ΕΡΤ Αρχείο: Δείτε τον «Πατέρα» του Στρίντμπεργκ από το Θέατρο της Δευτέρας (video)

Στις 14 Μαΐου συμπληρώθηκαν φέτος 110 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Ο πολυγραφότατος ριζοσπαστικός δραματουργός, γεννημένος το 1849 στη Στοκχόλμη, θεωρείται πως συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του σύγχρονου ευρωπαϊκού θεάτρου.

Με το έργο «Ο Πατέρας» (1887) καθιερώθηκε στην Ευρώπη ως κορυφαίος εκπρόσωπος του νατουραλισμού στο θέατρο, ενώ τα δράματα «Δεσποινίς Τζούλια» (1888), «Οι δανειστές» (1888), «Ο χορός του θανάτου» (1901), «Ονειρόδραμα» (1904) κ.α. αποτελούν έργα-ορόσημο για το σύγχρονο θέατρο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τον θάνατο του σημαντικού δραματουργού και συγγραφέα, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει την παράσταση «Ο Πατέρας», από το Εθνικό Θέατρο, η οποία παρουσιάστηκε στην τηλεόραση από το “Θέατρο της Δευτέρας”.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ

Παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή την περίοδο 24/3-24/4/1988, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και μετάφραση-διασκευή κειμένου του Νίκου Γκάτσου, σκηνικά-κοστούμια του Βασίλη Βασιλειάδη και μουσική επιμέλεια Γιώργου Μεσσάλα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξης Μινωτής, Νέλλη Αγγελίδου, Ιάκωβος Ψαρράς, Δημήτρης Ντάρλας, Γιώργος Παρτσαλάκης, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Μαρία Μοσχολιού, Πένυ Παπουτσή.

Ο πατέρας (Αλέξης Μινωτής) είναι ένας διανοούμενος, μεγαλοπρεπής λοχαγός του ιππικού. Η μητέρα (Νέλλη Ιωαννίδου) βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Εσωστρεφής και πεισματάρα, άνθρωπος «κεκλεισμένων των θυρών».

Ανάμεσά τους θα ξεσπάσει ακήρυχτος πόλεμος, με αφορμή τη φροντίδα και ανατροφή της κόρης τους Βέρθας. Οι σχέσεις τους θα οδηγηθούν στα άκρα και οι λεπτές οικογενειακές ισορροπίες θα διαταραχθούν ανεπανόρθωτα, σε μια σύγκρουση για να «επιβληθούν-αφομοιώσουν-εξαφανίσουν» ο ένας τον άλλο. Ένα χαρακτηριστικό έργο του Στρίντμπεργκ, με κυρίαρχο σημείο αναφοράς τη σύγκρουση μεταξύ των δύο φύλων.

 

Παραγωγή: 1988

Θεατρική σκηνοθεσία:

Αλέξης Μινωτής

Μετάφραση & διασκευή κειμένου:

Νίκος Γκάτσος

Βοηθός σκηνοθέτης-μουσική επιμέλεια:

Γιώργος Μεσσάλας

Σκηνικά-κοστούμια:

Βασίλης Βασιλειάδης

Τηλεοπτική σκηνοθεσία:

Γιώργος Αγαθονικιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος