Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Παραμονές της συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση και ενώ το ταξίδι Γούναρη στο Λονδίνο φαίνεται να απομακρύνεται, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των Φιλελευθέρων για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα έναντι της κυβέρνησης…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ
• ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ
«Τον κ. Βενιζέλον δεν καθιστά επικίνδυνον η δύναμίς του, αλλ’ η ανικανότης του σημερινού πρωθυπουργού, η ελεεινή διοίκησις της χώρας και η φιλαρχία αυτού και των γωβιών του. Οι αγωνιζόμενοι εναντίον του κ. Γούναρη αγωνίζονται χάριν του συμφέροντος του Έθνους, χάριν του Βασιλέως, χάριν του λαού. Και τον αγώνα των θα τον εξακολουθήσωσιν έως την ημέραν καθ’ ην το Έθνος θα απαλλαγή απ’ αυτόν»
• ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ
«Η βαρυτάτη κατηγορία, την οποίαν από προχθές διετύπωσεν από των στηλών τούτων ο αρχηγός του μεταρρυθμιστικού κόμματος εναντίον της Κυβερνήσεως, διότι δεν επέτρεψεν εις τον βασιλέα την στρατηγίαν του μαχομένου στρατού, παραμένει ακόμη αναπάντητος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΓΥΡΤΩΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑΙ

«Όλη η βενιζελική επιχειρηματολογία στρέφεται πέριξ της Νοεμβριανής ψήφου […] Ο Βενιζελισμός ισχυρίζεται ότι, κυβερνώντος αυτού η συμμαχική πίστις της Ελλάδος ήτο δεδοκιμασμένη και επομένως η ανατροπή αυτού αναζωογόννησε την παλαιάν δυσπιστίαν και εχθρότητα των Συμμάχων […] Η πολιτική αγυρτεία δεν γνωρίζει άλλην μέθοδον από την τακτικήν της διαρκούς εξαπατήσεως του λαού»

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

«Το βενιζελικόν σχέδιον είναι ευδιάγνωστον. Ο Βενιζελισμός πολεμεί την Κυβέρνησιν του κ. Γούναρη και θα πολεμή μετ’ αυξούσης λύσσης και πάσαν άλλην Κυβέρνησιν ήτις θ’ αποτελήται εκ προσώπων του αντιβενιζελικού κόσμου, έως ότου εξαντληθή το πολιτικόν του κεφάλαιον με την ελπίδα ότι διά της πολεμικής του ταύτης θα περιαχθή ο τόπος εις το ακυβέρνηστον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Πάντως είνε γεγονός, ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων είτε καταψηφίση την Κυβέρνησιν, είτε απόσχη της ψηφοφορίας, είτε δώση ψήφον ανοχής, θέλει συγχρόνως διακηρύξη, ότι η στάσις του απορρέει πάντοτε εκ της αρχής, ότι ουδένα των ‘’Ηνωμένων’’ θεωρεί καλλίτερον των άλλων, ότι δι’ αυτό όλοι οι παλαιοκομματικοί αντίπαλοί του αποτελούσιν εν σύνολον, αδιαφόρως του τις προεδρεύει […] Ο κ. Γούναρης, ως ισχυρότερος κομματάρχης και Πρόεδρος της Κυβερνήσεως, είνε ο αρχιϋπεύθυνος. Αλλά τούτο ουδόλως μειοί τας ευθύνας των άλλων εν τη ‘’Ηνωμένη’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΑΡΑΘΡΟΝ

«Ο εχθρός δεν διήλθε διά πυρός και διά σιδήρου τα εδάφη της. Η οικονομική της κατάρρευσις δεν είνε αποτέλεσμα βαθυτέρας παθήσεως. Είνε απλούστατα έργον αναξίων κυβερνητών. Εν τούτοις οι άνθρωποι ούτοι επιμένουν, όπως συμπληρώσωσι το έργον των. Και ενώ οδηγούσιν έναν λαόν, χθες πλούσιον, προς την πείναν, προς την οικονομικήν υποδούλωσιν, προς κόλασιν αθλιότητος και προς την εδαφικήν του κολόβωσιν, αξιούσι και τα χειροκροτήματά του”

  • ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ

«Δεν δύναται, ούτε πρέπει το κόμμα των Φιλελευθέρων να εξακολουθήση εμφανίζον το σημερινόν θέαμα. Εάν δεν έχη καμμίαν διάθεσιν να φέρη επί των ώμων του τας αμαρτίας των παλαιών κομμάτων. […] Το μέλλον ανήκει εις ημάς. Αλλά πρέπει να φθάσωμεν εις αυτό ωργανωμένοι. Αλλά πρέπει –προ παντός- όταν θα φθάσωμεν, να μη έχη καταντήση παρελθόν η Ελλάς. Και προς τούτο είνε ανάγκη να δείξωμεν σημεία ζωής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ ΜΕΤΑ 15ΗΜΕΡΑΣ
  • ΑΠΕΚΡΟΥΣΘΗ ΕΧΘΡΙΚΟΝ ΙΠΠΙΚΟΝ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ
  • ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ κ. Ι. ΜΕΤΑΞΑ

«Ο κ. Μεταξάς (πρώην αρχηγός της Επιτελικής Υπηρεσίας) λέγει εν τη επιστολή του ότι ‘’υπό τοιούτους όρους –εφ’ όσον δηλ. συνεχίζονται αι πολεμικαί επιχειρήσεις- συζήτησις εξονυχίζουσα ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΣ ΤΟ ΟΛΟΝ ΖΗΤΗΜΑ, θα ήτο άκαιρος και θα ηδύνατο να φέρη ΖΗΜΙΑΣ ΙΣΩΣ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΟΥΣ. Αλλά τις εζήτησε τοιαύτην συζήτησιν, ήτις θα κατέληγεν εις ζημίας ανεπανορθώτους;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΔΕΝ ΕΧΟΜΕΝ ΑΝΑΓΚΗΝ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΑΣ

«Προς τας γνώμας των Βενιζελικών ο Λαός αδιαφορεί, όπως αδιαφορεί και η Κυβέρνησις προς τας εν τη Εθνοσυνελεύσει ψήφους των εάν δε οι Βενιζελικοί σήμερον, προτείνουν προς την Κυβέρνησιν την εξευτελιστικήν ψήφον της ανοχής, χωρίς ουδείς να ζητήση την ψήφον των πράττουν ό,τι συνήθως. Έρχονται να θολώσουν τα νερά»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΙΣ

«Επροσπαθήσαμεν από την πρώτην ημέραν να δικαιολογήσωμεν το απεριποίητον και ήκιστα σοβαρόν ύφος της πρωθυπουργικής απαντήσεως εκ της σπουδής. […] Αλλά εν πάση περιπτώσει ανακρίβειαι τουλάχιστον ιστορικαί δεν επετρέποντο. Και ανακριβείας ιστορικάς περιέχει η απάντησις του κ. Πρωθυπουργού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Η ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Και η Κυβέρνησις σιωπώσα φρονίμως απέναντι των φίλων και συμμάχων της ήνοιξε το στόμα ανοήτως, διά να απολογηθή απέναντι του πρώτου των δύο εγγράφων και δεν κατώρθωσε παρά να επιβαρύνη έτι μάλλον την θέσιν της. Διότι διά της απαντήσεώς του ο κ. Γούναρης απέδειξεν, ότι δεν έχει συναίσθησιν της πραγματικότητος […] Εν πάση περιπτώσει θα αναμείνωμεν την ψήφον της Εθνικής Αντιπροσωπείας εκ της οποίας εξαρτάται ίσως το μέλλον και η ύπαρξις και του κράτους και του Έθνους»

  • ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ. ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑ ΤΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΘΑ ΑΡΝΗΘΩΜΕΝ ΨΗΦΟΝ ΕΑΝ ΤΕΘΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ. ΑΛΛ’ ΕΑΝ ΕΚΙΝΔΥΝΕΥΕΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΓΟΥΝΑΡΗ, ΘΑ ΕΔΙΔΑΜΕΝ ‘’ΨΗΦΟΝ ΑΝΟΧΗΣ’’ ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΩΣΩΜΕΝ

«Εάν το Κόμμα των Φιλελευθέρων, πραγματική αλλά και ΜΟΝΗ Αντιπολίτευσις εντός και εκτός του Κοινοβουλίου το Κόμμα των Φιλελευθέρων, ευρίσκεται σήμερον προ διλήμματος. Ποία θα είνε η στάσις του αύριον απέναντι της Κυβερνήσεως των ‘’Ηνωμένων’’ κομμάτων, όταν κατά κοινήν όσον και ομόφωνον αναγνώρισιν, η Κυβέρνησις Γούναρη απέδειξε κλασικήν ανεπάρκειαν και ανυπέρβλητον ανικανότητα, εις κάθε ζήτημα το οποίον μοιραίως διεχειρίσθη; […] Είνε και πρέπει να μείνουν ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ της καταστάσεως, την οποίαν η πολιτική των εδημιούργησε διά την Ελλάδα. ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ…

  • ΑΞΙΟΥΝ ΑΙ ‘’ΦΑΛΑΓΓΕΣ’’ !! ΠΩΣ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝ. ΚΡΑΤΟΥΣ
  • ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Ο ΗΘΙΚΟΣ ΚΛΟΝΙΣΜΟΣ

«Ουδεμίαν θα είχομεν αντίρρησιν να παραμείνη εν τη αρχή η παρούσα Κυβέρνησις. Τουναντίον δε θα εθεωρούμεν εθνικόν κτύπημα μέγα την πτώσιν της, αν και εφ’ όσον παρείχεν η Κυβέρνησις αύτη δείγματα ηθικής αντοχής και ακλονήτου αποφασιστικότητος. Δυστυχώς όμως, το εναντίον συμβαίνει, κατά την κρίσιμον ταύτην στιγμήν […] Είναι η πολιτική αύτη πολιτική της νίκης; Ποίος θα το πιστεύση ποτέ; Ποίος θα απατηθή; Πού η πεποίθησις της Κυβερνήσεως εις εαυτήν και το έθνος;»

  • ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ ΜΑΣ. Ο ΚΕΜΑΛ ΕΙΧΕΝ ΑΠΕΛΠΙΣΘΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΕΠΕΒΑΛΛΕΤΟ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΩΣ ΜΑΣ. Η ΠΑΜΜΕΤΩΠΟΣ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΗΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. ΕΒΑΣΙΣΘΗ ΕΠΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΟΤΙ ΕΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ ΔΗΘΕΝ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΑ ΜΟΝΑ ΟΠΛΑ

«Αλλ’ ο Βενιζέλος εισέβαλεν εις την πολιτικήν από του παραθύρου, ή μάλλον εξεσφενδονίσθη υπό της τύχης και της μοιραίας φοράς μεγάλων γεγονότων, ως αερόλιθος. Πέριξ της ψευδολάμψεως ενός αερολίθου ήτο επόμενον να συγκεντρωθούν οι εις τας οδούς περιφερόμενοι άστεγοι και χάσκοντες, οι οποίοι μετεβλήθησαν εις κύμβαλα αλαλάζοντα και όργανα πάσης συκοφαντίας και ψεύδους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΡΑΓΗ

«Την συνεργασίαν του κ. Στράτου δεν απέρριψε το Βενιζελικόν κόμμα, αλλά ο ίδιος ο αρχηγός ο οποίος παρά πάσαν αγυρτικήν διαφήμισιν περί παραιτήσεώς του, εξακολουθεί να εμπνέη τας αποφάσεις του. Και την απέρριψε διότι εις το πρόσωπον του κ. Στράτου διείδεν ένα επικίνδυνον μνηστήρα όστις θα ηδύνατο να διεκδικήση την διαδοχήν του εις την αρχηγίαν του Κόμματος […] Και ούτω ο αρχηγός του Μεταρρυθμιστικού κόμματος απομένει ελεύθερος παντός βάρους και υποθήκης εις την αντικυβερνητικήν του προσπάθειαν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΕΡΓΑΤΑΙ, ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΑΙ, ΕΤΟΙΜΑΣΘΗΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ
  • ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΩΝ
  • ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓ. ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ
  • ΜΑΚΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΓΙΑΔΟΥ
  • ΛΑΕ! ΦΡΟΥΡΗΣΟΝ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΣΟΥ

«Ξένοι όφεις ελίσσονται περί τον βωμόν της λαΪκής ελευθερίας. Λαέ, φρούρησον το έργον Σου!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΝΕΦΗ ΕΠΙ ΝΕΦΩΝ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος