Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η Γαλλία εμφανίζεται σταθερή στις φιλοτουρκικές θέσεις της και η αγγλογαλλική συμφωνία επί των προτάσεων της αγγλικής κυβέρνησης για την επίλυση του Ανατολικού, εξαρτάται αποκλειστικά από τη στάση του Πουανκαρέ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει όλες τις ελπίδες της στην αγγλική πρωτοβουλία και ο λαός περιμένει τις εξελίξεις…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΚΑΙ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΛΑΟΣ

«Οι κυβερνώντες πιστεύουν εις την εξ ύψους αντίληψιν. Το Δωδεκάθεον του αρχαίου Ολύμπου είνε ο σύμβουλος και προστάτης αυτών με την θεάν Τύχην νατευθύνουσαν. Αλλ’ η Τύχη φαίνεται καταληφθείσα πλέον υπό κοπώσεως. Τούτο δ’ εις στιγμήν καθ’ ην εκδηλούται απροκαλύπτως η ψυχική κόπωσις και η υλική εξάντλησις του λαού»

  • Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΟΣ

Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΟΣ – Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ – ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΡΙΝ ΑΝΑΓΚΑΣΘΗ Ο ΛΑΟΣ

«Η δημοσία γνώμη, μη παραπλανωμένη ούτε από τας ακαίρους συζητήσεις εις τας οποίας κατατρίβονται οι πράττοντες τα κοινά, ούτε τας πανηγύρεις έχει εξ ολοκλήρου εστραμμένην την προσοχήν προς το εθνικόν ζήτημα και τους κινδύνους οι οποίοι απειλούν την ύπαρξιν του Έθνους. […] Πρέπει να ελπίσωμεν ότι θα ευρεθή ότι θα εκδηλωθή η πρωτοβουλία αυτή πριν αναγκασθή η πρωτοβουλία αυτή πριν αναγκασθή ο λαός υπό την έμπνευσιν της απογνώσεως ν’ αναζητήση δι’ ιδίων δυνάμεων την λύσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΩΡΑ ΑΛΗΘΕΙΩΝ

«Δεν πρέπει επίσης οι κ.κ. πληρεξούσιοι ν’ αναμένουν τα πάντα από τας πράξεις του φιλελευθέρου λαού –του μικρού λαού, όστις φυλακίζεται, διώκεται, υφίσταται τα πάντα εν τη εκδηλώσει των ιδεών των φρονημάτων του. Έχουν καθήκοντα ιερά οι πολιτευόμενοι απέναντι του λαού και της χώρας. Εάν δεν ημπορούν να επιτελούν ταύτα, οφείλουν να καταθέτουν την εντολήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΗ ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

ΤΟ ΠΑΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΕΚ ΤΗΣ ΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ

  • ΑΛΛΗΝ ΜΙΑΝ ΦΟΡΑΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΘΑ ΕΧΩΜΕΝ ΧΩΡΙΣΤΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΕΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΝ;
  • ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ

«Ημείς δεν απευθυνόμεθα ακόμη εις το Στέμμα διά να επικαλεσθώμεν την Υψηλήν Του και Συνταγματικήν παρέμβασιν προς σοβαρωτέραν ρύθμισιν των Κυβερνητικών πραγμάτων και πρόληψιν άλλων ζημιών. Ζητούμεν όμως από την Εθνοσυνέλευσιν να λάβη αυτή άνευ αναβολής εις χείρας της την Εθνικήν υπόθεσιν. Η Κυβέρνησις οφείλει να υποχρεωθή να λύση την γλώσσαν της και καταστήση γνωστήν την πορείαν, ην εχάραξεν, αν εχάραξε τοιαύτην»

  • ΠΕΡΙ ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ

ΤΙ ΕΣΤΟΙΧΙΣΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΝ Η ΑΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ – Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΙΝ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΟΣ

Η ΛΥΣΣΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΨΑΡΡΩΝ – ΝΕΟΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ ΕΝ ΤΕΝΕΔΩ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΝΕΑΣ ΑΝΑΒΟΛΑΣ

«Δεν επιδιώκεται ειλικρινώς διά της μεθόδου των αναβολών η λύσις του Ανατολικού ζητήματος. Μία διαμαρτυρία έντονος της Ελλάδος κατά της μεθόδου ταύτης, θα είχεν ίσως ως αποτέλεσμα εκείνο όπερ επανειλημμένως ετονίσαμεν : Να αφεθώμεν τελείως ελεύθεροι εις τας εναντίον της Τουρκίας ενεργείας μας, διά να δυνηθώμεν τελείως ηθικώς και υλικώς και πρό πάντων τώρα, ότε ο εχθρός περιήλθεν εις κατάστασιν μη απέχουσαν πολύ της αποσυνθέσεως»

  • Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΗΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗΝ
  • ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΡΟΣ ΝΕΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΝ

«Το Ανατολικόν ζήτημα εισέρχεται εις νέαν φάσιν εξελίξεως από απόψεως Ευρωπαϊκής. […] Αλλ’ εν τω μεταξύ τι κάμνει η Ελληνική Κυβέρνησις; Η περίοδος απραξίας, ην εξησφάλισε δι’ εαυτήν διά των γνωστών εν Λονδίνω διαβημάτων και δηλώσεων του κ. Δ. Γούναρη, πρέπει να θεωρηθή λήξασα. [ Ελλάς έχει πρό αυτής ευκαιρίαν διά να εργασθή και έδαφος προσφορώτερον διά να επιτύχη καλλιτέρας υπέρ των δικαίων της αποφάσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Ο ΔΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ
  • Η ΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ! ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΝ Ν’ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ!

  • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΟΙΑΙ ΑΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΚΕΝΩΘΟΥΝ ΤΑ 72 ΧΩΡΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΟΥΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΝΤΕΣ, ΟΥΔΕΝ ΕΛΠΙΖΟΝΤΕΣ, ΔΙΑΡΚΩΣ ΕΞΑΝΤΛΟΥΜΕΝΟΙ

«Πάσα διπλωματική δράσις παύει, αι Σύμμαχοι Δυνάμεις παραιτούνται του έργου της μεσολαβήσεως και αντί οιασδήποτε άλλης ενεργείας προς ειρήνευσιν της Ανατολής, περιοριζόμεθα απλώς εις το να αναμένωμεν την δημοσίευσιν μιάς αγγλικής Βίβλου, ήτις πιθανόν είνε ότι θα διαφωτίση σκοτεινά τινά σημεία του προσφάτου διπλωματικού παρελθόντος, αλλά δεν δύναται ή να έχη καθαρώς μεταφυσικήν αξίαν διά το μέλλον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
  • Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΑΝΤ
  • ΚΕΜΑΛΙΚΑΙ ΑΓΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • ΤΟ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΜΑΥΡΗ ΧΕΙΡ

«Είνε Κυβέρνησις αυτή ή είνε η Εταιρεία της Μαύρης Χειρός, η οποία δεν έχει άλλο πρόγραμμα και άλλον προορισμόν παρά να εγκληματή συστηματικώς και κατά συνέχειαν εις βάρος της Ελλάδος και του Ελληνικού λαού; Αλλά πού θα φθάσωμεν; Τι θα γίνωμεν; Τι μας περιμένει; […] Τι περιμένει η περίφημος και περίεργος αυτή Κυβέρνησις και δεν φεύγει μίαν ώραν ταχύτερον;»

  • Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ

ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΜΥΘΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ – ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ κ. ΠΑΓΙΑΡΕΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ‘’ΒΟΣΠΟΡΟΝ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Η ΕΝΑΠΟΜΕΝΟΥΣΑ ΕΛΠΙΣ

«Εν τοιαύτη περιπτώσει, μία εναπομένει ελπίς : Όπως ο υπέρτατος Άρχων, ανώτατος ρυθμιστής του πολιτεύματος, κρίνων, ότι συνέχισις της μέχρι τούδε τηρηθείσης κυβερνητικής πορείας θα ωδήγει την Χώραν εις ανεπανορθώτους συμφοράς, θελήση, Αυτός επεμβαίνων, να υποδείξη εις τους υπευθύνως διαχειριζομένους τα κοινά, ότι ο χρόνος επείγει και ότι είναι καιρός να φανούν, ότι κάτι σαφές έχουν εν νω, και ότι τούτο θα επιδιώξουν ταχέως και συστηματικώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΠΥΓΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ

«Η ανευλαβής συμπεριφορά σας προς ανθρώπους, οι οποίοι σας έσωσαν, προς τα θύματά σας αυτά, εις τα οποία οφείλετε και αυτήν ακόμη την κεφαλήν σας, δεν είνε δυνατόν να μείνη ατιμώρητος χάριν της τιμής της Ελλάδος. Διότι εν εναντία περιπτώσει ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποκαλέση την Πατρίδα μας Κράτος ανήθικον, διότι έπληξεν εις την καρδίαν ακριβώς τους πολίτας εκείνους, οι οποίοι έμειναν πιστοί εις τους νόμους του και τον Βασιλέα του και το εξυπηρέτησαν διά του αίματός των και των ηγιασμένων μαρτυρίων των»

  • ΔΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ – ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΙΣΠΕΥΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΑΝΟΥΣ!
  • ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕΝ ;

«Τι περιμένει η Κυβέρνησις; Εννοεί ακόμη να ασχημονή επί του νεκρουμένου σώματος της Ελληνικής χώρας και να αφήνη τας παραπειστικάς ειδήσεις περί δήθεν καθόδου μας εις την Κωνσταντινούπολιν, ας ουδείς πλέον πιστεύει και ουδείς έχει διάθεσιν να τας λάβη υπ’ όψιν, διότι η πατριωτική πρόληψις εις ουδέν ισχύει πλέον προ του φάσματος της οικονομικής καταστροφής;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΕΠΙΠΜΕΙΝΗ ΕΙΣ ΤΑΧΕΙΑΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΙΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
  • ΑΙ ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΣΗΜΑΙΑΙ

«Σπεύδων να πληροφορηθή την αλήθειαν επί των εθνικών ζητημάτων Φιλελεύθερος ‘’Απόδημος’’ και ν’ αποκαλύψη εις τον Ελληνικόν λαόν την πραγματικήν διάθεσιν των Συμμάχων έναντι αυτού, διηγείται εύθυμον ιστορίαν δύο χαρτίνων Ελληνικών σημαιών τας οποίας Γάλλος δημοδιδάσκαλος δεν έκρινεν ορθόν να εμφανίση, διακοσμών το σχολείον του κατά τας εξετάσεις, ως σημαίας Κράτους συμμάχου!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 7 Ιουνίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΜΟΙΡΑΙΑ ΚΑΤΑΛΗΞΙΣ

«Όπως προεβλέπετο και η νέα Αγγλική πρότασις περί αποστολής τελεσιγράφου προς τας δύο εμπολέμους, Ελλάδα και Τουρκίαν, ιν’ αποδεχθούν τας αποφάσεις της Διασκέψεως των Παρισίων, απερρίφθη υπό της Γαλλικής Κυβερνήσεως, ευνοούσης φαίνεται την παράτασιν της εκκρεμότητος δι’ απωτέρας συμφεροντολογικάς αιτίας»

  • ΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΙΚΗ ΕΙΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ

Το ναυάγιον του Ισπανικού ατμοπλοίου ‘’ARNUS’’ – Ενάγοντες οι ασφαλισταί – Η απόφασις υπέρ των ιδιοκτητών του πλοίου – Αι ζημίαι των ασφαλιστών κολοσσιαίαι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος