Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ενώ η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία συνεχίζει την ευρωπαϊκή περιοδεία του, παραμένοντας επί μακρόν στο Λονδίνο, δημοσιοποιούνται οι προτάσεις που παρουσίασε ο Δ. Γούναρης στη βρετανική πλευρά, ως βάση για τη συμμαχική μεσολάβηση. Ωστόσο, ‘’ο κ. Κόρζων απήντησεν ότι αν η Ελλάς δεχθή την Συμμαχικήν μεσολάβησιν, θα απέκειτο εις τους Συμμάχους να καθορίσουν ούτοι τας βάσεις της τοιαύτης μεσολαβήσεως’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΙ ΑΥΞΗΣΕΘΣ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΕΧΘΗ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΝ – ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ

Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΛΕΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΛΗΞΑΣ

«Πληροφορίαι ασφαλείς βεβαιούν ότι η Πύλη κατόπιν της διαβεβαιώσεως του στρατηγού Χάρριγκτων προς τον Σουλτάνον, ότι η Αγγλία αναγνωρίζει τας δικαίας αξιώσεις της Τουρκίας επί της περιοχής της Σμύρνης, εδέχθη κατ’ αρχήν την συμμαχικήν μεσολάβησιν διά την Ελληνοτουρκικήν ειρήνην, υπό τον όρον όπως συμφωνήση προς τούτο και η Άγκυρα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΙΣ ΡΩΜΗΝ

«Μετά δύο το πολύ ημέρας ο κ. Γούναρης θα ευρίσκεται εις την Ρώμην […] Θα κατορθώση, ως είμεθα βέβαιοι, να διασκεδάση τας εμφιλοχωρησάσας παρεξηγήσεις, να διαλύση τας εκ των συκοφαντιών και ραδιουργιών προκυψάσας διαφοράς και να επαναφέρη εις την προτέραν των θέσιν τας μεταξύ των δύο αδελφών εθνών εγκαρδίους σχέσεις»

  • ΤΟ ΠΡΟΕΧΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Ζήτημα όμως προέχον σήμερον είνε αν η συμμαχική μεσολάβησις θα καταστή εφικτή κατόπιν της αντιθέτου μονομερούς γαλλικής ενεργείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΛΥΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ

«Ο κ. Γούναρης εισηγήθη διαφόρους λύσεις, έλαβεν όμως την απάντησιν, ότι η Ελλάς προτείνουσα μεσολάβησιν, πρέπει να εμπιστευθή εξ ολοκλήρου προς τας Δυνάμεις […] Πάντως η κατάστασις χρονίζει. Ουδεμία υπάρχει πληροφορά περί επανόδου του κ. Γούναρη. Τουναντίον δε, ως φαίνεται και ψιθυρίζεται, ο Έλλην Πρωθυπουργός θα παρατείνη την εν τω εξωτερικώ διαμονήν του μέχρι της συγκλήσεως της ειδικής διά το Ανατολικόν Συνδιασκέψεως, ήτις προαγγέλλεται διά τον Ιανουάριον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΑ ΚΕΜΑΛΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΛΑΒΟΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΤΩΝ ΑΔΑΝΩΝ
  • Η ΕΛΠΙΣ

«Λυπούμεθα αναγκαζόμενοι να δηλώσωμεν, ότι εις την Ευρώπη επικρατεί η ιδέα, ότι ΕΚΑΣΤΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΕ ΑΝΤΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ, η δε τας νύχτας της Ελλάδος κατευθύνουσα Κυβέρνησις ουδεμιάς εμπιστοσύνης απολαύει παρ’ εκείνων, οίτινες μέχρι της χθες δεν εθεώρουν μείωσίν των να αποκαλούν την χώραν μας ΣΥΜΜΑΧΟΝ, τον δε τέως υπεύθυνον αυτής ηγέτην συγκατέλεγον μεταξύ των μεγάλων της Ευρώπης πολιτικών και διπλωματών»

  • Η ΣΥΝΕΧΙΣΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΝ

Η ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Κατά την Γαλλική αντίληψιν, η Ελλάς οφείλει ν’ απέλθη και από την Σμύρνην και από την Θράκην. […] Ως προς την Αγγλίαν (…) απεδέχετο τροποποίησιν της Συνθήκης των Σεβρών, ως προς την Σμύρνην, ήτις απετέλει εκδίωξιν σχεδόν της Ελλάδος. […] Θα ηδύνατό τις μόνον να ερωτήση αν ο κ. Γούναρης εδέχθη κατ’ αρχήν την μεσολάβησιν των Δυνάμεων και διετύπωσε τας προτάσεις του εκείνας προ ή μετά την Αγγλογαλλικήν διαφωνίαν, δεσμευθείς ούτω δι’ υποχρεώσεων τας οποίας το αναφυέν Αγγλογαλλικόν ζήτημα του παρείχε την ευκαιρίαν να αποφύγη και να τεθή εις στάσιν αναμονής με τας χείρας ελευθέρας»

  • ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΗΣ – Η ΛΑΜΠΡΑ ΔΡΑΣΙΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

«Διότι τι άλλο ή την σφαγήν των Αρμενίων αποσκοπεί η Γαλλία όταν απαγορεύη εις αυτούς την αναχώρησιν εκ Κιλικίας; Τι άλλο δε ή την εξόντωσιν των Χριστιανών της αυτής χώρας απεργάζεται, όταν τους συμβουλεύη να εμπιστευθούν την τιμήν, την ζωήν, την περιουσίαν των, εις την μοναδικήν εγγύησιν, την οποίαν παρέχει εις αυτούς η Γαλλία, την τιμήν των Τούρκων; Η Αγγλική πολιτική δεν είνε δυνατόν να επιτρέψη εις την Γαλλίαν να προχωρήση περαιτέρω εις την εφαρμογήν του ολεθρίου αυτής προγράμματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΑΔΥΝΑΤΟΝ Ν’ ΑΝΕΧΘΗ

«Διότι η γαλλοκεμαλική συμφωνία και εις την ουσίαν της και εις τας βλέψεις, χάριν των οποίων κυρίως υπεγράφη υπό του Κεμάλ, αναιρεί και συνθήκας και γεγονότα και αλήθειαν και εμφανίζει το ανεπίσημον τμήμα του ηττηθέντος εχθρού ερχόμενον σήμερον να συζητήση περί ειρήνης επί τη βάσει αποσβέσεως περίπου όλων των από του 1914 γεγονότων. Και τοιαύτην τερατώδη μεταστροφήν των όρων ούτε η Αγγλική ευθύτης είνε δυνατόν ν’ ανεχθή ποτέ, ούτε η Ελληνική ψυχή να υποστή χωρίς να εξεγερθή»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΕΝ ΕΝΤΑΣΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ. Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΘΑ ΘΕΣΗ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΑΣΙΓΚΤΩΝΑ. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑΝ ΤΡΙΧΑ
  • ΒΕΛΤΙΩΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

«Διότι η απεργία με τα επακόλουθά της είναι εν αποτέλεσμα, τα αίτια δε αυτής δέον να ζητηθούν εις την βιοτικήν κακοδαιμονίαν, η οποία διευκολύνει εις το έργον των τους εργατοκαπήλους και τους τραγικούς ουτοπιστάς, οίτινες φαντάζονται ότι ημπορούν να εγκαταστήσουν και παρ’ ημίν το φως και το κάλλος του μπολσεβικισμού […] Διά να κλείση η πληγή και να επιτευχθή η σαρκοφυΐα της επουλώσεως είναι ανάγκη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΠΟΘΕΝ ΑΙ ΝΕΑΙ ΗΜΕΡΑΙ

«Ο Βενιζελισμός πάσχει από μίαν παραίσθησιν. Πιστεύει σταθερώς ότι είνε δυνατή η επάνοδος αυτού εις την εξουσίαν με πάλιν επί κεφαλής τον έκπτωτον αρχηγόν του. […] Εκ της παραισθήσεως αυτής αγόμενος ο Βενιζελισμός πάσαν δυσφορίαν της Κοινής Γνώμης εναντίον των σημερινών κυβερνητών την εκλαμβάνει ως φυσικήν μεταστροφήν του λαού προς το μέρος του Βενιζέλου […] Το ότι η ύπαρξις του Βενιζέλου είνε το στερεώτερον θεμέλιον του κ. Γούναρη, δεν το εννοούν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ κ. ΜΠΡΙΑΝ
  • ΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΝ ΛΟΝΔΙΝΩ

«(…) ο κ. Γούναρης εισηγήθη εις τον κ. Κόρζων τα ακόλουθα ως βάσιν διά την τοιαύτην μεσολάβησιν. 1) Το νέον καθεστώς της Σμύρνης δεν πρέπει να έλθη εις σύγκρουσιν προς τας μέχρι τούδε εν τη ζώνη της Σμύρνης εφαρμοσθείσας θεμελιώδεις αρχάς. 2) Η ζώνη αύτη δέον να επεκταθή μέχρι τοσούτου, ώστε να φθάνη εις την παραλίαν της προποντίδος. 3) Ο Ελληνικός στρατός είνε η μόνη πραγματική εγγύησις της ευσταθείας παντός νέου καθεστώτος. 4) Αν υπάρξη πραγματική τις εγγύησις περί προστασίας των μειοψηφιών έξω της Ελληνικής ζώνης, η Ελλάς είνε ετοίμη να αναλάβη παν ό,τι είνε αναγκαίον, όπως η εγγύησις καταστή πραγματική»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΡΙΣΤΕ, ΚΥΡΙΟΙ, ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !
  • ΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

«Κατά τας πληροφορίας του ημιεπισήμου οργάνου του κ. Λόϋδ Τζωρτζ, ο κ. Γούναρης απεδέχθη την μεσολάβησιν των Δυνάμεων προς τερματισμόν του Μικρασιατικού πολέμου, διατυπώσας προτάσεις σημαντικώς περιοριζούσας τα διά της Συνθήκης των Σεβρών οριζόμενα Ελληνικά δικαιώματα επί της Μικράς Ασίας!»

  • ‘’Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΟΥ’’

Το τηλεγράφημα του Βενιζέλου γίνεται αφορμή παραιτήσεως του Δ. Ράλλη – Ο αείμνηστος είχε κηρυχθή υπέρ της συνεργασίας με τον Βενιζέλον – Τι έλεγε βραδύτερον εις Παρισίους – Ματαιούται και η πρόσληψις του Στεργιάδη εις την αποστολήν – Ο Καλογερόπουλος δεσμώτης της κουστωδίας του – Μία τυραννομαχική αντιπατριωτική θεωρία

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΟΥ ΕΓΚΕΙΤΑΙ Η ΠΛΑΝΗ

«Αλλ’ από της 2ας Νοεμβρίου όμως, η Ελλάς είχε την υποχρέωσιν απέναντι του μέλλοντός της να παύση ούσα αποκλειστικώς και κυρίως αντιβενιζελική και βενιζελική, και έπαυσεν όντως να είναι τοιαύτη, διά να αποβή γενικωτέρα, βαθυτέρα,αληθεστέρα, εθνικωτέρα. Πολύ φοβούμεθα ότι τα μέχρι σήμερον υφιστάμενα εν τω πνεύματι της παλαιάς των συγκροτήσεως και εκ κεκτημένης ταχύτητος κόμματα, είτε φιλελεύθερα, είτε αντιβενιζελικά, εντός και εκτός της αρχής ευρισκόμενα, παραγνωρίζουν την πραγματικότητα ταύτην και οραματίζονται. Ο λαός ούτος πολλά ιδών, πολλά παθών, πολλά διδαχθείς και μηδέν λησμονήσας, εκορέσθη και επικράνθη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ

ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΩΜΕΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝ. ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Επειδή επί της συνεντεύξεως ταύτης οι εχθροί του κ. Πρωθυπουργού προς διαστρέβλωσιν της αληθείας εδημοσίευσαν μέρη τινά μόνον, αναδημοσιεύομεν πλήρες το κείμενον των δηλώσεων του κ. Γούναρη, αίτινες είνε αισιόδοξοι. Θα τεθή τέρμα ούτω εις τας ψευδολογίας και τας συκοφαντίας του Βενιζελισμού και θα αναθαρρήσουν όσοι και προς στιγμήν μόνον εκλονίσθησαν, δόσαντες πίστιν εις όλας τας γραφείσας ατιμίας, ότι η Ελλάς πρόκειται να εγκαταλείψη την Μικράν Ασίαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

«Είνε αληθές ότι πολλάκις από της ανακωχής αι διαφωνίαι των Συμμάχων περιέστησαν εις οξύτητα. Είνε αληθές ότι πολλάκις αι μεμονωμέναι ενέργειαι της Γαλλίας έθεσαν εν κινδύνω την αλληλεγγύην των νικητών. Αλλ’ είνε επίσης αληθές ότι αι οξύτητες ελειάνθησαν επανειλημμένως και επήλθε συμβιβασμός την στιγμήν καθ’ ην οι ηττημένοι προσεδόκων την ρήξιν. Θα συμβή κάτι ανάλογον σήμερον; Το ευχόμεθα και εν τινι μέτρω το ελπίζομεν»

  Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΝ

«Παρ’ όλα τα κακά της, τρομοκράτησιν των εργατών, κατάθλιψιν αυτών, καταδίκην, είχε και η απεργία τα καλά της. Ένοιωσεν η εργατική τάξις καλά, είδεν οφθαλμοφανώς ποίος είνε ο ρόλος του Κράτους μέσα εις το αστικόν καθεστώς. […] Το Κράτος όργανον των αστικών τάξεων, των αστικών συμφερόντων, των εταιρειών, των εφοπλιστών, των Τραπεζών κλπ. Το Κράτος μέσον προς εκβίασιν των πτωχών, όταν εξεγείρονται κατά της αισχροκερδείας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΝ
  • ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΕΙΣΗΛΘΟΝ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΤΑ ΑΔΑΝΑ
  • ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟΥΣ Η ΣΙΓΗ ΚΑΙ Η ΛΗΘΗ

«Προς ποίον απευθύνουσι τώρα τας διαμαρτυρίας των οι βενιζελικοί; Προς τον λαόν; Προς τους Νόμους; Ή προς τους ξένους; Αλλά τους μεν Νόμους τους εποδοπάτησαν, τον δε Λαόν τον αιματοκύλισαν! […] Αι διαμαρτυρίαι των είναι άχρηστοι διά την εσωτερικήν κατανάλωσιν! Το γνωρίζουν, και δι’ αυτό δεν τας συνέταξαν διά τον Ελληνικόν λαόν, αλλά διά τους ξένους! […] Δυστυχώς όμως δι’ αυτούς, οι ξένοι ούτε προ 4 ετών τους επίστευσαν, ούτε τώρα τους πιστεύουν […] Ώστε και αι διαμαρτυρίαι είναι δι’ αυτούς άχρηστοι! Το καλλίτερον δε δι’ αυτούς είνε η σιγή και η λήθη!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 16 Νοεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ

«Και είνε μεν αληθές, ότι ο Λόρδος Κώρζον απήντησε ότι μόνον οι Σύμμαχοι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν τας βάσεις της μεσολαβήσεώς των, αλλά τούτο δεν εμποδίζει την Ελλάδα να επιμείνη εις τας πλέον δικαίας και μετριοπαθείς αξιώσεις […] Εν πάση περιπτώσει η Ελλάς, διά του Πρωθυπουργού της εξεδήλωσε τας προθέσεις και τας διαθέσεις της, κάθε άλλο παρά κατακτητικάς ή ιμπεριαλιστικάς και εννοεί να μη θυσιάση τα δίκαιά της διά ξένα συμφέροντα»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος