Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Νέα κυβερνητική κρίση, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Στράτου η οποία καταψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση με 170 ψήφους, έναντι 154 υπέρ. Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, ‘’την του συνασπισμού των καθεστωτικών μερίδων’’, θεωρείται   η πλέον ενδεδειγμένη λύση προκειμένου ο τόπος να αποκτήσει ‘’την μόνην σήμερον δυνατήν κυβέρνησιν’’…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΝ ΤΟΥ ΘΙΑΣΟΥ

«Η κωμωδία ετελείωσεν. Οι υποδυθέντες τους υπουργούς επανέρχονται εις τας συνήθεις αυτών ασχολίας. Ο θίασος των ‘’Μεταρρυθμίσεων’’, όστις συνεκρότησε την νέαν ‘’Ηνωμένην’’ μετά του Βενιζελικού κόμματος, επέτυχε να αυξήση και την δημοτικότητα μεν του Λαϊκού Κόμματος, εμφανιζομένου δε, και λίαν ορθώς, ως περισώσαντος χθες την σημασίαν της ψήφου της 1ης Νοεμβρίου, αφ’ ετέρου δε να καταστήση εμφανεστέραν την εξ αρχομανίας προθυμίαν εξυπηρετήσεως των φυσικών άλλως τε διαθέσεων του κόμματος των Φιλελευθέρων, όπως περιαγάγη την χώραν εις ακυβερνησίαν και διάλυσιν της Συνελεύσεως»

  • Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΛΑΡΟΤΡΑΓΩΔΙΑ – Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ – ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟΣ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ‘’ΗΝΩΜΕΝΗΣ’’

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗΝ ΛΥΣΙΝ

«Η εντολή του λαού παρεβιάσθη διά μίαν φοράν ακόμη ασυστόλως. Οι τιμηθέντες διά της ψήφου του διέσειραν και εξηυτέλισαν τον λαϊκόν αγώνα και τον ενεφάνισαν ως εμπνεόμενον υπό χυδαίων και εγωϊστικών υπολογισμών. Αλλά και κατέστησαν αδύνατον τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως σταθεράς και δυναμένης να επιληφθή της διαχειρίσεως των υπό κρίσιν εθνικών ζητημάτων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΜΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΙΣ

«Ιδού το μέγα ζήτημα: Τις τελικώς θα γείνη πρωθυπουργός. Ο κ. Στράτος ή ο κ. Γούναρης; Επί του παρόντος ποίος είνε προτιμώτερος ως πρόεδρος της κυβερνήσεως συνασπιμού; Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, ο κ. Λομβάρδος, ο κ. Τριανταφυλλάκος, ο κ. Σκουλούδης ή ο κ. Λεβίδης; Και ο χορός καλά κρατεί και ο παλιοκομματισμός θριαμβεύει και η Ελλάς των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, η Ελλάς η αγκαλιάζουσα την Κων/πολιν, η Ελλάς των μεγάλων λαϊκών θυσιών και αθανάτων ηρωϊσμών, η Ελλάς του θριάμβου και της νίκης, κρύπτει το πρόσωπον εξ απογνώσεως, και πόνου και αισχύνης!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑΝ – ΝΑ ΧΥΘΗ ΦΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑΝ
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ

«Και η Ελλάς; Η Ελλάς η αιμορραγούσα; Η Ελλάς η γονατισμένη εθνικώς και οικονομικώς; Η διπλωματικώς απειλουμένη; Η Ελλάς αυτή δεν υφίσταται διά τον παλαιοκομματισμόν. Αφού την εξήπλωσε νεκράν, χορεύει τώρα επί του πτώματός της τους ασελγείς του χορούς. Αλλά πρέπει να προσέξη. Δεν πρέπει να χορεύη κανείς επάνω εις τους νεκρούς. Διότι κάποτε σηκώνονται και οι νεκροί. Και κτυπούν αλύπητα»

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΚΑΤΕΨΗΦΙΣΘΗ ΥΠ’ ΑΥΤΗΣ – ΕΛΑΒΕΝ 154 ΨΗΦΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ 170 – ΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΠΕΣΕ ΔΙΑ ΨΗΦΩΝ 154 ΚΑΤΑ 170
  • ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΕ! ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΚΑΙΡΟΝ! ΚΑΛΕΣΑΤΕ ΤΟΝ κ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ

«Μόνον υπό την επιβλητικήν φυσιογνωμίαν του γεραρού ανδρός και την δυνατήν πυγμήν του θα υποκύψη ο αφρίζων Γουναρισμός και θα εξουδετερωθούν οι κίνδυνοι ούς εξαπέλυσε. Άλλως υπό οιονδήποτε άλλον Συνασπισμός είνε αδύνατος, με το πεπρωμένον πείσμα του κ. Γούναρη. Ο κ. Σκουλούδης παρακαλούμενος παρά το μέγα βάρος των ετών του δεν θ’ αρνηθή να προσφέρη την μεγίστην ταύτην υπηρεσίαν εις την πατρίδα κατά την τρομερήν ταύτην ώραν»

  • ΤΟ ΝΕΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ – ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΟΥ – ΑΙ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΤΕΨΗΦΙΣΘΗ ΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΤΑ ΕΚ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ

ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΣΙ ΚΑΘΕ ΓΝΩΜΗΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

«Επαναλαμβάνομεν να διακηρύξωμεν, ότι το Λαϊκόν κόμμα και μόνον οφείλει να ΒΑΔΙΣΗ προς τα εμπρός, διότι ο Ελληνικός Λαός είνε έτοιμος και άκοντος του κ. Γούναρη να σαρώση τους πάντας και τα πάντα και να διαλύση την Εθνοσυνέλευσιν απευθυνόμενος προς τον Βασιλέα του και ζητών τούτο παρά της Α. Μεγαλειότητος όπως διά της ενεργείας εκλογών ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΩΣΙΝ εις το διηνεκές αι ανακτηθείσαι ελευθερίαι του και στερεωθή το τρισευλογημένον έργον της Λαϊκής ψήφου της πρώτης Νοεμβρίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΕΡΑΤΩΔΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

«Αν γίνη λοιπόν ο συνασπισμός, θα είνε απλώς μία ίδρυσις ετερορρύθμου εταιρείας, εις την οποίαν θα καταβάλη κάθε αρχηγός τα κεφάλαιά του και θ’ αξιώση ανάλογον μερίδα επί του κέρδους. Είνε απόλυτος ανάγκη η εξουσία να μη ξεφύγη από τα χέρια των. Διά να την συγκρατήσουν, δεν χρειάζονται και πολύ ηθικά μέσα. Η ουσία είνε να κρατηθούν όπως-όπως, να μην ενισχύσουν τους αντιπάλους των, και, πρό πάντων, ν’ αποφύγουν την ημέραν της κρίσεως, κατά την οποίαν θα εμφανισθούν πρό του Ελληνικού λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΕΝΩ Η ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΕΨΗΦΙΣΘΗ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ – ΥΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Ο κ. ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΔΕΧΘΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – ΠΟΙΑΙ ΑΙ ΕΥΘΥΝΑΙ ΤΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ – ΑΙ ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ & ΓΟΥΝΑΡΗ – ΠΟΣΑΣ ΨΗΦΟΥΣ ΣΥΝΕΚΕΝΤΡΩΣΕΝ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

  • Ο ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

ΥΠΟ ΠΟΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΗΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗ ΤΟΙΑΥΤΗ – Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΟΕΜΒΡΙΑΝΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΙΣ

«Θα ευρεθή λοιπόν κατά πάσαν πιθανότητα τρόπος προχείρου διευθετήσεως της καταστάσεως και τοιούτος δεν δύναται προφανώς να η άλλος από τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως εκ του Λαϊκού Κόμματος, αδιάφορον αν προεδρευομένης παρά του ιδίου αρχηγού του Κόμματος τούτου προσωπικώς ή παρ’ ετέρου προσώπου ανήκοντος εις αυτό»

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΝΕΤΡΑΠΗ

ΑΙ ΓΕΝΟΜΕΝΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΤΟ ΑΔΙΑΛΥΤΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ – ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΣΤΡΑΤΟΥ – ΚΑΤΕΠΟΛΕΜΗΣΕΝ ΑΥΤΗΝ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΛΑΪΚΟΝ ΚΟΜΜΑ – ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΊΑΣ 154 ΥΠΕΡ, 170 ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΗΡΝΗΘΗΣΑΝ ΨΗΦΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΠΡΟΣΗΛΘΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΒΗ ΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΨΗΦΟΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ – ΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ 335, ΕΞ ΩΝ 170 ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ 154 ΥΠΕΡ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΠΩΣ ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΝ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥΣ

ΤΙ ΔΕΝ ΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΙΧΘΗ

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ Μ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΡΗΝΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΟΥ !

ΑΤΥΧΗΣΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ‘’ΥΠΟΒΟΛΕΥΣ’’

«Τα σχέδια και ο τρόπος δράσεως είνε έργον των υπολόγων αρχόντων της Ελλάδος, εις τους οποίους και μόνους ανήκει η ευθύνη της πολιτικής δράσεως. Εάν ούτοι επιζητούν να εύρουν τον κ. Βενιζέλον και διότι δεν τον ευρίσκουν επιχειρούν να τον παραστήσουν επεμβαίνοντα καθ’ οιονδήποτε τρόπον εις τα σχέδιά των, ωρισμένως επιχειρούν μάταιον έργον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΡΟΣ ΛΥΣΙΝ ΔΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

«Η Χώρα πρέπει να αποκτήση κυβέρνησιν. Την μόνην σήμερον δυνατήν κυβέρνησιν, την του συνασπισμού των καθεστωτικών μερίδων. Ας λείψουν αι δαιδαλώδεις συζητήσεις και αι αναδρομαί εις την ιστορίαν, την ιδικήν μας και την ξένην, προς άγραν ενδοιασμών, οι οποίοι μόνον την εσωτέραν απροθυμίαν των ενδοιαζόντων προδίδουν. Επί τέλους, καλή ή κακή, αυτή η λύσις είναι η μόνη δυνατή»

  • Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΧΘΕΣ

ΗΡΝΗΘΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΣΤΡΑΤΟΥ – ΔΙΑ ΨΗΦΩΝ 170 ΚΑΤΑ 154 ΔΥΟ ΑΡΝΗΘΕΝΤΩΝ – ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ κ.κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΣΙΟΥ – Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΜΑΚΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Η πείρα εις την Ελλάδα έχει καταδικάσει ασυζητητί τας Κυβερνήσεις των συνασπισμών, τας κοινώς λεγομένας Κυβερνήσεις ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑΣ […] Εξορκίζομεν εν ονόματι της Πατρίδος και τον Βασιλέα και τον Αρχηγόν της πλειοψηφίας να αποκρούσουν μίαν τοιαύτην καταστρεπτικήν λύσιν. Επίσης εξορκίζομεν και τους φίλους του κ. Γούναρη να θυσιάσουν τας φιλοδοξίας των εις τα συμφέροντα της Πατρίδος. Όλοι οι Έλληνες εκάμαμεν θυσίας. Ας κάμουν τοιαύτας και οι φίλοι του κ. Γούναρη και ας του παράσχουν την πληρεξουσιότητα να προβή αύριον εις τον καταρτισμόν ομοιογενούς Κυβερνήσεως, αλλ’ αποτελουμένης κατά το πλείστον από νέα πολιτικά πρόσωπα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΙΝ Ή ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΙΝ

«Αν η σύμπραξις δεν αποβή δυνατή; Αν η συνεργασία του Λαϊκού μετά του μεταρρυθμιστικού κόμματος καταδειχθή ουτοπία; Αν η συνεργασία του Λαϊκού κόμματος μετ’ άλλης ομάδος, όχι της μεταρρυθμιστικής δεν καταστήση ομαλωτέραν την κίνησιν της κοινοβουλευτικής μηχανής; Αν απολήξωμεν ακόμη και εις αμιγή Λαϊκήν κυβέρνησιν, πώς η τελευταία αύτη θ’ αντιμετωπίση την κοινοβουλευτικήν αναρχίαν; Περί τούτου ουδέν ήτο δυνατόν να είπη και ουδέν είπεν ο κ. Γούναρης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΝΕΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ

«Η νέα Κυβέρνησις του συνασπισμού την οποίαν εφεύρεν ο ανεξάντλητος αλχεμιστής του παλαιοκομματισμού κ. Γούναρης, δεν είναι παρά μία νέα μεταμόρφωσις και ανάστασις της φαυλοκρατίας εις το ακέραιον. Ο λαός θα αντιληφθή ότι προς διάλυσιν του κακοήθους αυτού συνασπισμού δεν πρέπει να περιορισθή εις την αηδίαν την οποίαν του γεννά και την αγανάκτησιν την οποίαν την οποίαν του εμπνέει η αιφνιδιαστική ένεσις επί το αυτό των μέχρις χθες αδιαλλάκτων εχθρών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΜΕΙΟΨΗΦΙΣΕ ΚΑΤΑ 16 ΨΗΦΟΥΣ
  • Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ

ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΥΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ – Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ – ΜΑΚΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – Ο κ. ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΗ ΤΥΧΩΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΔΗΛΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΙΝ

«Τι εκέρδισεν εξ όλης αυτής της Πρωθυπουργικής δοκιμής ο αρχηγός του Μεταρρυθμιστικού κόμματος; Επιστοποίησε και εβεβαίωσε τον συνασπισμόν του μετά των βενιζελικών. Απέδειξεν ότι ήτο έτοιμος να συμπράττη μετ’ αυτών εις το κυβερνητικόν έργον, θέτων κατά μέρος τας αντικαθεστωτικάς αυτών ιδέας και κλείων τα όμματα προ των υπονομευτικών των κατά του πολιτεύματος σχεδίων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 5 Μαΐου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

«Η κομματική σύνθεσις της Εθνοσυνελεύσεως απέδειξε διά μίαν ακόμη φοράν την αδυναμίαν να δώση Κυβέρνησιν βιώσιμον και σταθερής επιβολής […] Η καταδειχθείσα αύτη αδυναμία της Εθνοσυνελεύσεως άγει προς δύο πλέον, τας και μόνας δυνατάς λύσεις. Ή την συγκρότησιν Κυβερνήσεως συνασπισμού ή την διάλυσιν της Εθνοσυνελεύσεως και την ενέργειαν εκλογών, εκ των οποίων θα καταστή δυνατόν να προκύψη Κυβέρνησις ομοιογενής και βιώσιμος»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος