Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Μετά τη διαβεβαίωση της τουρκικής πλευράς περί συμμετοχής της στην προετοιμαζόμενη Διάσκεψη για το Ανατολικό, η μεν Γαλλία ‘’φαίνεται επιζητούσα την επίσπευσιν της συγκλήσεως της Διασκέψεως’’, σε αντίθεση με την Αγγλία. Είναι ενδεικτικό ότι στον αγγλικό Τύπο διίστανται οι απόψεις ως προς το αν είναι δυνατή η σύγκληση της Διάσκεψης, ενώ οι ιταλικές εφημερίδες αποδίδουν στην Αγγλία την αποτυχία της…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΟΥΤΕ ΕΞΗΓΗΣΙΝ…

«Η Ελλάς είνε αναξία προσοχής ποσότης ανθρώπων, ήτις οφείλει να υποταγή. Τούτο λέγει η τελευταία αύτη συμμαχική δήλωσις. Η δ’ Ελληνική κυβέρνησις θεωρεί περιττόν να διαμαρτυρηθή. Δεν θα απαντήση καν. Η Ελλάς πρέπει να οδηγηθή προς τον θάνατον. Η κυβέρνησις γίνεται πρόθυμος νεκροπομπός αυτής χρησιμοποιούσα διά το σαβάνωμα πάσης εθνικής ιδέας τα πρακτικά μιάς εθνικής Συνελεύσεως, ήτις λογοκοπούσα εσκόρπισε το αίμα και το χρήμα του Ελληνικού λαού, διά να εξανεμίση τώρα εν τη αργία της και της Ελληνικής παραδόσεως την αρετήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΡΟΣ ΝΕΑΣ ΘΥΣΙΑΣ ΑΝΩΦΕΛΕΙΣ;

«Υπό τοιούτους δε όρους είνε ευνόητα τα αποτελέσματα της διασκέψεως ταύτης. Εάν, αναμείνωμεν τα’ αποτελέσματα ταύτα παρασυρόμενοι και πάλιν από αδικαιολογήτους αισιοδοξίας, η εκκρεμότης θα παραταθή επί μακρόν ίσως χρόνον και θα εξακολουθήσωμεν εξαντλούμενοι εις νέας θυσίας ανωφελείς. Τας οποίας όμως ηδυνάμεθα ν’ αποφύγωμεν, αποφασίζοντες και εφαρμόζοντες την λύσιν την επιβαλλομένην αναποδράστως εκ των πραγμάτων και εις την οποίαν άλλως τε θα καταλήξωμεν εν πάση περιπτώσει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

«Η οργάνωσις της Μ. Ασίας πολιτικώς δέον να προχωρήση μετά ταχύτητος. Διότι υπέρτατον συμφέρον επιβάλλει όπως περαιωθή και θεμελιωθή μέχρι της ημέρας της συγκλήσεως της Διασκέψεως περί του Ανατολικού. Ενώπιον αυτής πρέπει να τεθώσι πραγματικά δεδομένα, να εμφανισθώσι τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία παράγουν κατά πάσαν περίπτωσιν την απαιτουμένην ηθικήν πίεσιν. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχη τότε να δηλώση εις τους Συμμάχους ότι η αναίρεσις της πραγματικότητος διαφεύγει την ικανότητα της Διασκέψεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • Η ΝΕΑ ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ

«Υπό τοιαύτας συνθήκας τι δύναται ν’ αναμένη η Ελλάς παρά της νέας διασκέψεως; Και αξίζει τον κόπον να βιάζωνται τόσον οι οδηγήσαντες τα πράγματα εις το σημερινόν αδιέξοδον, να παραστούν εις το προαγγελλόμενον διεθνές συνέδριον, διά ν’ ακούσουν την καταδίκην των, ως αναξίων διαχειριστών της εθνικής υποθέσεως, ενώ ο ελληνικός λαός αφυπνιζόμενος από τον τραγικόν εφιάλτην, που τον πιέζει από ενός έτους και εννέα μηνών, θ’ αντιμετωπίση οριστικώς πλέον την σκληράν, την ‘’αμείλικτον πραγματικότητα’’, όπως είπε κάποτε ο κ. Γούναρης;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΜΑΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΝ – Θ’ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΜΕΡΙΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑΙ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΕΩΝΙΔΑ
  • Η ΠΡΟΣΦΑΤΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΔΙΛΗΜΜΑΤΟΣ

«Το τραγικόν δίλημμα, όπερ δεν έπαυσεν υφιστάμενον από της πρώτης στιγμής της παλινορθώσεως, ανανεούται, κατά την κρίσιμον ταύτην ώραν, μεθ’ όλης της αρχικής του σαφηνείας και της εντάσεως. Ο παλαιοκομματισμός καλείται να εκλέξη μεταξύ του κομματικού συμφέροντος και του εθνικού […] Την στιγμήν ταύτην σύμπας ο ελληνικός λαός κατενόησεν, ότι ουδεμία διέξοδος υπάρχει εις την κατάστασιν πλην της αποχωρήσεως του παλιοκομματισμού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΑΔΙΕΞΟΔΟΝ – ΠΩΣ ΚΑΤΗΝΤΗΣΑΜΕΝ ΕΙΣ ΑΥΤΟ

Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ. Η ΔΙΑΤΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

  • Η ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΥΣΟΥΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΑΝΕΥ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΣ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
  • ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

«Η φαντασία του ‘’Χρόνου’’ είνε δημιουργική εις απίστευτον βαθμόν. Έσπευσε λοιπόν να πλάση και τας συνεπείας της μουσουλμανικής εναντιότητος και εδημοσίευσεν, ότι πορέβησαν οι Μουσουλμάνοι εις συλλαλητήρια και διαδηλώσεις κατά της αυτονομίας και ότι συνελήφθησαν δήθεν πολλοί Μουσουλμάνοι και απηλάθησαν! Αυτά είνε τα ψεύδη των όπως τόσα άλλα. Είνε οι ευσεβείς πόθοι των»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΠΩΣ ΕΜΑΓΕΙΡΕΥΘΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ‘’ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ’’ – Ο ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ κ. ΣΤΡΕΪΤ

«Η επίθεσις κατά της Κωνσταντινοπόλεως είχε μελετηθή και το σχέδιόν της είχεν ετοιμασθή υπό του Ελληνικού Επιτελείου από ενός ολοκλήρου έτους […] Δεν υπελόγιζον βεβαίως επί της συνεναίσεως της Γαλλίας, ουδέ καν της Ιταλίας, αλλά, με πολλήν ειλικρίνειαν και με περισσοτέραν αφέλειαν ήλπιζον εις ενθάρρυνσιν εκ μέρους της Αγγλίας διά τον λόγον, ότι, συμφώνως προς τα επανειλημμένως τονισθέντα υπό της Κυβερνήσεως, η Ελλάς καταλαμβάνουσα την Κων/πολιν θα ανελάμβανε την φρούρησιν και την διοίκησιν διά λογαριασμόν της Μεγάλης Βρεττανίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ – Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΜΕΛΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΙΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΑΡΜΟΣΤΩΝ
  • ΟΙ ΘΥΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
  • ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟΣΤΑΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΠΟΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Η Αγγλία είνε καταφώρως αδιάλλακτος απέναντι του κεμαλισμού, άρα οφείλομεν να ενστερνισθώμεν και ημείς την ιδίαν αδιαλλαξίαν. Αλλά μέχρι ποίου χρονικού ορίου; Ιδού το ζήτημα, το μέγα, το από οικονομικής απόψεως θανάσιμον ζήτημα. Διότι δυστυχώς η αγγλικά πολιτική την υπέρ ημών ευμένειαν δεν εκδηλοί ή διά παροτρύνσεων και διά των παροτρύνσεων τούτων δεν είνε δυνατόν να συντηρηθώσι τα ελληνικά στρατεύματα. Δυστυχώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ

«Οι ‘’Τάιμς’’ γράφουν, ότι η σύγκλησις Διασκέψεως εν Βενετία, διά το Ανατολικόν ζήτημα, κρίνεται υπό των Αγγλικών κύκλων ως εντελώς αδύνατος. Η Αγγλική Κυβέρνησις πρόκειται νε μελετήση την πρότασιν περί της ανάγκης συγκλήσεως τοιαύτης Διασκέψεως και μετά την εξακρίβωσιν των απόψεων των Κυβερνήσεων Γαλλίας και Ιταλίας, θ’ ανακοινώση το συμπέρασμα, εις ό θα καταλήξη, εις τους τρείς Αρμοστάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΙ ΤΗΣ ΗΝΩΜΕΝΗΣ

«Η Κυβέρνησις της Ηνωμένης έχει απωτέρας σκέψεις. Έχει σχέδιον κατεστρωμένον επί ευρυτέρων βάσεων, εις την εφαρμογήν του οποίου βαδίζει σταθερώς. […] Η Ηνωμένη εννοεί να συνταυτίση εαυτήν και την ύπαρξίν της με το καθεστώς. Θέλει να γίνη η ενεργός έκφρασις αυτού. Δεν θέλει να είνε κόμμα, ή έστω, σύνολον κομμάτων. Θέλει να αποκτήση το αίσθημα της ασφαλείας όχι διά της δράσεώς της ως πολιτικού κόμματος, αλλά διά της μεταμοσχεύσεώς της εις το καθεστώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

