Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος Σεπολίων

Στα Σεπόλια της Αθήνας του Μεσοπολέμου θα «μεταφερθούμε», όπου το 1936 φτιάχνεται ο Άφοβος Σεπολίων που είναι από τα πιο παλιά ερασιτεχνικά Σωματεία της Αθήνας και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της ΕΠΣ Αθηνών, στην οποία είχε ενταχθεί από την περίοδο 1937-38 και το 1938-39 ξεκίνησε να αγωνίζεται στη Γ΄ Κατηγορία ΕΠΣ Αθηνών. Με την ευκαιρία της έρευνας εντοπίσαμε και αναφέρουμε και συνώνυμούς του που δεν υπάρχουν πια στον αθλητικό χάρτη.

Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος ΣεπολίωνΣε εργασία του το 54ο γυμνάσιο Αθήνας που βρίσκεται στην περιοχή, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η περιοχή είχε συγκεντρώσει πολλούς πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, που ζούσαν πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες. Στα Σεπόλια άρχισαν να κατοικούν σιγά σιγά άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως από την Πελοπόννησο».

Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος Σεπολίων
18-9-1938 ΑΘΛ. ΒΗΜΑ

Ο Άφοβος Σεπολίων διατηρούσε εκτός του ποδοσφαιρικού και αθλητικό τμήμα (στίβος) με προοπτική να ξεπεράσει τα όρια του ανεπίσημου σωματείου και να γραφτεί στη δύναμη του ΣΕΓΑΣ. Για το λόγο αυτό ετοίμαζε και εσωτερικούς αθλητικούς αγώνες, δηλαδή με συμμετοχή μόνο των αθλητών του, αλλά και άλλων αρκεί να μην ήταν ενταγμένοι σε επίσημο σύλλογο, στο γήπεδο του Πανελληνίου, όπως αναφέρει στις 18-9-1939 η εφημερίδα «Αθλητισμός». Αναφέρονται και ονόματα όπως:

Μαλαμόπουλος, στο ύψος, τριπλούν και 100 μέτρα,
Φωκίτης, μήκος, τριπλούν, ύψος και 100 μέτρα,
Αντύπας δρόμος 3.000 μέτρων,
Βάκουλας σφαίρα, δίσκος και 100 μέτρα,
Ράγγος στα 1.500 μέτρα και τα 3.000 μέτρα,
Σαρρής δρόμοι ημιαντοχής,
Τριμάνης στα 100, μήκος, σφαίρα, δίσκος
Σπύρου 100 μέτρα,
Γιάνογλου 100 μέτρα,
Μεθενίτης, άλματα,
Σαγρέδος στα 3.000 μέτρα,
Ελευθεριάδης 100 μέτρα, μήκος, ύψος, τριπλούν, σφαίρα, δίσκο και 400 μέτρα,
Γιουκουρούσης, σφαίρα και δίσκος,
Μαργαρώνης, σφαίρα και δίσκος,
Μεϊντάνης σφαίρα και δίσκος,
Κοντούλης 200 μέτρα,
Καστελάκος άλματα και δρόμοι ταχύτητος,
Καψάλης δρόμος 3.000 μέτρων,
Κιρτάτος 400 μέτρα και 800 μέτρα

Προπονητής ήταν ο Χριστοδούλου του Παναθηναϊκού, τα γραφεία ήταν στην οδό Αυλώνος 4 και το ΔΣ του Άφοβου μας ενημερώνει το «Αθλητικό Βήμα» στις 18-9-1938 ότι το αποτελούσαν «οι κ.κ. Χρόνης πρόεδρος, Παπαγιάννης αντιπρόεδρος, Οικονόμου Γ. Γραμματέας, Καρακαλής Γενικός Αρχηγός, και Σκαρλάτος Σύμβουλος». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι αθλητές του Άφοβου είναι στην πλειοψηφία τους εφηβικής ηλικίας. Ορισμένα ονόματα αθλητών τα συναντάμε και στα αγωνίσματα στίβου και στον ποδοσφαιρικό Άφοβο.

Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος ΣεπολίωνΧριστούγεννα του 1936 και στις 6-1-1937 η εφημερίδα «Αθλητισμός» αναφέρεται στη διοργάνωση του 1936 που ονομάζονταν ποδοσφαιρικό τουρνουά Σεπολίων και συνεχίζονταν και στο νέο έτος. Συμμετείχαν ο Άφοβος Σεπολίων, ο γειτονικός Πανθυμαρακιακός, η Δόξα Σεπολίων και η Ένωσις Αγίου Δημητρίου. Ο Άφοβος μετά από ένα χορταστικό παιχνίδι με 4-4 με την Ένωση Αγίου Δημητρίου θα αντιμετώπιζε τη Δόξα Σεπολίων. Στο ρεπορτάζ καταγράφεται η πιθανή σύνθεση του Άφοβου: Λικανίτης, Νερούτσος, Γιαννακόπουλος, Ισιδώρου, Μεντής, Ζουγανέλης, Παπαγεωργίου, Τσαλαβούτας, Καλιμάνης, Κοκόσης και Γκιόκας.

Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος Σεπολίων
15-1-1937 εφημ.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ενδιαφέρον στοιχείο της εποχής είναι ότι στις διοργανώσεις γίνονταν τελετή έναρξης, παρέλαση αθλητών και δίνονταν ο όρκος του αθλητή. Έτσι ξεκίνησε και το ποδοσφαιρικό τουρνουά Σεπολίων, το οποίο τελικά κατέκτησε η Ένωσις Αγίου Δημητρίου.

Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος Σεπολίων
14-3-1937 εφημ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Έχουμε μπει στην άνοιξη του 1937 και ο Άφοβος Σεπολίων «την παρελθούσην Κυριακήν εις το γυμναστήριο του Πανελληνίου», μας πληροφορεί στις 14-3-1937 η εφημερίδα «Αθλητισμός», φέρνει 3-3 με την Δόξα (υποθέτουμε των Σεπολίων). Η σύνθεση του Άφοβου: Λικανίτης, Μπατελόπουλος, Γιαννακόπουλος, Ισιδώρου, Μεντής, Μπραήμ, Παπαγεωργίου, Σαγρέδος, Καλιμάνης, Γκιόγκας και Σινάνης.

Υπενθυμίζουμε ότι εκείνη την εποχή συχνά ήταν τα τυπογραφικά λάθη λόγω της «χειροκίνητης» στοιχειοθεσίας στις εφημερίδες, έτσι πχ ο Γκιόκας στο δεύτερο αγώνα αναγράφεται ως Γιόγκας. Την ιστορική αλήθεια ως προς το σωστό όνομα σε αυτές τις περιπτώσεις, γνωρίζουν μόνο οι απόγονοί τους.

Στο συγκεκριμένο αγώνα στα μέσα του αγώνα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των παικτών και διεκόπη ο αγώνας.

Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος Σεπολίων
ΑΦΟΒΟΣ Αγ. Στυλιανού 18-1-1939 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Υπήρξαν όμως και άλλοι Άφοβοι στην Αθήνα (γιατί υπήρξε και Άφοβος στα Χανιά στον οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί σε άλλο αφιέρωμα), λιγότερο γνωστοί, όπως ο Άφοβος Αγίου Στυλιανού (η πιο γνωστή συνοικία με το όνομα αυτό ήταν στου Γκύζη) και στις 18-1-1939 (εφημερίδα «Αθλητισμός») διαβάζουμε τη σύνθεση του Άφοβου που νίκησε με 6-4 την Ελπίδα Αγίου Στυλιανού στο γήπεδο του Πανελληνίου και είχε παρατάξει τους: Διογένης, Λαμπούρης, Κίτσος ΙΙ, Βουτσινας, Νικολάου, Σούπας, Φωτόπουλος, Καρακώστας, Αλεξανδρόπουλος, και Κίτσος Ι.

Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος Σεπολίων
ΑΦΟΒΟΣ Αγ. Στυλιανού 25-1-1939 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο ίδιος Άφοβος του Αγίου Στυλιανού διαβάζουμε στις 25-1-1939 είχε αγωνιστεί εναντίον του Κεραυνού στο γήπεδο της Ενώσεως Ψυχικού και είχε κερδίσει με 6-0. Η σύνθεση: Διογένης Ι., Διογένης ΙΙ, Λαμπούρης, Βουτσινάς, Κιούσης ΙΙ., Καρακώστας, Διαμαντίδης, Κίτσος Ι, Αλεξανδρόπουλος, Βασιλείου, Πασίλας. Στην πρώτη σύνθεση μετράμε δεκάδα και στη δεύτερη ενδεκάδα, ίσως να πρόκειται για το δαίμονα του τυπογραφείου, ίσως όχι, αγώνες ανεπισήμων ήταν και κατά κανόνα οι ανταποκριτές ήταν εθελοντές και όχι επαγγελματίες.

Για παράδειγμα διαβάζουμε στις 2-6-1939 στην εφημερίδα «Αθλητισμός» ότι ο Άφοβος Αθηνών έχει δώσει φιλικούς αγώνες στη Σύρο και προσδιορίζεται ως Άφοβος Αθηνών, γεγονός που δεν μας επιτρέπει με ασφάλεια να πούμε αν ήταν ο Άφοβος Σεπολίων ή Αγίου Στυλιανού, αφού και οι δύο αθηναϊκές ομάδες ήταν και στην ανταπόκριση δεν υπάρχουν συνθέσεις. Κρατάμε τη δικαιολογημένη γκρίνια του συντάκτη ότι την ομάδα του Παγκυκλαδικού τη στελέχωσαν παίκτες από Αθήνα και Πειραιά που ήρθαν ειδικά για το ματς, με αποτέλεσμα να θεωρεί και δικαίως ότι έτσι στο τοπικό επίπεδο δεν θα αναπτυχθεί το άθλημα με τους «εισαγώμενους».

Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος Σεπολίων
2-6-1939 εφημ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μακάρι να λειτουργούσαν έτσι όπως ο συντάκτης του 1939 και οι σημερινοί παράγοντες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα βλέπαμε πχ ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟ το 2021 με τρεις Έλληνες στους 22 που παρατάχτηκαν στο γήπεδο. Στα ψιλά του ρεπορτάζ ότι οι δύο αγώνες του Άφοβου στη Σύρο έγιναν «υπέρ της στολής του φαλαγγίτου» με την παρουσία επισήμων. Μην ξεχνάμε ήταν η περίοδος της δικτατορίας Μεταξά. 

Από το 1936 έως σήμερα – Άφοβος Σεπολίων
ΑΦΟΒΟΣ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ 18-6-1937 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πιο σαφής περίπτωση είναι ο Άφοβος Πετραλώνων που ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι απολύτως σαφής και διαβάζουμε και τη σύνθεσή του στις 18-6-1937 στην εφημερίδα «Αθλητισμός» με αφορμή τη νίκη του με 5-1 εναντίον του Ατρόμητου Πετραλώνων σε αγώνα που έγινε στο γήπεδο του Απόλλωνα (τότε ήταν στο Ρούφ, δηλαδή κοντά στα Πετράλωνα). Ο Πετραλωνίτης Άφοβος παρέταξε τους: Π. Πετρόπουλος, Κ. Μωραΐτης, Φραγκεδάκης, Νάκος, Βασιλάκης, Φασχιώτης, Γαϊτάνος, Ι. Καφετής, Ι. Κωνσταντινίδης. Μετρήσαμε εννέα παίκτες και όχι 11.

Στο ασφυκτικό περιβάλλον από άποψη γηπεδικών υποδομών, ο Άφοβος με τα χρόνια της ιστορίας που κουβαλάει, συνεχίζει να δίνει τον αγώνα του και να δίνει αθλητική διέξοδο στη νεολαία.

Έρευνα: Nάσος Μπράτσος

Διαβάστε στο ertnews το Σάββατο 26/02/2022: Ιωνία Χανίων 1924: Ο ποδοσφαιρικός όμιλος των Προσφύγων με τα στρατιωτικά άρβυλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος