Έντγκαρ Άλαν Πόε: Όσα δεν ήξερες για τον δημιουργό του τρόμου

Ιερό τέρας της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε θεωρείται ο «πατέρας» των ιστοριών μυστηρίου, πηγή έμπνευσης για χιλιάδες συγγραφείς και ένας πρωτοπόρος της λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1809, στη Βοστόνη και πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1849. Τα έργα του καθόρισαν τη σχέση της αστυνομικής μυθοπλασίας και αυτής του τρόμου.

Ταραχώδης ο βίος του, έρμαιο των ανθρώπινων παθών· διαμορφωτής της ιστορίας των τεχνών, κατέχοντας μία σπάνια ικανότητα στη δημιουργία. Συνέδεε μοναδικά υπερφυσικές εικόνες με επίγειες αναμνήσεις, παραδιδόμενος στους εσωτερικούς του δαίμονες.

Οι γονείς του ήταν ηθοποιοί. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό και μια μικρότερη αδελφή. Ο πατέρας του, Ντέηβιντ Πόε, εγκατέλειψε την οικογένεια του τον Ιούλιο του 1811 ενώ πέθανε πέντε μήνες αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου. Η μητέρα του υπέφερε από φυματίωση και πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου 1811, ενώ ο Πόε ήταν μόλις δύο ετών. Μαζί με την οικογένεια που ανέλαβε την ανατροφή του, ο Πόε μετακόμισε στην Αγγλία και φοίτησε σε δύο αγγλικά σχολεία κοντά στην πόλη του Λονδίνου. Κατατάχθηκε το 1827 στον αμερικανικό στρατό, και δεκαοκτώ ετών δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, μία ποιητική συλλογή με τίτλο Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα. Το 1829 εκδόθηκε το δεύτερο ποιητικό βιβλίο του, το Al Aaraaf, ενώ το 1833, βραβεύθηκε για το διήγημά του Χειρόγραφο σε ένα μπουκάλι. Τον Δεκέμβριο του 1835 άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα Southern Literary Messenger και την ίδια περίοδο παντρεύεται τη δεκατριάχρονη εξαδέλφη του Βιρτζίνια. Συνέχισε το δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό του έργο, εν μέσω προβλημάτων και στις 29 Ιανουαρίου 1845 εκδόθηκε το ποίημά του Το Κοράκι (The Raven), ένα από τα πιο γνωστά έργα του. Τον Ιανουάριο του 1847, η σύζυγός του Βιρτζίνια πέθανε και τον επόμενο χρόνο ο Πόε αρραβωνιάστηκε την ποιήτρια Σάρα Έλεν Ουίτμαν. Η πραγματική αιτία θανάτου του Πόε παραμένει αμφιλεγόμενη, καθώς ουδέποτε υπήρξε ή βρέθηκε ένα επίσημο πιστοποιητικό θανάτου. Εντούτοις, συνδέεται με το πρόβλημα αλκοολισμού που αντιμετώπιζε.

Αποτέλεσε μία ιδιοφυΐα, προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στον χώρο του πολιτισμού. Η πληθώρα διηγημάτων διαφορετικών ειδών αναδεικνύουν μέχρι και σήμερα την οξυδέρκεια του Αμερικανού συγγραφέα, ο οποίος χάρισε στέρεα υπόσταση σε εκείνα με αντικείμενο τη θλίψη, την ειρωνεία, την ψυχική φθορά, τον φόβο, τον θάνατο, ακόμη και το χιούμορ.

Έντγκαρ Άλαν Πόε: Όσα δεν ήξερες για τον δημιουργό του τρόμου

Κάθε ήρωάς του, εξιστορούσε με ακρίβεια, αμεσότητα και πρωτοφανή παραστατικότητα αληθινές –ή και φανταστικές– καταστάσεις.

Χαρακτήρας ασυμβίβαστος· πλάι στα λυρικά ποιήματα, όπως το «Κοράκι» με την πασίγνωστη επωδό «ποτέ πια», βρίσκονται κριτικές μελέτες σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες της εποχής, και δοκίμια ποιητικής, όπως «Η Φιλοσοφία της Σύνθεσης» και η «Ποιητική Αρχή».

Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό υποδέχθηκε ενθέρμως το επαναστατικό πνεύμα & ύφος του Πόε, μέσω μεταφράσεων δεκάδων έργων του.

«Ελλάδα, Ελύτη μου και Έντγκαρ Άλλαν Πόε», όπως εμπνεύστηκε ο εμβληματικός ποιητής και στιχουργός Άλκης Αλκαίος στο «Πλανόδιο Τσίρκο» του, σε μουσική του ορμητικού Θάνου Μικρούτσικου.

Έντγκαρ Άλαν Πόε: Όσα δεν ήξερες για τον δημιουργό του τρόμου

Έχει πει ο Έντγκαρ Άλαν Πόε

“Έγινα τρελός, με μεγάλα διαστήματα φρικτής λογικής”.

“Βαθιά μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι κρυφοκοιτάζοντας, για καιρό στεκόμουν εκεί, αναρωτιόμουν, φοβόμουν, αμφέβαλλα, ονειρευόμουν όνειρα που κανένας θνητός δεν τόλμησε ποτέ να ονειρευτεί πριν”.

“Όλα όσα βλέπουμε ή φαίνονται δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε ένα όνειρο”.

“Να πιστεύεις μόνο τα μισά από αυτά που βλέπεις και τίποτα από αυτά που ακούς”.

“Οι λέξεις δεν έχουν καμία δύναμη να εντυπωσιάσουν το μυαλό χωρίς τον εξαίσιο τρόμο της πραγματικότητάς τους”.

“Για να ανυψωθεί η ψυχή, η ποίηση είναι απαραίτητη”.

“Ο θάνατος μιας όμορφης γυναίκας είναι αναμφισβήτητα το πιο ποιητικό θέμα στον κόσμο”.

“Αγαπήσαμε με μια αγάπη που ήταν κάτι περισσότερο από αγάπη”.

“Εκείνοι που ονειρεύονται την ημέρα γνωρίζουν πολλά πράγματα που διαφεύγουν από εκείνους που ονειρεύονται μόνο τη νύχτα”.

“Η επιστήμη δεν μας έχει διδάξει ακόμη αν η τρέλα είναι ή δεν είναι το μεγαλείο της νοημοσύνης”.

Πηγές: penguin.co.uk,Wikipedia

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος