Σε ελληνικά χέρια πέρασε ή καλύτερα επέστρεψε η El Mantecol που είναι μία σημαντική εταιρία στην Αργεντινή στον τομέα των προϊόντων ζαχαροπλαστικής. Άλλωστε το Mantecol είναι γλύκισμα. Πάνε χρόνια ή καλύτερα δεκαετίες που ο Μιγκέλ Νομικός Γεωργαλός, γεννημένος στη Χίο, έφτασε μέχρι την Πολωνία να μάθει το εμπόριο ζαχαροπλαστικής, αλλά το βαθύ σκοτάδι του ναζισμού, τον ανάγκασε να φύγει από τη χώρα το 1939 μετά τη γερμανική εισβολή και να φτάσει στο νότιο ημισφαίριο και την Αργεντινή.


Και να που «έπιασε» και το Mantecol έγινε εθνικό γλύκισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ολόκληρη βιομηχανία και ο Γεωργαλός, έγινε στην αμερικάνικη ήπειρο, ο «Αντετοκούνμπο», όχι στο μπάσκετ, αλλά στη ζαχαροπλαστική.
Η επιχείρηση πέρασε τον Ιανουάριο του 2001, λόγω τεράστιων χρεών, στην αγγλική εταιρεία Cadbury, σήμερα Mondelez, αλλά να που ο εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας Γεωργάλου, ο Miguel Zonnaras, ανέκτησε το εμβληματικό σήμα Mantecol.

Οι κύριες μάρκες της είναι οι Flynn Paff, Namur nougat, Flow Cereal bars, Full Maní, Toddy και Zucoa. Συνολικά το 85% του ενεργητικού βρίσκεται στα χέρια της ιδρυτικής οικογένειας Georgalos.
Πηγές: clarin.com, https://portal.ejes.com, με την πολύτιμη βοήθεια του Βασίλη Καρναβά
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος