Αλέκος Φασιανός: Δύο χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού ζωγράφου (video)

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού. Μαθητής του Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών (1955-1960), με σπουδές στο Παρίσι και παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα για πάνω από τέσσερεις δεκαετίες, ο Αλέκος Φασιανός υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς Έλληνες ζωγράφους, με χαρακτηριστικό ύφος και τεχνοτροπία. Πιστός στην παραστατική ζωγραφική και την ελληνική τέχνη, το έργο του χαρακτηρίζεται από τα ανθρωποκεντρικά μοτίβα, όπως οι ποδηλάτες, οι καπνιστές, τα καθημερινά αντικείμενα και η φύση, τα λιτά περιγράμματα και τα έντονα χρώματα. Πραγματοποίησε περισσότερες από εβδομήντα εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, φιλοτέχνησε έργα για το μετρό της Αθήνας, ενώ ασχολήθηκε ακόμη με την εικονογράφηση βιβλίων, τη σκηνογραφία και ενδυματολογία, τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών και γραμματοσήμων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατο του εμβληματικού Έλληνα ζωγράφου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει τη συνέντευξή του στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου και την εκπομπή «Η εποχή των Εικόνων», με αφορμή την τελευταία αναδρομική του έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη το 2004.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ

Εκπομπή με θέμα τις εικαστικές τέχνες που παρουσιάζει κι επιμελείται η Κατερίνα Ζαχαροπούλου και παρακολουθεί την πολιτιστική επικαιρότητα σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Στη σημερινή εκπομπή καλεσμένος είναι ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, ο Αλέκος Φασιανός συζητά με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς.  Ξετυλίγει τις αναμνήσεις του και μιλά για την εποχή μέσα στην οποία διαμορφώθηκε το έργο του, για τα παιδικά του βιώματα και πώς αυτά επηρέασαν τη ζωγραφική του. Μιλά για τη ζωή του, στην Ελλάδα αλλά και το Παρίσι, και για τη ζωγραφική του-τις πηγές και τον τρόπο που δημιουργεί τα έργα του.

Για τα χαρακτηριστικά του καλλιτεχνικού έργου του Αλέκου Φασιανού μιλά, επίσης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και η επιμελήτρια της έκθεσης «Φασιανός, Μυθολογίες του καθημερινού», που λαμβάνει χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη Έφη Αγαθονίκου, αναφέρεται στις ξεχωριστές ενότητες της έκθεσης.

Έτος παραγωγής: 2004

Σκηνοθεσία: Αννίτα Κουτρούλη

Επιμέλεια-Παρουσίαση:

Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος