Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Νέες κυβερνητικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση των διπλωματικών πιέσεων που ασκούνται από τις συμμαχικές Δυνάμεις προς αναστολή της εκτέλεσης των κυβερνητικών μέτρων. Και ‘’εκ διαφόρων ενδείξεων έχει εδραιωθή μεταξύ των διπλωματικών κύκλων η πεποίθησις ότι η Ελληνική Κυβέρνησις απέκλινε μάλλον προς την απόφασιν, όπως λάβη υπόψη τας γενομένας προς αυτήν φιλικάς υποδείξεις’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΟΙ ΔΥΟ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΙ

«Ο λαός διαμαρτύρεται, αλλ’ ασύντακτος ως είνε πληρώνει πάντοτε. Οι ισχυροί ούτοι συντεταγμένοι και κύριοι της καταστάσεως επιτυγχάνουσιν αντιθέτως όχι μόνον να μη φορολογώνται εκ νέου, ειμή προσχηματικώς, αλλά και να απαλλάσωνται φορολογίας και ως ιδιώται πλέον διά της αξιουμένης να θεσπισθή καταργήσεως του διπλού συνθετικού φόρου. Κατά τοιούτων πράξεων θα αντιδράσωμεν με πάσαν ημών την δύναμιν. Είνε τούτο ανάγκη του κράτους, είνε συμφέρον της κοινωνίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ‘’ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ’’

«Ουδείς βεβαίως έχει από τους κυβερνώντας την αξίωσιν να επιτύχουν διά θαύματος την οικονομικήν επάρκειαν της χώρας. αλλά δεδομένου ότι η κάλυψις ελλειμμάτων είνε αδύνατος και ότι επίσης θ’ αποβή μετ’ ολίγον αδύνατος η κάλυψις τεραστίων δαπανών, εις ας υποβάλλεται το Κράτος, πρέπει εν τοιαύτη περιπτώσει να κλείση, και να κλείση το ταχύτερον, ο κρουνός, ο οποίος απερρόφησε σχεδόν πάσας τας οικονομικάς δυνάμεις της χώρας, πριν φθάσωμεν εις την πλήρη καταστροφήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΑΝΑΓΚΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

«Η Διάσκεψις, θα βραδύνη να συνέλθη. Είνε ενδεχόμενον και να κατορθωθή η σύνοδος αυτής μόλις κατά τον μήνα Σεπτέμβριον, ως ήρχισεν ήδη να γράφεται εις τον ξένον τύπον. Δεν εννοούμεν ποία ωφέλεια δύναται να προκύψη εκ της αναβολής της εκτελέσεως των αποφάσεων μέχρι τότε. Και θα είνε πολύ σκληρόν να δοκιμάσωμεν απογοητεύσεις κατόπιν μιάς εν τω μεταξύ αναπτερώσεως των ελπίδων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ…

«Πώς θα καλυφθούν όλα αυτά τα ελλείμματα των δισεκατομμυρίων; Πώς θα κατορθώσωμεν να επιφέρωμεν βελτίωσίν τινα εις την τιμήν του εθνικού νομίσματος; Πώς μετά τινας μήνας θα δυνηθή το κράτος ν’ ανταποκριθή εις τας υποχρεώσεις του και πώς θ’ ανακουφισθή ο λαός; Ιδού γιγαντώδη ερωτήματα, άτινα επ’ ουδενί λογω θέλει ν’ ακούση η κυβέρνησι. Αποστρέφει το πρόσωπον, κλείει τους οφθαλμούς, κλείει τα ώτα. Και ως προς μόνη διέξοδον της καταστάσεως, ατενίζει εις την προσθήκην ετέρας συμφοράς: Εις την αναδαύλισιν του πυρός των εμφυλίων αντιθέσεων και παθών! Και η ατυχής Ελλάς εξακολουθεί τον τραγικόν δρόμον της. Επέπρωτο εν παντί να κυβερνάται με το ‘’έχει ο Θεός!’’»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ ΕΑΝ ΘΑ ΠΡΟΕΛΑΣΗ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ

«Εις το ενταύθα δημοσιογραφικόν όργανον της γαλλικής Αρμοστείας εδημοσιεύθη διαβεβαίωσις, καθ’ ην τα συμμαχικά στρατεύματα θα προστατεύσουν ενεργώς την ουδετερότητα της Κωνσταντινουπόλεως εν περιπτώσει προελάσεως του ελληνικού στρατού. Αι τουρκικαί εφημερίδες, σχολιάζουσαι την διαβεβαίωσιν ταύτην εκφράζουν γενικώς ικανοποίησιν»

  • Η ΑΥΤΗ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕΘΟΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
  • ΚΥΠΡΟΣ, Μ. ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

«Πλείσται αγγλικαί εφημερίδες ομιλούν περί προθέσεως της Βρεττανικής κυβερνήσεως να παραχωρήση εις την Ελλάδα την Κύπρον απέναντι της υπό της Ελλάδος εκκενώσεως της Μικράς Ασίας και της Θράκης. Προς την ακρίβειαν της ειδήσεως ταύτης δυσπιστούμεν σφόδρα διά πολλούς λόγους […] Διατί να πρέπη να φύγωμεν και από την Μικράν Ασίαν και από την Θράκην, άνευ αποχρώσης αιτίας, άνευ σοβαρού λόγου, δωρεάν -και με αντιστάθμισμα εν Ελληνικόν έδαφος την Κύπρον- το οποίον ποτέ δεν θα χάσωμεν εάν σήμερον δεν το κερδίσωμεν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Ο ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ ΩΡΓΑΝΩΝΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ λοιπόν δι’ αφθόνου ξένου χρήματος παρασκευάζονται υπό των Βενιζελικών επαναστατικά κινήματα διά να κλονίσουν το Καθεστώς, αι εφημερίδες αυτών προσποιούμεναι νομιμοφροσύνην και άγνοιαν των συνωμοτικών σχεδίων του βενιζελισμού, γράφουν ότι ουδεμίαν μέχρι σήμερον αφορμήν έδωσαν, ώστε ο αντιβενιζελισμός να σκεφθή την οργάνωσιν αμύνης. […] Επαναστήσατε και θα ίδητε άνευ της βοηθείας των ξένων τι σας αναμένει. […] Ο Λαός του Πειραιώς θα σας απαντήση αύριον. Και εντός ολίγου θα σας απαντήση και ο λαός των Αθηνών και ολοκλήρου της Ελλάδος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΙ ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ

«Τι γίνονται άρα γε αι ‘’αποφάσεις’’; […] Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κυβέρνησις ευρίσκεται προ δυσχερειών ανυπερβλήτων εις το εθνικόν ζήτημα. Η μία και μόνη λύσις, η οποία ενεδεικνύετο ως περιέχουσα τους ολιγωτέρους κινδύνους και τας μεγαλειτέρας πιθανότητας επιτυχίας, ήτο η αυτονόμησις της Σμύρνης, αλλά δι’ αυθορμήτου ενεργείας του πληθυσμού της»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΣΗΜΕΡΟΝ ΕΧΕΙ ‘’ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ’’ ΑΛΛ’ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΣΧΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΩΝ ‘’ΠΕΝΤΕ’’

«Περί της εκτελέσεως των ειλημμένων αποφάσεων, κυβερνητικαί πληροφορίαι αναφέρουν ότι αύτη είνε ΕΞΗΡΤΗΜΕΝΗ ΕΚ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ. Εκ της εξελίξεως των ζητημάτων τούτων, τα οποία μετά μεγίστης προσοχής παρακολουθεί η Κυβέρνησις, επικοινονούσα (;!) προς τας συμμαχικάς κυβερνήσεις, ΕΧΕΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ την χωρήγησιν της σχετικής εντολής προς τον κ. Στεργιάδην. Η εντολή αύτη δεν διεβιβάσθη εισέτι»

  • Ο κ. ΠΩΠ ΔΙΑ ΤΑΣ ‘’ΤΡΟΜΕΡΑΣ’’ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑ – ΟΠΟΥ Ο κ. ΜΠΟΥΣΙΟΣ ΥΠΑΙΝΙΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΟΝ ΨΑΛΛΙΔΙΣΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Φορολογούντες αναδρομικώς τα εμπορικά κεφάλαια ουδέν άλλο πράττετε ή να καθιστάτε δυσχερεστέραν την κίνησιν του εμπορίου. Διότι διά της φορολογίας ταύτης επαυξάνετε τους κινδύνους των εμπορικών κεφαλαίων, ελαττούτε την παραγωγικήν δύναμιν αυτών, καθιστάτε αυτά δυσκίνητα, συμβάλλετε τουτέστιν εις δημιουργίαν εμπορικής κρίσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΙΣ
  • Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
  • Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ
  • Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΣ ΗΜΑΣ

«Εις την Ελλάδα την σημερινήν, όπως την καταντήσατε σεις, αντιτάσσομεν ημείς την Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας, την Ελλάδα των ιδικών μας προσπαθειών και της ιδικής μας αρχιτεκτονικής. Μάθετέ το. Πληροφορηθήτε το. Συνειθίσατε με την ιδέαν αυτήν. Η πολιτική σας σταδιοδρομία ετερματίσθη. Εδώσατε εξετάσεις και απερρίφθητε παμψηφί. Το μέλλον ανήκει εις ημάς. Και ανήκει εις ημάς το μέλλον, διότι μόνον ημείς ημπορούμεν να εξασφαλίσωμεν το μέλλον του Ελληνικού λαού. Η κοινή συνείδησις επείσθη περί τούτου προ πολλού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΚΑΙ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΝ ΤΩΝ

«Δεν πρέπει ν’ αγνοή η κυβέρνησις, ότι η αντίδρασις των Φιλελευθέρων, και η εκ ταύτης δυσχέρανσις της καταστάσεως, δεν αμνηστεύει τον μετανοεμβριανόν πολιτικόν κόσμον, δι’ όσα καλά δεν κατώρθωσε να επιτελέση, δι’ όσα κακά συνεσώρευσεν. Η κυβέρνησις έχει επιτακτικήν υποχρέωσιν, έστω και κατά την υστάτην στιγμήν, να ατενίση βαθέως και σοβαρώς την κατάστασιν […] Πάσα στιγμή αδρανείας οδηγεί προς την εσωτερικήν αναρχίαν, προς την εθνικήν αποσύνθεσιν. Κρίσιμοι είναι αι ώραι, ας διερχόμεθα»

  • Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ κ. ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΝ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΠΡΟΠΑΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

«Η απολύμανσις πρέπει να γείνη, και θα γείνη το ταχύτερον, μόλις υπογραφή η προκαταρκτική ειρήνη, την οποίαν φοβούνται οι Βενιζελικοί και διά τούτο εστάλησαν τα χρήματα, ΑΓΝΩΣΤΟΝ ΠΟΘΕΝ, προς αναστάτωσιν της Χώρας προ της ειρήνης. Ο νοών νοήτω και ας προφυλάσσεται από την σπείραν των συνωμοτών πριν ή εκσπάση ο λέβης της απολυμάνσεως. Ολίγαι είνε ακόμη αι ημέραι του Βενιζελισμού. Αυτό οφείλει να το εννοήση. Αλλά και εάν δεν θελήση να το εννοήση αυτός, θα ΤΟΝ ΚΑΝΗ ο Ελληνικός Λαός να το καταλάβη καλώς»

  • ΠΩΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕΝ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ – ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΟΜΠΡΙΝΤΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΕΚ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΗΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΡΤΗΣΩΜΕΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΑΝ ΕΙΡΗΝΗΝ

«Είτε εματαιώθη, είτε δεν εματαιώθη η Διάσκεψις του Μπεϊκός –ημείς αδιαφορούμεν- εν είνε το καθήκον ημών. Να ενεργήσωμεν. Να ενεργήσωμεν με τα μέσα τα οποία διαθέτομεν εν τη πεποιθήσει ότι η ενέργεια ημών θέλει φέρει τον εχθρόν εις το απροχώρητον.θέλει αγάγει εις την πτώσιν του Κεμάλ. Αφού μόνον πίπτοντος εκείνου θα καταστή δυνατή η δικαία ειρήνη –η ειρήνη η οποία, παρά πάσαν περιπέτειαν, εάν κλείσωμεν τα ώτα και δεν ακούσωμεν τους λόγους των πρακτόρων του πανικού θ’ ανατείλη εις τον αιματοβαφή ορίζοντα της Ανατολής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

«Το κράτος των αισχροκερδών και των τοκογλύφων απεφάσισε τον θάνατον των εργατών, των αγροτών, των βιοπαλαιστών, των υπαλλήλων. Κατά των αποφάσεων του αστικού κράτους, οι εκτός και οι εντός των φυλακών αγωνισταί της εργατικής τάξεως καλούνται σήμερον να αγωνισθούν […] Μία κραυγή διαμαρτυρίας από ολόκληρον την εργαζομένην Ελλάδα θα ακουσθή ως απάντησις εις τους αντιδραστικούς κυβερνήτας, οίτινες ζητούν να πνίξουν την ελευθερίαν του λαού εν μέσω διωγμών, φασισμών, αυθαιρεσιών, φυλακίσεων και παντός εγκλήματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ
  • Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Αι αποφάσεις του καθεστωτικού λαού του Πειραιώς θ’ αποτελέσουν την πρώτην εκδήλωσιν της εκτελέσεως των αποφάσεων του λαού […] Ως απαρχήν του τιμίου αγώνος, αρχομένου, χαιρετίζομεν την απόφασιν του Πειραιώς. Ο αγών είναι ιερός, διότι είναι αγών υπέρ της τάξεως, της ελευθερίας, των νόμων, του Συντάγματος, διότι είναι αγών υπέρ του καθεστώτος Πολιτεύματος. Και διά την ευόδωσιν αυτού μέσον ασφαλές απομένει η ένωσις του λαού και η επαγρύπνησις αυτού επί ενεργειών της Αντιδράσεως. Δεν κινδυνεύει το Πολίτευμα. Κίνδυνον διατρέχει πλέον μόνον η Αντίδρασις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 9 Ιουλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ – ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥ κ. ΕΠΑΜ. ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  • ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΚΟΜΜΑ

«Δεν υπήρχε –δεν έπρεπε μάλλον να υπάρξη- καμμία αμφιβολία, ότι η νέα τουρκική κυβέρνησις και της Κων/πόλεως και της Αγκύρας θα διαμαρτύροντο, σχίζουσαι τα ιμάτιά των διά την απόφασιν της Ελληνικής Κυβερνήσεως, όπως εφαρμόση εις ευρύτατον σχέδιον την Συνθήκην των Σεβρών, διά της αυτονομήσεως της Μικράς Ασίας […] Αλλοίμονον όμως, αν επρόκειτο να εξαρτήσωμεν τας ενεργείας μας από τας τουρκικάς διαμαρτυρίας, ή από τας διαθέσεις των φίλων και προστατών της Δυνάμεων»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος