Θείο Δράμα: Κατάνυξη από την οδό των Μαρτυρίων της Ιερουσαλήμ ως το λοφίσκο «Γολγοθά» της Κοζάνης

Σύνοψη
  • «Θεέ, σώσε τους Χριστιανούς και την Ιερή Γη και προστάτεψε τους από όλα τα δεινά και από τους πολέμους.» , είπε ο ιερέας στο Δρυόβουνο Κοζάνης, καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν για την ειρήνη

Με την αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού και την ταφή του, κορυφώνεται το Θείο Δράμα, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου. Στην Ιερουσαλήμ, οι προσκυνητές περπάτησαν κατά μήκος της «οδού των Μαρτυρίων» επαναλαμβάνοντας τα τελευταία βήματα του Ιησού πριν από τη σταύρωση του, όπως υπαγορεύει η παράδοση. Φέτος παραβρέθηκαν λιγότεροι προσκυνητές λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου. Στον επονομαζόμενο λόφο του Γολγοθά, της επαρχίας Αλμυρού στο Βόλο, αλλά και σε ομώνυμο λόφο στην Κοζάνη, το Σώμα του Κυρίου τυλίγεται στο λευκό σεντόνι, μέχρι την επόμενη μέρα της Ανάστασης.

Κοζάνη: Πομπή προς το «Γολγοθά»

Η προσευχή σήμερα και κάθε μέρα είναι «Θεέ, σώσε τους Χριστιανούς και την Ιερή Γη και προστάτεψε τους από όλα τα δεινά και από τους πολέμους.» , είπε ο ιερέας στο Δρυόβουνο Κοζάνης, καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν για την ειρήνη.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, τελέσθηκε και φέτος στο Δρυόβουνο Κοζάνης η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο λόφο που οι ντόπιοι αποκαλούν Γολγοθά.

Μετά τη λειτουργία των μεγάλων ωρών πιστοί εξέρχονται από τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά και με πομπή πηγαίνουν προς το “Γολγοθά”. Μετά την Αποκαθήλωση, οι μυροφόρες, παραλαμβάνουν το σώμα του Εσταυρωμένου και το μεταφέρουν και πάλι στον ιερό ναό του χωριού όπου προσκυνούν οι πιστοί.

Τρίπολη: Επιτάφιος από ένα εκατομμύριο πέρλες

O Επιτάφιος του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης κάθε χρόνο αποτελεί έργο τέχνης. Δεν στολίζεται με λουλούδια, όπως συνηθίζεται, αλλά διακοσμείται στις τέσσερις πλευρές του με περίτεχνα σχέδια και παραστάσεις από τη μεγάλη εκκλησία της Κωνστραντινούπολης. Διάκοσμος από ένα εκατομμύριο πέρλες. Σύμφωνα με τον Προιστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως, είναι ιδέα που υλοποιείται από το 2012 και προσελκύει πλήθος προσκυνητών.

Μονή Καισαριανής

Στη Μονή της Καισαριανής, όπου η περιφορά του Επιταφίου, ξεκινά νωρίτερα κάθε χρόνο, οι προσκυνητές βίωσαν με κατάνυξη το Θείο Δράμα. Η πένθιμη πομπή ξεκίνησε το μεσημέρι και συνέχισε στην καρδιά του δάσους του Υμηττού.

Αλμυρός Βόλου

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, πραγματοποιείται κάθε χρόνο και στους πρόποδες της Όθρυος, όπου στον Λόφο της Παναγίας Ξενιάς, χιλιάδες πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν το Σώμα του Χριστού, πάνω στον Σταυρό.
Στον επονομαζόμενο λόφο του Γολγοθά, της επαρχίας Αλμυρού, το Σώμα του Κυρίου τυλίγεται στο λευκό σεντόνι για να ενταφιαστεί σε σπηλιά της περιοχής, μέχρι την επόμενη μέρα της Ανάστασης.

Κέρκυρα: Περιφορά Επιταφίων με χορωδίες και μπάντες

Στην πανέμορφη Κέρκυρα με τα ιδιαίτερα έθιμα του Πάσχα, όλες οι εκκλησίες της πόλης περιφέρουν τους Επιταφίους τους, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων. Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ οι μπάντες των φιλαρμονικών ερμηνεύουν  διασκευές από κλασικά έργα, όπως είναι η «Εις Άδου Κάθοδος».

Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα της υπέρτατης θυσίας και «άκρας ταπεινώσεως» του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα.


Ρεπορτάζ: Πέγκυ Μπρούσαλη, Μάκης Νασιάδης, Ελίνα Κολύβα, Ελένη Ραφτοπούλου

Επιμέλεια βίντεο: Βάσω Τζανακάκη, Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος