Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Νέες πληροφορίες που δημοσιεύονται σε μερίδα του Τύπου, υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση της αυτονόμησης της Μικράς Ασίας είναι ζήτημα ολίγων ημερών αν όχι ωρών, αναιρώντας τις περί του αντιθέτου πληροφορίες των προηγούμενων ημερών. Άγνωστες οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία δηλώνει ότι ‘’αδυνατεί να προβή εις ανακοινώσεις’’, ενώ ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, επαναφέρει το αίτημα για εκλογές…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Η ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ – Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

Η ΠΥΛΗ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΙΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΑΡΙΓΚΤΩΝ ΑΠΗΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΖΗΤΗΘΕΙΣΑΝ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΝ – Η ‘’ΣΑΜΠΑΧ’’ ΠΡΟΦΗΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑΝ ΤΗΣ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ – Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΝ ΤΟΥ ΧΑΡΙΓΚΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • Ο ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΠΑΛΙΝ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ
  • Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
  • Η ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΒΟΥΛΗ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΙ ΕΚΛΟΓΑΙ

«Ας το εννοήσουν οι κυβερνώντες. Η μόνη ενδεικνυομένη λύσις της καταστάσεως είνε η διά των εκλογών. Μόνον ούτως η Ελλάς θα επανέλθη πάλιν εις ομαλόν εσωτερικόν βίον και θα καταστή δυνατή η εν ειρήνη και αδελφώσει συγκέντρωσις όλων των δυνάμεων του έθνους προς περισυλλογήν και ανόρθωσιν. Ας παύσουν οι κρωγμοί του μίσους και αι προκλήσεις προς αιματηρόν αλληλοσπαραγμόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΔΙΑΤΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ‘’ΘΕΟΦΑΝΗΣ’’ ΥΠΟ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗΣ ΒΕΝΖΙΝΑΚΑΤΟΥ
  • ΜΟΝΟΝ ΑΙ ΕΚΛΟΓΑΙ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ

«Δεν είνε όθεν μόνον συμφέρον της χώρας, αλλά συμφέρον και αυτών των σήμερον τυραννούντων την χώραν, όπως δοθή η ευκαιρία εις τον λαόν διά της ενεργείας των εκλογών να επανορθώση το σφάλμα της πρώτης Νοεμβρίου. Είνε η μόνη διέξοδος εκ του αδιεξόδου το οποίον εδημιούργησεν ο παλιοκομματισμός. Είνε η ασφαλιστική δικλείς της μυκωμένης λαϊκής αγανακτήσεως. Είνε ο μόνος τρόπος όπως η χώρα επανακτήση την εσωτερικήν της γαλήνην και επανεύρη τας παλαιάς καλάς και ενδόξους ημέρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΕΝΑΡΞΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ
  • ΘΑ ΕΛΘΗ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΛΛΑ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΘΑ ΚΡΙΘΗ ΕΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ
  • ΑΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΡΩΤΗΘΕΙΣΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΕΔΗΛΩΣΕΝ ΟΤΙ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΗ ΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΑΘΡΟΑ ΨΗΦΙΣΙΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΠΕΝΤΕ ΑΙΩΝΩΝ ΑΙΜΟΧΑΡΗΣ ΔΥΝΑΣΤΗΣ

«Αλλ’ εν ή περιπτώσει ευρεθούν Σύμμαχοι να υποστηρίξουν τον επί πέντε αιώνας αιμοχαρή δυνάστην των ατυχών εκείνων πληθυσμμών, θα εξεγερθή αναμφιβόλως ολόκληρος ο πεπολιτισμένος κόσμος εναντίον των. Και αν η Ελλάς θελήση ενόπλως κατά πάσης άλλης λύσεως ν’ αντιταχθή, ας έλθουν οι στρατιώται των χριστιανικών Κρατών της Δύσεως να μας πολεμήσουν χάριν του ισλάμ! Οι αιώνες θα τους αναθεματίζουν, ενώ η Ελλάς με τον βασιλέα της υπερήφανος θα επιτελέση εν Ανατολή διά δευτέραν φοράν το εκπολιτιστικόν έργον του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

«Η Ελλάς μετά το 1920 είνε δυστυχής, πεινασμένη, απομονωμένη, αγνοουμένη, παραδέρνουσα. Και όμως οι άνθρωποι που την έφεραν εις αυτό το σημείον πιστεύουν εις την πολιτικήν των αιωνιότητα. Δεν ενδιαφερόμεθα διά την κατάπληξιν την οποίαν θα δοκιμάσουν μίαν ημέραν προσεχή ή απομακρυσμένην. Σκεπτόμεθα μόνον πόσοι Ηρακλείς θα χρειασθούν διά να ξηράνον τας δεξαμενάς του μίσους που ανοίγουν με τόσην λύσσαν οι άνθρωποι της Κυβερνήσεως υπό την ανοχήν και την προστασίαν της ιδίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ

«Η αυτονόμησις της Μικρασίας πρέπει να προέλθη εξ αυθορμήτου ενεργείας των Μικρασιατικών πληθυσμών. Το σχέδιον της Αμύνης της Σμύρνης, το οποίον τυγχάνει και της εγκρίσεως του Εθνικού Κέντρου, είνε, υπό την έποψιν ταύτην, άριστον, κατά τοσούτω μάλλον, καθ’ όσον ήδη ευρίσκει την ευμενή απήχησιν και εν Γαλλία […] Άβουλος και παραπαίουσα και εν παντί κομματιζομένη, η Κυβέρνησις της Εθνικής Καταισχύνης, μετά τινας αμφιταλαντεύσεις, απέκρουσε το σχέδιον τούτο»

  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΙΓΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΘΝ. ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ – ΑΙ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΠ’ ΑΥΤΟΥ – ΑΘΡΟΑ ΨΗΦΙΣΙΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ

«Η ολοέν επικειμένη πραγματοποίησις αυτών των αποφάσεων έχει καταντήσει πλέον εν είδος κωμικής απειλής, διαρκώς επισειομένης κατά του εχθρού και διαρκώς αναβαλλομένης. Και ο εχθρός προσβλέπει ήδη αναμφιβόλως προς ημάς μετ’ ειρωνικού μειδιάματος, δεν θα βραδύνη δε βεβαίως η ώρα καθ’ ην εν Αγκύρα το άκουσμα και μόνον της φράσεως ‘’ελληνικαί αποφάσεις’’ θα προκαλεί θυέλλας γελώτων […] Έχομεν ούτω προ ημών ένα τυχαίον σύνδεσμον πολιτικών χρεωκόπων οίτινες εις την λαϊκήν αγωνίαν αντιτάσσουν τον κυνισμόν. Φρονούν ότι η λαϊκή αντοχή είνε ανεξάντλητος. Θα διαψευσθώσιν οικτρώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΔΥΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Συζήτησις επί των φορολογικών νομοσχεδίων – Έντονοι αντιρρήσεις – Και ολίγη εξωτερική πολιτική. Δηλώσεις αόριστοι των κ.κ. Μπαλτατζή και Στράτου

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΥΠΟΝΟΜΟΣ

«Αυτός υπήρξεν ο ρόλος της Εθνοσυνελεύσεως. Αντί να γίνη η κιβωτός των λαϊκών ελευθεριών και ο ακοίμητος φρουρός των εθνικών δικαίων, έγινεν ο οίκος της πολιτικής αρχής, εντός του οποίου διεπράττετο πάσα πολιτική ασέλγεια, χειροκροτούντων των θεωρείων. Και από τας αναθυμιάσεις της υπονόμου ταύτης, στεγαζομένης εις καλλιμάρμαρον μέγαρον, κινδυνεύει να πάθη εξ ασφυξίας όλη η Ελλάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ

«Αι μετανοεμβριαναί κυβερνήσεις δύο είχον να ακολουθήσουν τρόπους πολιτικής εν τη διαχειρίσει της υποθέσεως των Φιλελευθέρων. Είτε να απεπειρώντο αυθαιρέτως και βιαίως να διαλύσουν και εξουδετερώσουν το κόμμα το βενιζελικόν, είτε να προσεπάθουν να το απορροφήσουν διά μιας οιασδήποτε αναγνωρίσεως και διά της συνεργασίας μετ’ αυτού. Ατυχώς το μετανοεμβριανόν κράτος, ενώ δεν έσχε το θάρρος να ακολουθήση την πρώτην οδόν, δεν έσχε το ηθικόν σθένος να ακολουθήση την δευτέραν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΛΥΣΙΣ

«Προ παντός όμως πρέπει να πεισθή η Κυβέρνησις και το Έθνος ολόκληρον, ότι από ημάς και ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΗΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΛΥΣΙΣ του εθνικού ζητήματος. Και αν αναβληθή τώρα, πάλιν ημείς θα είμεθα ο πρωτεύων παράγων της λύσεως […] Τα μεγάλα Έθνη, μεγάλα εις ιστορίαν και πολιτισμόν, υποβάλλονται υπερηφάνως εις πάσαν θυσίαν διά να κρατούν πάντοτε υψηλά το μέτωπον, διά να δημιουργούν ΜΕ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΙΕΡΑ το μεγαλείον της Πατρίδος των και να θέτουν ασαλεύτους τας βάσεις ενδόξου και μακρού εθνικού μέλλοντος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΕΜΒΡΙΑΝΟΝ ΚΡΑΤΟΣ

«Το μετανοεμβριανόν Κράτος επολιτεύθη προς τον βενιζελισμόν με την συγκατάβασιν την οποίαν υππηγόρευεν η Ελληνική του καρδία και με την φρόνησιν την οποίαν επέβαλεν ο Ελληνικός του νους. Εάν ο βενιζελισμός επιμένη εις τας αναρχικάς του μεθόδους κανείς δεν του πταίει. Όπως και κανείς δεν θα λυπηθή εάν θραύση την κεφαλήν του όταν θα αποδειχθή ανάξιος πλέον να κρατή αυτήν επί των ώμων του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΧΟΜΕΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

«Αι διαφοραί των αντιλήψεων παύουν όταν οι έξω του νυμφώνος κληθούν να βουτήξουν και αυτοί τα δάχτυλα στο ταψί. Το απέδειξεν η συνεργασία Γούναρη – Στράτου. Τα χαλούμεν τα σχέδιά των ημείς, οι οποίοι, κατακρίνοντες την πολιτικήν των, όχι από την φιλοπόλεμον και φυσικώς διά τούτο ακίνδυνον άποψιν του ενοχοποιημένου εις την συνείδησιν του λαού βενιζελισμού, αλλ’ από την άποψιν των συμφερόντων του εργαζομένου λαού, του ανοίγομεν νέους εις την σκέψιν του δρόμους, κατευθύνομεν προς την ορθήν οδόν την αγανάκτησίν του, καθιστώμεν δύσκολον την νέαν υπό του παλαιοκομματισμού εκμετάλλευσίν του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΙ ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ
  • Η ΑΝΑΓΚΗ

«Πρέπει να εξέλθωμεν εκ της απειλής, της απειλής του αδιεξόδου, πρέπει διά παντός τρόπου να κινηθώμεν δημιουργούντες νέαν πραγματικότητα. Ουχί διότι φοβούμεθα τον εχθρόν, ουχί διότι απειλούμεθα διά καταρρεύσεως εσωτερικής ως αυτός. Αλλά διότι το κύριον συμφέρον της Ελλάδος είναι να τερματίση μίαν κατάστασιν, ήτις εις το μέλλον θα ήτο επικίνδυνος και δι’ αυτήν και διά τους Συμμάχους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τρίτη 12 Ιουλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΠΑΡΕΛΚΥΣΕΙΣ

«Είμεθα νικηταί, κατέχομεν ξένα εδάφη τα οποία θα ηδυνάμεθα και να καρπούμεθα ακόμη εν ανάγκη. Ατυχώς όμως η οικονομική εξάντλησις της χώρας επιβάλλει μέτρα και ενεργείας, όχι πλέον αναμονής και καιροσκοπίας, αλλά δράσεως κεραυνοβόλου δι’ όλων εν ανάγκη των δυνάμεων του έθνους. Διότι μόνον διά των μέσων τούτων θα εκβιάσωμεν ταχύτερον και την Τουρκίαν του Κεμάλ εις ειρήνευσιν και τας φιλοτούρκους δυνάμεις εις πραγματικήν κίνησιν προς ειλικρινή μεσολάβησιν»

  • Η ΥΠΟ ΝΑΥΠΗΓΗΣΙΝ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 1922

Επίσημοι στατιστικοί πίνακες του Λόϋδς Ρετζίστερ – Πόσα πλοία εναυπηγούντο εν Αγγλία και τη λοιπή υφηλίω κατά την 30ην Ιουνίου 1922

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος