Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Ένα επίσημο στρατιωτικό ανακοινωθέν σύμφωνα με το οποίο τα κεμαλικά στρατεύματα έχουν απωλέσει τα τρία τέταρτα της δύναμης τους, δίνει νέα αφορμή για πανηγυρισμούς. Στο εσωτερικό της χώρας, κριτική ασκείται για τη νέα φορολογία, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους …

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΝΕΑ ΑΠΗΝΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

«Η λαϊκή δυστυχία υπήρξε πάντοτε η αιτία, υπήρξεν ο πρόδρομος των κοινωνικών εξεγέρσεων. Και όταν το φάσμα της πείνης παρουσιάση την ωχράν μορφήν του μέσα εις το λαϊκόν σπίτι, ποίος θα κατορθώση να συγκρατήση το φυσικόν κίνημα της απογνώσεως, το κίνημα της δικαίας οργής του λαού, του απανθρώπως και ανίσως φορολογουμένου και μη δυναμένου, μ’ όλην την επίμοχθον εργασίαν εις ην υποβάλλεται, να ικανοποιήση τας στοιχειωδεστέρας ανάγκας του;»

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ. ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΙΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ (το κείμενο κομμένο από τη λογοκρισία)

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΑΞΙΣ

«Το τελευταίον ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου, αναφερόμενον εις την στρατιωτικήν κατάστασιν της 10ης Ιουλίου, δίδει εύγλωττον εικόνα του μεγέθους της Ελληνικής νίκης και της εκτάσεως της καταστροφής του εχθρού. […] Μάτην οι εν Γαλλία φίλοι του Κεμάλ προσπαθούν διά των επιφυλάξεών των ν’ αγνοήσουν την στρατιωτικήν εξουθένωσιν του περιφήμου ‘’λέοντος της Αγκύρας’’ (…) και αδίκως ελπίζουν εις ‘’δευτέραν πράξιν’’ του δράματος με ήρωα τον προστατευόμενον φίλον των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΚΤΟΣ ΜΑΧΗΣ

«Προ της αληθείας των πραγμάτων, αι πλάναι δεν είνε δυνατόν να μη διαλυθούν. Η Τουρκία κατάκειται πλέον κατασυντετριμμένη, αναμένουσα τους νέους επιβαρυντικούς όρους της τελικής καταδίκης της. Οι αγωνισθέντες κατά τον μέγαν πόλεμον εναντίον των συμμάχων των Γερμανών και των Μπολσεβίκων θα συμφωνήσουν, όπως την καταστήσουν εις το μέλλον εντελώς ΑΚΙΝΔΥΝΟΝ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΝ πλέον να διαταράξη την ειρήνην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΑ ΚΕΜΑΛΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΤΑΚΤΩΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ ΘΑ ΔΟΘΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

«Κατά πληροφορίας των τουρκικών εφημερίδων εξ Αγκύρας, ο Κεμαλικός τύπος βεβαιοί, ότι τα υποχωρούντα τουρκικά στρατεύματα θα δώσουν μάχην προς τον ελληνικόν στρατόν προ της Αγκύρας»

  • ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΘΑ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΩΜΕΝ

«Δικαιούμεθα να πανηγυρίσωμεν ημείς οι Φιλελεύθεροι. Διότι ό,τι συμβαίνει, εις την πολιτικήν την ιδικήν μας έχει την αφετηρίαν του. Πριν ή εμφανισθή το Κόμμα των Φιλελυθέρων και ο ιδρυτής του, η λέξις ‘’νίκη’’ ήτο άγνωστος εις την νεοελληνικήν γλώσσαν. Και εις την νεοελληνικήν πραγματικότητα. Την ανεκάλυψεν ο Βενιζέλος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ
  • ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΜΕ ΣΤΡΑΤΟΝ ΚΑΙ ΡΩΣΣΙΚΑΣ ΛΙΡΑΣ
  • ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ

«Αλλ’ εις την Στρατιάν απόκειται να κανονίση τρόπον συστηματικής, βαθμιαίας, αμειλίκτου, αγρύπνου ενεργείας ΠΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΝ ΤΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ. Όσα όπλα και αν παραδώσουν οικειοθελώς, πολύ περισσότερα θα είνε εκείνα τα οποία θα έχουν κρυμμένα. Τα κρυμμένα πρέπει ν’ ανακαλυφθούν. Να μη μείνη οικία και χωρίον ανερεύνητον, άπαξ, δις τρις, πολλάκις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΣΥΝΕΤΡΙΨΑΜΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΕΓΚΑΤΕΛΗΦΘΗΜΕΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΑΣ ΜΑΣ

«Τούτο πρέπει να εννοήσωμεν όλοι οι Έλληνες, ότι το μέγιστον των ευτυχημάτων, όπερ επισυνέβη εις ημάς, είνε ότι αφέθημεν ελεύθεροι και μόνοι να διακανονίσωμεν τους λογαριασμούς μας με την Τουρκίαν. […] Αρθείσης της προστασίας αυτής, η Ελλάς αφέθη ελευθέρα εις την δράσιν της. Έπαυσε να είνε εντολοδόχος κανενός. […] Η εγκατάλειψις τουτέστιν εσήμαινε δι’ ημάς απολύτρωσιν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΥΠΟ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

«Η Συνθήκη των Σεβρών, η κατακυρώσασα εις την Ελλάδα την Σμύρνην και ωρισμένην έκτασιν ενδοχώρας αυτής, είχε στηριχθή επί δεδομένων, τα οποία υπερέβη κατά πολύ η σημερινή ενέργεια του στρατού μας. […] Την νέαν λοιπόν νικηφόρον δράσιν του Ελληνικού στρατού πρέπει ν’ ακολουθήση ειρήνη επί νέων βάσεων. […] Η Ελλάς υπό την νέαν στρατιωτικήν κατάστασιν, την οποίαν εδημιούργησε, περιμένει και νέαν αποκατάστασιν όχι μόνον ανάλογον προς τας προσθέτους θυσίας, αλλά και εξασφαλιστικήν της μελλούσης ειρήνης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ. Ο ΜΠΡΙΑΝ ΠΑΡΕΡΚΥΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΗ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΝ ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ‘’ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΥ’’ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
  • ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΗ

«Πανταχού πλέον του πεπολιτισμένου και συγχρονισμένου κόσμου, όταν παραστή ανάγκη να επιβληθή νέα φορολογία, αποσκοπείται να επιβαρυνθούν περισσότερον ή ολοκληρωτικώς αι πλούσιαι τάξεις και ολιγώτερον ή διόλου αι λαϊκαί. […] Αλλ’ εις τον μακάριον τούτον τόπον, ο οποίος είχε την ατυχίαν να ίδη συντελουμένην την νεκρανάστασιν του πολιτικού κοτζαμπασισμού, συμβαίνει όλως το αντίθετον. […] Οι πλούσιοι, οι μπέηδες, ε! αυτοί είναι τα στελέχη τα στηρίγματα του κόμματος! Τι, ευχή, μεταξύ μας θα φορολογούμεθα;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΠΩΛΕΣΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΟΥ. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΣΧΗΜΑΤΙΣΕ ΝΕΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ

«Εκ των μέχρι τούδε πληροφοριών εξακριβούται ότι ο εχθρός απώλεσε πυροβόλα, φονευθέντας, αιχμαλώτους, αυτομόλους και λιποτάκτας άνω των τριών τετάρτων της δυνάμεώς του, πλείσται των μεραρχιών του απέμειναν με ολιγώτερον του ημίσεος της προ δεκαπενθημέρου δυνάμεώς των, ο δε αριθμός των διεσπαρμένων, ανακαλυπτομένων όπλων και πυρομαχικών καθημερινώς αυξάνει»

  • Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ

«Η Κεμαλική θρασύτης, μετά τας υπερόχους νίκας της Ελληνικής στρατιάς, είναι μοιραίον να καμφθή. Και είναι αναπόφευκτον ν’ ανατραπή και η συμφωνία η συναφθείσα υπό τους όρους τους οποίους υπηγόρευσεν ο παράδοξος συμβιβασμός της αδιαλλαξίας της Αγκύρας προς την Γαλλικήν διαλλακτικότητα απέναντι του αντάρτου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑΡΧΙΑΝ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ – ΝΥΚΤΟΠΟΡΕΙΑ 40 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ – ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΝ – ΑΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ – Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΤΣΕΤΗΔΩΝ – ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ – ΚΑΙ Η ΣΟΒΑΡΩΤΕΡΑ ΕΠΙΘΕΣΙΣ – ΕΙΣ ΤΙ ΑΠΕΒΛΕΠΕΝ Ο ΚΕΜΑΛ; – ΚΑΤΑ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟΥ ΕΧΘΡΟΥ – ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ – ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΥΚΤΟΠΟΡΕΙΑΝ – Ο ΠΡΙΓΚΗΨ ΜΕ ΤΑ ΛΙΝΑ – ‘’ΑΣΙΚΗ ΜΥΛΩΝΑ, ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΥΛΩΝΑ !’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Ο ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΙΜΑΡΜΕΝΗΣ

«Αλλά ο θριαμβεύσας και εις την εσχάτην ταύτην δοκιμασίαν Ελληνισμός, ο έχων κατάφορτον το μέτωπον από δάφνας αλλά και αυλακωμένα τα στήθη του από την αιμορραγίαν υπερδεκαετούς σχεδόν αδιαλείπτου πολέμου, δεν θα κυλίση τον λίθον του Σισύφου. […] Είμεθα οι νικηταί! Αλλά και είμεθα επίσης οι κληρονόμοι! Θα δυνηθή να σταματήση τον δρόμον, τον οποίον μας δεικνύει ο δάκτυλος της Ειμαρμένης; Με ποίον δικαίωμα; Και με ποίον ανάστημα;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ

«Κατά τι λοιπόν διαφέρει η σημερινή κατάστασις από την βενιζελικήν; Στοιχεία φαύλα και κακοήθη εκυβέρνων και τότε τον αναρχούμενον τόπον, καταδιώκοντα, εκβιάζοντα, τυραννούντα, σπάζοντα, ληστεύοντα. Κατά τον ίδιον ακριβώς τρόπον αναρχείται και σήμερον ο τόπος από εξ ίσου φαύλα και κακοήθη στοιχεία»

  • ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΨΕΥΔΗ. ΔΕΝ ΜΕΤΕΒΛΗΘΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΑ ΤΗΣ ΚΕΜΑΛΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΘΗΣΑΝ. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΣΧΑΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗΝ ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΟΥ ΣΑΓΓΑΡΙΟΥ
  • ΣΤΗΝ ΠΟΛΙ! ΣΤΗΝ ΠΟΛΙ!

«Το ηνωμένον Έθνος κατέρριψε την μίαν Άγκυραν διά της θελήσεώς του και την άλλην διά της νικηφόρου λόγχης του! Έκπληκτος δε η ανθρωπότης σήμερον διά την διπλήν νίκην αναγνωρίζει, ότι η νίκη μας η απελευθερούσα ήδη εν ολόκληρον Έθνος, δεν εξυπηρετεί μόνον ημάς αλλά και αυτούς τους μεγάλους Συμμάχους μας και αναγνωρίζει εις ημάς το δικαίωμα να ανυψώσωμεν ακεραίαν την Σημαίαν της εθνικής μας αποκαταστάσεως αναφωνούντες. Στην Πόλι! Στην Πόλι!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 13 Ιουλίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΛΗΡΗΣ ΗΤΤΑ

«Ο Κεμάλ κατέστη ιδίως πτώμα μετα την τελευταίαν του ήτταν, καθόσον όχι μόνον απεσυνετέθη ο σταρτός του, αλλά και απώλεσε το μεγαλείτερον μέρος του πολεμικού του υλικού, το οποίον είνε απολύτως αδύνατον ν’ αντικαταστήση πλέον. Επομένως η Μικρασιατική εκσταρτεία θεωρείται λήξασα κατ’ ουσίαν, αντιστάσεως μη υπαρχούσης»

  • ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΟΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος