Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Υπεράσπιση της ακολουθούμενης πολιτικής αφ’ ενός, απαρίθμηση των λαθών αφ’ ετέρου. Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται, με την κυβερνητική αποστολή να παραμένει στο εξωτερικό περιμένοντας το όποιο θετικό αποτέλεσμα θα του επιτρέψει την αξιοπρεπή επιστροφή του στη χώρα. Και το καταδρομικό «Έλλη» ‘’αναμένει εις Μπάρι την εξ Αγγλίας κάθοδον του κ. πρωθυπουργού’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ – ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑΝ

«Η Κυβέρνησις παρέμεινε εντελώς ξένη, εντελώς αδιάφορος προς τας ανησυχίας και την αγωνίαν, την οποίαν δοκιμάζει ο ελληνικός λαός. Αλλ’ αν δεν εσκέφθησαν τίποτε άλλο οι ευρισκόμενοι εις την αρχήν, θα έπρεπε τουλάχιστον να σκεφθούν ότι ο λαός αυτός, ο αγωνισθείς διά την αποκατάστασιν της ελευθερίας του, θ’ αναγκασθή τέλος, όταν την ίδη κινδυνεύουσαν και πάλιν, όταν ίδη την ασφάλειαν της χώρας υπονομευομένην, όταν πεισθή ότι οι τεταγμένοι να την περιφρουρήσουν είνε ανίκανοι διά το βαρύ έργον, το οποίον ανέλαβον, να προσφύγη εις τας ιδίας δυνάμεις και εις οιαδήποτε μέσα διά την άμυναν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΩΣ

«Ποία όμως υπήρξεν η στάσις της Κυβερνήσεως Γούναρη; Απλούστατα απέρριψε την πρότασιν της μεσολαβήσεως, στηριχθείσα εις την ‘’φωνήν του τηλεβόλου’’, κατά την φράσιν του κ. Δ. Γούναρη, χωρίς να έχη στηρίγματα, χωρίς να μελετήση την κατάστασιν, χωρίς να εμβαθύνη εις τα γεγονότα. […] Και η Ελλάς πληρώνει με την ζωήν της την μυθικήν μωρίαν και ανεπάρκειαν των κυβερνητών της! […] Δεν ηδύνατο να υπάρξη διά την Ελλάδα φοβερωτέρα αρά και τρομακτικωτέρα καταδίκην από την εις τοιαύτας ώρας τοιαύτην διακυβέρνησίν της από τοιούτους πολιτικούς ηγέτας!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΑΞΙΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΙΝ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ. ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ
  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΑΡΟΣ

«Αι πρώται χλιαραί πνοαί του Μαρτίου θα διαλύσωσι τας χιόνας των μικρασιατικών κορυφών. Και όταν η χείρ του έαρος αποσύρη τας λευκάς σινδόνας της θανασίμου χειμερινής ναρκώσεως, ολόκληρος η δυτική Μiκρασία θ’ αναφλεγή ως πυροτέχνημα έτοιμον προς έκρηξιν […] Πρόκειται λοιπόν να καταδικασθή η Ελλάς εις ισόβιον Γούναρην και την αρχομένην νέαν μας περιπλοκήν θ’ αντιμετωπίσωσιν εκείνοι ακριβώς, οίτινες την κατέστησαν τοσούτον τραγικήν και τοσούτον ανέλπιδα;»

  • Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΔΥΤΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΑΛΙΚΗΝ ΔΥΣΦΟΡΙΑΝ
  • ΑΙ ΜΕΓΑΛΑΙ ΩΡΑΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ

«Κατηγορούμεν όμως την Κυβέρνησιν ως φυγομαχούσαν ενώπιον του Έθνους κατά την τελευταίαν ώραν της προπαρασκευής του μεγάλου και κρισίμου αγώνοπς. Κατηγορούμεν αυτήν ότι υπό την τριττήν εκείνην πρόφασιν, ήτις εξεγείρει την πάνδημον αγανάκτησιν, κρατούσα μακράν της Ελλάδος τον πρωθυπουργόν, κρατεί κλειστάς και τας πύλας της Συνελεύσεως και αρνείται διά του μάλλον αυταρχικού και δικτατορικού τρόπου να δώση την ευκαιρίαν – ευκαιρίαν ραγδαίαν, ευκαιρίαν άμεσον- εις το Έθνος να κρίνη αυτήν λογοδοτούσαν και ή περιβάλη αυτήν διά της εμπιστοσύνης της ή δώση άλλην Κυβέρνησιν εις την χώραν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΜΕΝΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ
  • ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΤΕ

«Ο Βενιζελισμός επανήλθε και πάλιν εις το προσφιλές αυτώ θέμα. Και προσπαθεί δειλά δειλά να θέση με τρόπον ζήτημα παραιτήσεως του Βασιλέως Κωνσταντίνου! […] Εάν δεν είνε δειλοί και άνανδροι ας έχουν το θάρρος να μας είπουν καθαρώς και απεριφράστως ότι ζητούν την παραίτησιν του βασιλέως. Είνε καιρός να τεθή καθαρά το ζήτημα διά να μη υπάρχουν παρεξηγήσεις, την στιγμήν κατά την οποίαν εγειρόμενος ο Ελληνικός Λαός θα κτυπήση αγρίως τους επιβουλευθέντας και υπονομεύοντας το Καθεστώς, το οποίον έφερεν εις την εξουσίαν η Ελληνική ψήφος»

  • ΕΤΕΘΗΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΕΡΓΟΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΔΕΣ

«Απομονωμένος, άφιλος, με μίαν λέξιν ‘’αυτοτελής’’, θα προχωρήση με το ηθικόν μειωμένον, χωρίς το ισχυρότατον ψυχικόν ελατήριον της επιτυχίας, χωρίς καφάλαια, χωρίς ενισχύσεις, χωρίς αλληλεγύην, εις μίαν ατραπόν γεμάτην λάκκους και τριβόλους. Τοιαύτην Ελλάδα πρόκειται να παραδώση η Κυβέρνησις η παραλαβούσα την Ελλάδα τον Νοέμβριον του 1920. Ως έργον δεκατετραμήνου, το έργον της Κυβερνήσεως είνε πράγμαται τεράστιον. Ηφαιστειώδες. Η έκρηξις του Bεζουβίου δεν κατώρθωσε περισσότερα επί της ατυχούς Πομπηΐας. Διότι εις αυτήν εσώθησαν τουλάχιστον λείψανα του παλαιού μεγαλείου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ. ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
  • Η ΠΡΟΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΥΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Εξ ίσου ανακριβές είνε ότι το καταδρομικόν ‘’‘Ελλη’’ κατόπιν τηλεγραφήματος του κ. Γούναρη διετάχθη να πλεύση εις Λονδίνον ή Πρίντεζι, ίνα παραλάβη αυτόν επιστρέφοντα. Ανεκοινώθη ότι απλώς μόνον η ‘’Έλλη’’, ής επιβαίνουν οι Δόκιμοι, ευρισκομένη από πολλών ημερών εις τα Ιταλικά ύδατα, εις ά θα εξακολουθήση παραμένουσα επ’ αρκετόν, διετάχθη να παραλάβη τον κ. Πρωθυπουργόν εις περίπτωσιν καθ’ ήν η επάνοδός του θα την εύρισκε εισέτι εκτελούσαν γυμνάσια εις τα Ιταλικά ύδατα»

  • ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΝ

ΤΙ ΘΑ ΕΚΕΡΔΙΖΕΝ Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΑΘΗ ΕΚ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ

ΜΙΑ ΦΩΤΕΙΝΩΤΑΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Αι Μικρασιατικαί νίκαι –εάν δεν κινδυνεύουν εκ της περαιτέρω προελάσεως, ήν κρίνω παρακεκινδυνευμένην κα όλως άσκοπον, αφού και η κατάληψις της Αγκύρας δεν θα αποτελέση οριστικόν κτύπημα κατά του Κεμάλ- παρέχουν βάσιμον ελπίδα ότι το έργον μας πρόκειται να σωθή εξωτερικώς. Η Αγγλία μάλιστα είνε διατεθειμένη να υποστηρίξη δι’ ημάς και βελτίωσιν της Συνθήκης των Σεβρών, στρογγύλευσίν τινα των ορίων της Σμύρνης και κατάλυσιν της εν αυτή επικυριαρχίας του Σουλτάνου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΝΕΥ ΔΙΣΤΑΓΜΟΥ

«Η Κυβέρνησις δεν πρέπει να διστάση εις την δικαίαν τιμωρίαν των ενόχων, οιοιδήποτε και αν είναι οι εντεύθεν προμηθεύσαντες και εις το Μέτωπον διανείμαντες τα εν λόγω αντίτυπα. […] Οι αποπειρώμενοι, όμως, να χαλαρώσουν την ηθικήν στερεότητα του Μετώπου και να διαταράξουν την πνευματικήν γαληνιότητά του διά της υποκινήσεως ερίδων κομματικών, οσονδήποτε και αν το Μέτωπον είναι ανώτερον τοιούτων ταπεινών επηρεασμών, πρέπει ν’ αχθούν, άνευ δισταγμού, εις την βαθείαν κατανόησιν, ότι αι απόπειραί των δεν είναι ανεκταί, αφού δεν το αισθάνωνται οι ίδιοι»

  • ΑΠΟΚΡΗΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΙΝΗ

  • ΜΟΝΟΝ ΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

«Σήμερον η Ελλάς δεν είνε δυνατόν να πολεμήση ούτε με φραγμούς εις τα πλευρά, ούτε με την μίαν χείρα δεδεμένην. Εάν όπερ την Κωνσταντινούτπολιν υψούνται σκιαί τινες απειλητικαί, αι σκιαί αύται πρέπει να υποχωρήσουν και θα υποχωρήσουν ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΩΣ διά παντός. Εάν δεν υποχωρήσουν, η Ελλάς οφείλει ΝΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΣΗ, οφείλει να ΤΟΛΜΗΣΗ. Οι ακήρυκτοι πόλεμοι είνε οι χείριστοι όλων. Είνε οι θάνατοι των βραδέων και ασφαλών δηλητηρίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ
  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ‘’ΕΣΠΟΥΑΡ’’

«Το ζήτημα του ‘’Εσπουάρ’’ ενδιαφέρει την κοινήν γνώμην από διπλής απόψεως. Η πρώτη άποψις είνε, αν το διεθνές δίκαιον ισχύει διά μικρά και μεγάλα έθνη εις ίσον βαθμόν και εις ίσην έκτασιν. […] Η Δευτέρα άποψις είνε η της σκοπιμότητος και της αδηρίτου ανάγκης. Διερωτάται δηλ. το ΄Εθνος αν είνε ανθρωπίνως δυνατόν να συνεχισθή δεινότατος ο αγών, ον ανελάβομεν, με δεδεμένας τας χείρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΧΥΔΑΙΟΝ ΚΟΛΠΟ

«Ο θόρυβος τον οποίον προκαλεί η Κυβέρνησις προσπαθούσα να δημιουργήση ζήτημα γύρω εις την υπόθεσιν του συλληφθέντος Γαλλικού πλοίου είναι εύκολον να διακρίνη κανείς πού αποβλέπει. […] Για να πέση ευσχήμως, διακηρύττουσα, ότι, αγωνισθείσαμέχρι τέλους ηρωϊκώς επί των επάλξεων της εθνικής αυτοτελείας, έπεσεν εντίμως εις τον άνισον τούτον υπέρ του έθνους αγώνα! Παρ’ όλην την σaτανικότητά του το κόλπο αυτό παραμένει πολύ τετριμμένο και πολύ χυδαίον. Η Κυβέρνησις εσκέφθη πολύ αργά, δυστυχώς, την εθνικήν αξιοπρέπειαν»

  • ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΙ ΧΑΦΙΕΔΩΝ. ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΝ
  • ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΚΦΥΓΑΣ
  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ. ΑΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΩΝ

Ενώπιον του βλογιοκομμένου φρουράρχου του Εσκή Σεχήρ – Η απειλή της δίκης πρό του Στρατοδικείου – Δεν θα γίνω ποτέ προδότης εγώ ! – Η λύσσα του φρουράρχου – Εις τας φυλακάς με τριάκοντα πέντε αιχμαλώτους – Το μαύρο χάνι της Αγκύρας – Εν μέσω των σκιβάλων – ‘’Δεν φθάνει που ζήτε, αλλά θέλετε και καλοπέρασι!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Το υποβληθησόμενον εις το Κογκρέσον νομοσχέδιον – Τα λοιπά ναυτικά Κράτη θα ετοιμάσουν αντίποινα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος