικής αλληλεγγύης

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020: Α.Ο.Ν.Σ Μίλων 1928: Η αθλητική κυψέλη συνεχίζει το δημιουργικό της έργο

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