«Η Αρμοστεία θα έπρεπε να είναι οφθαλμός, αλλά και νους του Ελληνικού Κράτους εις το σημαντικώτερον εκείνο Ελληνικόν κέντρον. Η δε Στρατιωτική Αποστολή, σήμερον ιδιαίτατα, σπουδαιότατον τμήμα του Στρατηγείου του εμπολέμου Ελληνικού στρατού. Και όμως. Η Ελληνική Αρμοστεία, όχι εξ υπαιτιότητος των εν αυτή, εις ουδεμίαν σχεδόν διατελεί επαφήν μετά του Ελληνικού στοιχείου της Πόλεως –ουδέ καν κοινωνικήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Η Κυβέρνησις οφείλει ν’ απαντήση διά να εξαγάγη της πλάνης τους διπλωμάτας της Δύσεως, οι οποίοι και σήμερον ακόμη νομίζουν, ότι είνε δυνατόν να λυθή το Ανατολικόν πρόβλημα άνευ αμέσου και πραγματικής συμμετοχής της Ελλάδος. Η Ελλάς είνε ο σπουδαιότερος παράγων σήμερον εν Ανατολή στρατιωτικώς, πολιτικώς και κοινωνικώς. Και αυτή θα λύση τας διεθνείς βλέψεις και διαφοράς διά του Στρατού της και αυτή μόνη θα παγιώση την ειρήνην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΠΕΡΙ ΚΑΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ

«Πάσαι άλλως τε αι πληροφορίαι συμπίπτουν εις την βεβαίωσιν ότι η Κεμαλική οργάνωσις εξαρθρούται. Ότι η αντοχή της είνε πεπερασμένη. Ότι αδυνατεί να προβή εις οιανδήποτε επιθετικήν επιχείρησιν. […] Πάσαι αι πληροφορίαι συμπίπτουν εις την βεβαίωσιν ότι η Κεμαλική οργάνωσις εξαρθρούται. Ότι η αντοχή της είνε πεπερασμένη. Ότι αδυνατεί να προβή εις οιανδήποτε επιθετικήν επιχείρησιν […] Πάσαι αι πληροφορίαι συμπίπτουν εις την βεβαίωσιν ότι δεν θ’ αναμείνωμεν πολύ την πτώσιν του Κεμάλ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΚΑΤΩ Η ΓΟΥΝΑΡΙΚΗ ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑ !

«Οι εργάται εις τον σκληρόν αγώνα της ελευθερίας κατά του παλαιοκομματισμού θα σταθούν απτόητοι πρό των καταδιώξεων […] Εις τον αγώνα που εκηρύχθη ήδη μεταξύ της ολότητος του Ελληνικού λαού και των τυραννίσκων της πρώτης Νοεμβρίου το σύνθημα της Οργανωμένης εργατικής τάξεως ολοκλήρου εις το εξής θα είνε : ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΓΟΥΝΑΡΙΚΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ! ΚΑΤΩ Η ΓΟΥΝΑΡΙΚΗ ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑ!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ κ.κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ Θ’ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ – ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΕΣΤΕΡΓΟΜΕΝ ΤΟΙΑΥΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΝ ΦΙΛΙΑΝ

«Ας μη προσπαθούν να μας συγκινήσουν με ψευδή δάκρυα διά τον όλεθρον τάχα της Ελλάδος εκ της στερήσεως των φίλων της και με την ανάμνησιν παλαιών συμμαχικών υπηρεσιών. Λύτρον των υπηρεσιών και εκδουλεύσεων τούτων έδωκεν η Ελλάς την τιμήν της, την ελευθερίαν της, την ανεξαρτησίαν της. Ησθάνθη βαθύτατα την στέρησιν αυτών και ανατιναχθείσα τα διεξεδίκησε και τα επανέκτησεν. Άλλην μίαν φοράν δεν θα τα χάση»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Σάββατο 6 Αυγούστου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ

«Η Κυβέρνησις, παρά τας σχετικάς διαμαρτυρίας και επιφυλάξεις των Συμμάχων Δυνάμεων, συνεχίζει το αρξάμενον θετικόν έργον της, της αυτονομήσεως της Ιωνίας […] Η Κυβέρνησις, κατώρθωσε, παρά τους διπλωματικούς ελιγμούς και τας παρελκύσεις των ισχυρών να δώση αυτή την μόνην λύσιν, ήτις ικανοποιεί την Ελλάδα και εξασφαλίζει ταυτοχρόνως όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς από την Τουρκικήν τυραννίαν»

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος