Χειμερινές εκπτώσεις… 45 χρόνια πριν – Ιανουάριος 1978 (video)

Array

Άλλοτε οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούσαν επίσημα την 1η Φεβρουαρίου και διαρκούσαν για ένα εικοσαήμερο. Ήδη από τον Ιανουάριο τα καταστήματα ανήγγειλαν προσφορές στα είδη τους. Τόνωναν την αγοραστική κίνηση και ο κόσμος συνέρρεε να επωφεληθεί από τη μείωση των τιμών. Το Αρχείο της ΕΡΤ μας γυρίζει πίσω στο χρόνο στην πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων του 1978, παρουσιάζοντας ρεπορτάζ για την εμπορική κίνηση στην Αθήνα στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής “Κάθε Σάββατο”.

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ

(video)


Εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή “Κάθε Σάββατο” για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συγκεκριμένη εκπομπή περιλαμβάνει ρεπορτάζ τον Ιανουάριο του 1978 για τις χειμερινές εκπτώσεις και τις πρακτικές των εμπορικών καταστημάτων προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποια καταστήματα ξεκινούσαν πρόωρα μειώσεις τιμών, ώστε το φαινόμενο των προεκπτώσεων να γίνεται θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπόρων. Πρωτοπόρος του θεσμού των προεκπτώσεων ήταν το θρυλικό ΜΙΝΙΟΝ, εκεί όπου η εκπομπή συναντά τον ιδιοκτήτη του. Ο Ιωάννης Γεωργακάς μιλάει για την ανάγκη θέσπισης των προεκπτώσεων ενώ ο φακός της εκπομπής περιηγείται στο εσωτερικό του ιστορικού πολυκαταστήματος της οδού Πατησίων στη συμβολή με την οδό Βερανζέρου. Τη δεκαετία του ’70 το πολυκατάστημα, που ήταν μάλιστα το πρώτο που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες, έφτασε να είναι το ενδέκατο μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη. Από την άλλη, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, σε συνέντευξή του, εκφράζεται κατά του θεσμού των προεκπτώσεων.

Περιλαμβάνονται, επίσης, πλάνα από βιτρίνες καταστημάτων ανδρικής και γυναικείας ένδυσης, με ανακοινώσεις για προσφορές πριν από τις επίσημες εκπτώσεις της 1ης Φεβρουαρίου, όπως “Η Μάχη της Φθήνειας Άρχισε”, “Προσέξτε Τιμές”, “Έτοιμες…οι τιμές  μας!” και με ταμπέλες τιμών: “Πρώτοι στις Τιμές”, “Ψυχρός Ιανουάριος – Καλλίτερες τιμές”, “Εκποίηση”. Ο φακός καταγράφει πολύχναστους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά και πλήθος κόσμου που σπεύδει να κάνει τις αγορές του οικονομικότερα.

Έτος παραγωγής: 1978
Παρουσίαση: Δημήτρης Κατσίμης
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μητσόπουλος
Σκηνοθεσία: Ηλίας Μασούρας
Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Κέκης
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Παπαπαναγιώτου

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος