ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον συγγραφέα Χρόνη Μίσσιο (video)

Array

Ο συγγραφέας, αντιστασιακός και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, Χρόνης Μίσσιος, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930. Η οικογένειά του, Μικρασιάτες πρόσφυγες και καπνεργάτες, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά το 1936 και ο Μίσσιος, παιδί ακόμα, εργάζεται ως μικροπωλητής στο λιμάνι, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής μεταφέρεται με άλλα παιδιά στα Γιαννιτσά υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και για να γλυτώσουν από την πείνα. Εκεί συνδέεται με αντάρτες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και δρα ως σύνδεσμός τους. Μετά την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, εντάσσεται στο Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων και το 1947, κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο.  Θα του δοθεί χάρη αλλά θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι το 1953. Αμέσως μετά καλείται να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία, στη Μακρόνησο και αργότερα στο στρατόπεδο του Αη-Στράτη. Το 1962 απολύεται και εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου εντάσσεται στη νεολαία της ΕΔΑ και στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Στις 30 Απριλίου 1967 συμμετέχει στην ίδρυση του Πατριωτικού Μετώπου. Τον Νοέμβριο του 1967 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται για τη δράση του σε 18 χρόνια φυλάκιση, την οποία εκτίει στις φυλακές Αβέρωφ, Κέρκυρας και Κορυδαλλού μέχρι την αποφυλάκισή του, με αμνηστία από το καθεστώς των συνταγματαρχών, τον Αύγουστο του 1973.

Το 1985 δημοσιεύεται το πρώτο του αφήγημα με τίτλο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές. Εκεί καταγράφει τις περιπέτειες, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις και τις εξορίες, καταγγέλλει τα βασανιστήρια που υπέστη λόγω της δράσης του και της αριστερής ιδεολογίας του, αλλά και την κομματική γραφειοκρατία και το δογματισμό της Αριστεράς. Το 1988 εκδίδεται το βιβλίο του  «Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε», το 1991 «Τα κεραμίδια στάζουν», το 1996 «Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι» και το 2001 «Ντομάτα με γεύση μπανάνας»  (2001). Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε το Μάιο του 2019 με τίτλο «8-3=11». Ο Μίσσιος έμαθε γράμματα στη φυλακή και στην εξορία μιας και η ανάγκη να εργαστεί για να επιβιώσει εκείνος και οι δικοί του τον ανάγκασαν να αφήσει το σχολείο στη Δευτέρα τάξη του δημοτικού.

Ο λόγος του Μίσσιου στο πρώτο βιβλίου του χαρακτηρίζεται από μία αμεσότητα, μια γνησιότητα στην αφήγηση της πλοκής που ξεπερνάει το στερεότυπο του απομνημονεύματος ενός αριστερού και παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό μια έντονα πολιτική και ταυτόχρονα συγκλονιστική αυτοβιογραφία. Η λαϊκή αφήγηση και ο άμεσος και πλούσιος σε θέρμη λόγος του Μίσσιου είναι παρών σε όλα του τα βιβλία, ξεπερνώντας τα όποια ιδεολογικά όρια, τα βιβλία του προβάλλουν ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό και αισιόδοξο λόγο, ακόμα και όταν αυτός πρέπει να γίνει ιδιαίτερα σκληρός, προβάλλουν ένα αίτημα για έναν κόσμο πιο δίκαιο, για όλους, μία βαθιά πίστη στον άνθρωπο που θέλει να δημιουργεί μέσα σε μία πραγματικά ελεύθερη δημοκρατία και να αγωνίζεται για μια ευτυχισμένη κοινωνία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο δέκα ετών από το θάνατο του Χρόνη Μίσσιου, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ

(video)

Η Έλενα Κατρίτση συνομιλεί με τον συγγραφέα Χρόνη Μίσσιο, στην οικία του στο Καπανδρίτι. Συζητούν για τη ζωή στη σύγχρονη Ελλάδα και ο Χρόνης Μίσσιος εξηγεί τους λόγους που τον έκαναν να απομακρυνθεί από την πόλη, από την κοινωνία της Αθήνας, της οποίας δεν επιθυμεί να αποτελεί μέρος. Αντίστοιχα επέλεξε να μη γίνει πολιτικός και εξηγεί τη γνώμη του για τους επαναστάτες που έγιναν πολιτικοί, για τους πολιτικούς στην Ελλάδα σήμερα, τα κόμματα εξουσίας ειδικότερα, αλλά και όσους πολιτικούς κατηγορούν τους πολίτες για έλλειψη πατριωτισμού σε εποχές κρίσης, ενώ διαπιστώνει ότι παράλληλα λείπει από την κοινωνία και ο ενεργός πολίτης. Εκφράζει την απαισιοδοξία του μπροστά στην πορεία της χώρας, αλλά και της ανθρωπότητας, την υποταγή της σε ένα “χρηματιστηριακό ιμπεριαλισμό” όπως λέει.

Για την επανάσταση, είναι αυστηρός, λέει ξεκάθαρα πως οι μόνοι επαναστάτες που έμειναν αγνοί, είναι όσοι δεν πήραν την εξουσία, σαν τον Ιησού Χριστό  και τον Τσε γκεβάρα, ενώ σήμερα πιστεύει ότι ο απλός άνθρωπος δεν ονειρεύεται καν την αντίσταση. Ο Χρόνης Μίσσιος εξηγεί τι σημαίνει για εκείνον επανάσταση, έρωτας, συντροφικότητα, μιλάει για τη σχέση του με τη σύζυγό του, υπογραμμίζει τη διαφορά της γενιάς του με τη νέα γενιά, το αδιέξοδο που βλέπει και την αδυναμία του να προβλέψει την έκβαση ενός μάλλον δυσοίωνου μέλλοντος.

Ο Χρόνης Μίσσιος επανέρχεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα αγαπημένα του θέματα, την αγάπη, τον έρωτα, τον πολιτισμό, την ανάγκη να κερδίσει ο άνθρωπος ξανά τη ζωή του, μέρα με την ημέρα, να συνειδητοποιήσει τις αξίες αυτής της ζωής και να γνωρίσει τους ανθρώπους γύρω του, τον ορισμό δηλαδή της επανάστασης. Υποστηρίζει σθεναρά ότι το σύστημα θα διαλυθεί σε κομμάτια, αφού δεν μπορεί να ανατραπεί με βία, μόνο αν οι άνθρωποι επανέλθουν σε κοινότητες, εφαρμόσουν την άμεση δημοκρατία και ζήσουν με τα λίγα που χρειάζονται κυρίως από τη γη και από τον διπλανό τους. Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από βιβλία του συγγραφέα, τα οποία διαβάζει ο ίδιος.

Αρχισυνταξία: ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ

Επιμέλεια εκπομπής: ΜΑΡΙΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διεύθυνση παραγωγής: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΕΡΕΤΟΣ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 16 Μαΐου 2010

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος