Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Οι δηλώσεις των δύο Άγγλων υπουργών Τσάμπερλαιν και Τσώρτσιλ ’’ουδεμίαν αφίνουν αμφιβολίαν’’ καθώς ‘’υπήρξαν σαφείς και κατηγορηματικαί’’. Η ουδετερότητα των Συμμάχων παραμένει, και οι ελπίδες απέχουν από την πραγματικότητα… Η εφημερίδα ”ΕΜΠΡΟΣ” θρηνεί με αρκετή καθυστέρηση το θάνατο του ιδιοκτήτη και διευθυντή της στο Μόναχο την 27η Μαΐου. ”Το τηλεγράφημα το μεταδίδον την θλιβεράν είδησιν ελήφθη μόλις χθες περί το εσπέρας μετά καθυστέρησιν εξ ημερών”….

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ – ΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΙΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ. ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ – ΤΟ ‘’ΠΤΙ ΖΟΥΡΝΑΛ’’ ΚΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ – ΔΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ
  • Η ΘΕΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ

«Αφ’ ης ηγγέλθη η διαμοιβή συνεννοήσεων μεταξύ των Συμ αυτού του ιδίου μάχων επί του Ελληνοτουρκικού ζητήματος, η θέσις του κ. Γούναρη ήτο εις το Λονδίνον. Εκεί όπου η εμπιστοσύνη προς την μεταβενιζελικήν Ελλάδα δεν απεκατεστάθη πλήρως εισέτι εξ υπαιτιότητος αυτού του ιδίου, προθυμοποιηθέντος επιπολαίως κατά την τελευταίαν διάσκεψιν να δόση υποσχέσεις, των οποίων την εκπλήρωσιν δεν κατώρθωσε. […] Εάν δε πάλιν ο κ. Πρωθυπουργός ησθάνετο εαυτόν ανίκανον και ανεπιστήδειον όπως διαξαγάγη διπλωματικάς συνεννοήσεις, θα ώφειλεν εν τοιαύτη περιπτώσει ν’ αναθέση εις άλλους, εις εκείνους οι οποίοι είνε αποδεδειγμένως ικανοί, την διπλωματικήν υπεράσπισιν των Ελληνικών συμφερόντων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

 ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ

«Και είνε ολεθρία η τακτική εκείνων οι οποίοι επιμένουν να φορούν διπλωματικάς διόπτρας και ν’ ασχολούνται αφρόνως εις διερεύνησιν των φαινομένων του διπλωματικού ορίζοντος, εξ ης διακυμαίνονται άνευ λόγου εις κυκεώνα αμφιταλαντεύσεων. Διότι η τακτική αύτη απεργάζεται τον κάματον του ηθικού του στρατού και την εξασθένισιν του φρονήματος του λαού. […] Αι ελπίδες δεν είνε ακόμη θετικότητες. Ας εννοήσωμεν επί τέλους ότι εξ ημών εξαρτάται μόνον να μετασχηματίσωμεν τας ελπίδας ταύτας εις θετικότητας. Και μέσον προς τούτο είνε η νίκη»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

 ΕΘΝΟΣ

  • ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΘΗ

«Ο κ. Ελευθέριος Βενιζέλος ‘’δεν έρχεται’’. […] Θα αισθανθή την απουσία του ο Λαός. Και θα μετανοήση. Και θα τον αναζητήση. […] και να επανέλθη. Διά να θεραπεύση, να επανορθώση, να αναστηλώση τα ερείπια και τας συμφοράς της μωρίας του λαού. Διότι ούτω συνήθισε να έρχεται ο Βενιζέλος. Όχι παρακαλών και επαιτών με δάκρυα την αγάπη και εκτίμησι του Λαού, όχι ψευδόμενος και απαιτών και εκμεταλλευόμενος πρωτόγονα λαϊκά ένστικτα, ως έγεινε με τας περιφήμους αγορεύσεις των Πατρών. Αλλά συγκινούμενος από τας δυστυχίας και τα παθήματα του λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΓΑΛΛΙΑ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΕΞ ΙΣΟΥ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ ΕΙΤΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΤΕ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ

«Ούτε ‘’εξέφτυσεν’’, ούτε πρόκειται να ‘’ξεφτύση’’ το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Απλώς προσφέρει τας υπηρεσίας του εις την πατρίδα κατά τας μεγάλας αυτάς στιγμάς. Αλλά συγχρόνως κάμνει και κάτι άλλο. Αυτοεξετάζεται. Αυτοερευνάται»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

 ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΓΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

«Αι δηλώσεις του κ. Τσάμπερλαιν και του κ. Τσώρτσιλ εις την Βουλήν των Κοινοτήτων, (…) είνε τόσον σαφείς και κατηγορηματικαί εις την λακωνικήν των εμφάνισιν, ώστε ουδεμίαν αφίνουν αμφιβολίαν περί της επισήμου και φανεράς πολιτικής την οποίαν η Αγγλία ακολουθεί κατά την παρούσαν ώραν έναντι της Ελληνο-Τουρκικής ρήξεως και των ζητημάτων εν γένει της Ανατολής. Η Μεγάλη Βρεττανία δεν εκήρυξε τον πόλεμον κατά του Μουσταφά Κεμάλ. Εμμένει ακόμη εις την ουδετερότητα, την οποίαν εκήρυξεν απέναντι των εμπολέμων από κοινού μετά των άλλων Δυνάμεων»

  • Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΙΚ. ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗ

«Το τηλεγράφημα το μεταδίδον την θλιβεράν είδησιν ελήφθη μόλις χθες περί το εσπέρας μετά καθυστέρησιν εξ ημερών»

  • ΤΟ ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ. Η ΦΡΙΚΩΔΕΣΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΛΟΦΩΝΑ ΤΗΣ. ΠΩΣ ΕΞΩΝΤΩΘΗΣΑΝ 5000 ΕΛΛΗΝΕΣ. Η ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗ ΔΙΗΓΗΣΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΣΩΘΕΙΣΗΣ. ΣΚΗΝΑΙ, ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟΥ ΦΡΙΚΗΣ, ΤΡΟΜΟΥ, ΑΙΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΦΥΛΑΞ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ

«Σήμερον τα Στενά, είνε εις χείρας όλων των Συμμάχων και συνεπώς εις χείρας ουδενός, θα περιήρχοντο δε και πάλιν εις την διάθεσιν της Τουρκίας εάν δεν υπήρχε μέγας φρουρός εν Μικρά Ασία ο Ελληνικός στρατός. […] Η Ευρώπη σήμερον τονίζει την ανάγκην της διαφυλάξεως των Στενών, χωρίς να έχη και την υλικήν δύναμιν να διαφυλάξη ταύτα και χωρίς να εγκολπούται την Ελληνικήν δύναμιν, την μόνην ικανήν να συντρίψη τελειωτικώς την απειλήν ταύτην»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

ΕΣΤΙΑ

  • ΤΟ ΑΛΛΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Της διπλωματικής μας ερημίας τα έξοδα ηρχίσαμεν ήδη να τα πληρώνωμεν. Το Βορειοηπειρωτικόν ζήτημα ευρέθη έξαφνα και αποτόμως εις την σφαίραν του διπλωματισμού. […] Ορθότατα βεβαίως ο Κ. Γούναρης απεφάνθη ότι αυτήν την στιγμήν δεν είμεθα εις θέσιν να ανοίξωμεν διμέτωπον πόλεμον. Αλλ’ ο διμέτωπος πόλεμος έπρεπε να διεξάγεται ήδη, όχι με όπλα και προς τα δύο μέτωπα, αλλά τουλάχιστον εις το ένα με τον νουν, ο οποίος δεν είνε όπλον ευκαταφρόνητον. Δυστυχώς όμως αυτό το όπλον δεν το εχρησιμοποιήσαμεν έως τώρα. Διότι και αν ήθελεν η Κυβέρνησις να το χρησιμοποιήση, δεν θα το εύρισκεν εις τας διπλωματικάς της τάξεις. Είναι και τούτο μία από τας δυστυχίας της»

  • Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ

«Εγράψαμεν ήδη πόσον πωλείται το τσιγάρον εις το μέτωπον. Ακόμη τερατωδέστερον είνε ό,τι συμβαίνει με το ταχυδρομικόν χαρτί»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΜΕΤΑ ΤΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Αι εις την Βουλήν των Κοινοτήτων δηλώσεις του Τσάμπερλαιν και του λόρδου Τσώρτσιλ επί του Ανατολικού ζητήματος υπήρξαν σαφείς και κατηγορηματικαί. […] Διότι μυρίαι ασφαλείς ενδείξεις πείθουν, ότι εκ των ευτυχών επί του πολεμικού πεδίου αποτελεσμάτων του υπάρχει ελπίς να διατηρηθή μέχρι τέλους ευμενής η ουδετερότης των Ανταντικών Δυνάμεων, ίσως-ίσως δε να μεταβληθή και εις θετικωτέραν υποστήριξίν μας και συνδρομήν μας εκ μέρους τινών εξ αυτών»

  • ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ. ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΣ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ. Η ΕΜΜΟΝΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

  • Η ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΥΝΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΙΝΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ. ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Θ’ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΝ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΣ ΕΙΝΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ
  • ΕΙΝΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ

«Ώ, αν είχαμε την ψυχήν τους. Το μόνον αίσθημα που θα εκαλλιεργούσαμεν τώρα θα ήτο η χαιρεκακία. Και θα τους αντεγράφαμεν. Αλλά δεν απατώνται ότι και η αισθηματολογία μας, είνε ο αντίπους της ιδικής των. Η πολιτική, την οποίαν ασκούν, την οποίαν η ανωτάτη μοίρα του Λαού τούτου τους εξηνάγκασε, τους εξεβίασε, να δεχθούν, ΕΙΝΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ»

  • ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΖΥΜΩΣΙΣ

«(…) ζωηραί διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας προς διπλωματικήν επέμβασιν από κοινού των Συμμάχων προς κατάπαυσιν του εν Ανατολή πολέμου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΣ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΑ

«Αλλά λυπούμεθα περισσότερον με το θέαμα αυτό της διπλωματικής μας αδρανείας, όταν αλλεπάλληλοι καταφθάνουν πανταχόθεν ειδήσεις, παρέχουσαι άριστον μέτρον εκτιμήσεως των αγγλικών διαθέσεων και όταν ουδεμία εντεύθεν καταβάλλεται προσπάθεια, όπως, ήδη προ της ενάρξεως της ελληνοτουρκικής επιθέσεως, επιτευχθή εκείνο, όπερ θα επακολουθήση ίσως μετά τας πρώτας νίκας. […] Ο κ. Γούναρης ας εννοήση επί τέλους, ότι η πολιτική ενέργεια δυνατόν να στηρίζεται επί της στρατιωτικής καταστάσεως, κατ’ ουδένα όμως λόγον πρέπει να θεωρήταιι ως απλούν παράρτημα αυτής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ

«Η ιστορία ομιλεί τόσον καθαρά, ώστε να μη μένη καμία διά κανένα αμφιβολία. Και λέγει η πρόσφατος ιστορία της Ανατολής, ότι η μεν Σοβιετική Ρωσία αγωνίζεται διά την αληθινήν ελευθερίαν των λαών, την οποίαν επραγματοποίησε παντού όπου κατίσχυσε η επιρροή της, ενώ οι Έλληνες πολιτικοί αγωνίζονται διά την υποδούλωσιν τόσον των ελευθέρων όσον και των υποδούλων Ελλήνων εις τους ξένους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921 ΣΚΡΙΠ

  • ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΣΙΤΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΩΦ

«Η γενική εντύπωσις είναι, ότι η μετά του κ. Πάσιτς συνάντησις του Δημητρώφ ουδεμίαν θα επιφέρη ουσιώδη μεταβολήν εις τας μεταξύ Γιουγκοσλαυίας και Βουλγαρίας σχέσεις»

  • ΣΧΟΙΝΙΟΝ Ή ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΝ;

«Δηλαδή όλος ο Ελληνικός λαός υπήρξεν άπατρις, προδότης, εθνοκτόνος και μόνον ο εκπεσών λαομίσητος Τύραννος υπήρξεν Έλλην πατριώτης! Χρειάζεται άρα γε σχοινίον ή φρενοκομείον, διά τον αναίσχυντον υβριστήν ολοκλήρου του Ελληνικού Λαού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Πέμπτη 3 Ιουνίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΙ ΕΝ ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ. – Η απεργία των υφαντουργών εκηρύχθη – Ο αριθμός των απεργών και λοιπών αέργων – Η μέριμνα της Κυβερνήσεως – Διατί παρατείνεται η απεργία των ανθρακωρύχων
  • ΑΙ ΘΥΣΙΑΙ ΜΑΣ

«Αι φήμαι περί μεσολαβήσεως μεταξύ Αγκύρας και Αθηνών διά την ειρηνικήν διευθέτησιν της ελληνοτουρκικής διαφοράς επιτείνονται οσημέραι […] Πάντως όμως οι ενδιαφερόμενοι διά το Ανατολικόν ζήτημα συμμαχικοί κύκλοι πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν των τας μεγάλας ελληνικάς θυσίας»

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος