Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού με εκδήλωση στις 25 Μαΐου για τον αθλητισμό των προσφύγων

Στα πλαίσια των πολύμηνων δραστηριοτήτων για το «Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού», που διοργανώνουν από κοινού το ΚΕΜΙΠΟ, οι Δήμοι Νέας Ιωνίας Αττικής, Ηρακλείου Αττικής, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος  την Τετάρτη 25 Μαΐου ανοίγει η θεματική ενότητα του αθλητισμού.

Η εκδήλωση που θα γίνει στις 7.30μμ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ, έχει θέμα: «Οι αθλητικές ομάδες και τα γήπεδα των προσφύγων στη Ν. Ιωνία και Ν. Φιλαδέλφεια την περίοδο του Μεσοπολέμου». Εισηγητές είναι ο ιστορικός Ανδρέας Μπαλτάς και ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος. Στο προεδρείο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ), Λουκάς Χριστοδούλου. Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών.Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού με εκδήλωση στις 25 Μαΐου για τον αθλητισμό των προσφύγων

Να σημειωθεί ότι ο σημαντικός ρόλος του Μικρασιατικού ελληνισμού στην επανεκκίνηση της αθλητικής ζωής στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, που δεν οφείλεται μόνο στην πλούσια αθλητική παράδοση που υπήρχε πριν τον ξεριζωμό, αλλά και στην αριθμητική προσθήκη των προσφύγων στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, καθώς μία δεκαετία πολέμων (Α’ Παγκόσμιος, Βαλκανικοί πόλεμοι, εκστρατεία στην Κριμαία και Μικρασιατική εκστρατεία) είχαν πλήξει στην Ελλάδα τις ηλικίες εκείνες που κατά κανόνα ασχολούνταν με τον αθλητισμό, δηλαδή νεαρούς άνδρες, που άλλοι είχαν πέσει στα μέτωπα των πολέμων και άλλοι γύρισαν σακατεμένοι.

Εκτός από μικρασιατικά σωματεία που στην ουσία επανιδρύθηκαν ή αν θέλετε μετεγκαστάθηκαν στην Ελλάδα, αρκετά ήταν και αυτά που γεννήθηκαν στις προσφυγογειτονιές, τους συνοικισμούς στους οποίους εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαμε αμιγώς μικρασιατικής προέλευσης διοικητικές και αθλητικές συνθέσεις στην ίδρυση των σωματείων, αλλά είχαμε καταλυτικό ρόλο του μικρασιατικού στοιχείου, είτε στο αθλητικό δυναμικό, είτε στο διοικητικό πεδίο. Έτσι η συμμετοχή των Μικρασιατών στον αθλητισμό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Σχετικά θέματα:

Το ertnews.gr στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)

Οι «παραποτάμιες» ομάδες στη Νέα Ιωνία του Μεσοπολέμου

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Α’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Γ’ μέρος)

Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος