Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Σειρά τηλεγραφημάτων τα οποία δημοσιεύονται στον Τύπο, ασχολούνται με τη σχεδιαζόμενη από την ελληνική κυβέρνηση αυτονόμηση της Μικράς Ασίας και την πρόθεση της κεμαλικής κυβέρνησης να διαμαρτυρηθεί στις Δυνάμεις γι’ αυτό το ενδεχόμενο, ενώ η Διάσκεψη για το Ανατολικό απομακρύνεται όλο και περισσότερο…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

«Υπεστηρίξαμεν πάντοτε ως παράγοντα προόδου και συντελεστήν πολιτισμού τον εμπορικόν και βιομηχανικόν κόσμον της Ελλάδος. Τούτο είνε καθήκον στοιχειώδες παντός πολίτου. Αλλ’ είνε εκ παραλλήλου καθήκον πάντων ίνα εν τω φορολογικώ συστήματι πρυτανεύση η γνώμη της ισότητος εν τη κατανομή των βαρών επί τας διαφόρους κοινωνικάς τάξεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • Η ΑΠΟΜΕΝΟΥΣΑ ΛΥΣΙΣ

«Αλλ’ εάν όντως το σχέδιον απεδείχθη απραγματοποίητον, εάν απεδείχθη όχι μόνον αδύνατος η εκβίασις της λύσεως, αλλά και η εκμαίευσις θετικής τινος βοηθείας, καθιστώσης δυνατήν την παράτασιν της αναμονής, εν τοιαύτη περιπτώσει μία και μόνη μένει λύσις. Η λύσις η οποία δεν είνε δυνατόν να ματαιωθή δι’ ουδεμιάς ξένης επεμβάσεως, η οποία δεν θα οδηγήση ίσως εις τελικήν συνομολόγησιν της ειρήνης, αλλ’ η οποία θα μας επιτρέψη την αποστράτευσιν και την περισυλλογήν και την ανασυγκρότησιν του ετοιμορρόπου Κράτους»

  • ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

Ο κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ – ΔΙΕΦΩΝΗΣΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ – ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΖΗΜΙΑΙ ΕΚ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

«Η παραίτησις της Ιταλικής Κυβερνήσεως θα επιφέρη κατ’ ανάγκην επιβράδυνσιν των συνεννοήσεων μεταξύ των Δυνάμεων και μήκυνσιν συνεπώς του χρόνου, καθ’ ον θα συνέλθη η κατ’ αρχήν αποφασισθείσα Διάσκεψις των Συμμάχων και των εμπολέμων προς εξεύρεσιν βάσεως συνομολογήσεως ειρήνης. […] Το γεγονός είνε ότι εκ της αναβολής προκύπτουν ζημίαι, η συναίσθησις των οποίων μας κάμνει σκεπτικούς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ

«Και είνε δυνατόν να υπάρξη ισορρόπησις οικονομική άνευ συστήματος, άνευ περιορισμού των δαπανών, άνευ επιστημονικής πλουτοπαραγωγικής πολιτικής, άνευ συνδέσμων προς τα έξω οικονομικά κέντρα; Πού οδηγούν λοιπόν το κράτος; Ποίας καταστροφάς του παρασκευάζουν; […] Αι μετανοεμβριαναί κυβερνήσεις μόνον διά να συσσωρεύουν καταστροφάς είνε ικαναί. Και ακόμη διά να ενσπείρουν το μίσος μεταξύ των αδελφών και ν’ ανάπτουν την πυράν του εμφυλίου πολέμου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • ΝΕΑΙ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΟΥ – ΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

«Θα γίνεται δημοψήφισμα δι’ οιονδήποτε άλλο επουσιώδες ζήτημα και δεν θα ερωτηθή ο λαός διά νομίμων εκλογών αν ασπάζεται τας θεωρίας του κ. Γούναρη περί εμφυλίου πολέμου; Ποίος άλλος θα κληθή να πληρώση τας συνεπείας του εμφυλίου πολέμου, τον οποίον η Κυβέρνησις παρασκευάζει, παρά ο λαός, τα προσφιλέστατά του, η περιουσία του, η υπόστασίς του ως ανεξαρτήτου λαού; Προκηρύξατε εκλογάς. Είνε η μόνη υπηρεσία την οποίαν ημπορείτε να προσφέρετε εις τον τόπον αυτόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΝ ΘΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΟΥΝ
  • ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;

ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ Η ΕΚΤΟΠΙΣΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΔΥΟ ΟΓΚΟΛΙΘΩΝ

«Και πρώτος όρος ανιδρύσεως του διπλωματικού Μετώπου της Ελλάδος, έστω και κατά την υστάτην ταύτην ώραν δεν οφείλει να είνε η ΑΛΕΙΛΙΚΤΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΚΤΟΠΙΣΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΟΥΤΩΝ ΟΓΚΟΛΙΘΩΝ, οίτινες αφού τόσα κακά συνεσώρευσαν επί της κεφαλής της Ελλάδος, εξακολουθούν διά της παρουσίας των εις την Κυβέρνησιν, διά της ακατανικήτου δυσπιστίας, ην εμπνέουν εις το εξωτερικόν, πτώματα δε εσωτερικώς, Ν’ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΙΤΕΡΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΝ ΠΑΣΗΣ ΣΟΒΑΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ προς αίσιον και ριζικόν τερματισμόν της εθνικής υποθέσεως;;»

  • ΘΑ ΣΚΕΦΘΩΜΕΝ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ

ΑΙΤΙΑ Η ΕΞΩ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΠΕΚΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΣΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΤΥΧΗ ΠΟΛΙΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

«Η απολύμανσις πρέπει να γείνη, και θα γείνη το ταχύτερον, μόλις υπογραφή η προκαταρκτική ειρήνη, την οποίαν φοβούνται οι Βενιζελικοί και διά τούτο εστάλησαν τα χρήματα, ΑΓΝΩΣΤΟΝ ΠΟΘΕΝ, προς αναστάτωσιν της Χώρας προ της ειρήνης. Ο νοών νοήτω και ας προφυλάσσεται από την σπείραν των συνωμοτών πριν ή εκσπάση ο λέβης της απολυμάνσεως. Ολίγαι είνε ακόμη αι ημέραι του Βενιζελισμού. Αυτό οφείλει να το εννοήση. Αλλά και εάν δεν θελήση να το εννοήση αυτός, θα ΤΟΝ ΚΑΝΗ ο Ελληνικός Λαός να το καταλάβη καλώς»

  • ΠΩΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕΝ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ – ΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΟΜΠΡΙΝΤΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΠΑΛΙΝ ΗΡΩΔΙΑΣ ΜΑΙΝΕΤΑΙ…

«Και έχομεν πεποίθησιν άκραν, ότο μόνον ημείς δυνάμεθα να σώσωμεν ακόμη και την Ελλάδα και ΣΑΣ. Αλλά μόνον αν επανέλθωμεν δι’ εκλογών. Διότι αν επανερχόμεθα δι’ επαναστάσεως, πάλιν οι γνωστοί κύκλοι θα έλεγον –και δικαιότατα τώρα- ότι ο ελληνικός λαός δεν μας ακολουθεί. Και θα είχομεν τότε οικτροτέραν αποτυχίαν και από σας εις τα εξωτερικά, εκτός της εσωτερικής αλληλοσφαγής»

  • ΜΑΚΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΝ – ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝ ΕΨΗΦΙΣΘΗ ΚΑΙ ΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΙΝ – ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΙΝ ΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«’’Κύκλοι στενώς συνδεόμενοι μετά της Αγκύρας απβλέπουν προς την κατάστασιν μετά μεγάλης απαισιοδοξίας, πιστεύοντες, ότι οι Τούρκοι εθνικόφρονες θα αρκεσθούν μόνον εις την αξίωσιν, όπως εκκενωθή η Σμύρνη, αλλά θα επιμείνουν εις την πλήρη πραγματοποίησιν του Εθνικού Συμβολαίου’’. Δύναταί τις ν’ αμφιβάλλη ότι αι πληροφορίαι αύται εξεικονίζουν πιστώς τας Τουρκικάς διαθέσεις απέναντι ημών; Και συγχωρείται αισιοδοξία τις εκ μέρους ημών επί του ζητήματος τούτου; Βεβαίως όχι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΝΕΑ ΦΑΣΙΣ

«Αυτήν την διπλήν άποψιν έχει το ζήτημα, του οποίου η νέα φάσις απετέλεσε και αποτελεί το αντικείμενον σκέψεων, όλων εκείνων, οι οποίοι επείσθησαν πλέον, ότι η παράστασις της εκκρεμότητος επί πολύ ακόμη, αποτελεί την μάλλον ασύμφορον πολιτικήν δι’ εν Έθνος, το οποίον δεν είνε ανεξάντλητον εις οικονομικάς δυνάμεις, και το οποίον έχει πλέον το δικαίωμα να αξιώση, όπως δρέψη τους καρπούς των νικών του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

«Το Κόμμα των Φιλελευθέρων έπραξε το καθήκον του. Προείπε τους κινδύνους και τας συμφοράς, τους τονίζει δε ακόμη και ταύτην την στιγμήν. Αλλ’ εις το σημείον τούτο εξαντλούνται αι υποχρεώσεις του. ουδέν πέραν τούτου έχει να πράξη και ουδέν παρ’ αυτού έχει να φοβήται η Κυβέρνησις. Την διαβεβαιούμεν κατηγορηματικώς περί τούτου. Εάν έχη λογαριασμούς εκκρεμείς με τον Ελληνικόν Λαόν, και ασφαλώς έχει πολλούς και μεγάλους και λίαν περιπλεγμένους, αυτούς ας τους ξεμπλέξη μόνη της μετ’ αυτού»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑΝ;

«’’Τυραννούμεθα, διωκόμεθα, απειλούμεθα! Υβρίζετε την Γαλλίαν διά του Εισαγγελέως σας! Ολετήρες, βδελυροί, γερμανόπληκτοι!’’ Εκεί εφθάσαμεν! Πού οδηγεί την Χώραν η άνοια, η ανυπαρξία, η αναλγησία των μετανοεμβριανών κυβερνήσεων, το τυφλόν μίσος, η ωργανωμένη εμπάθεια, ο ακοίμητος εωσφορισμός των Φιλελευθέρων; Προς ποίαν αποσύνθεσιν, προς ποίον χάος, προς ποία πένθη; Πού και πώς στρεφόμενος ο λαός θα οδηγήση τα ελληνικά πράγματα προς ασφαλή λιμένα;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ

«Παντού και πάντοτε το αριστοκρατικόν πνεύμα επεκράτει, προς αυτό εστρέφετο η λατρεία του Ελληνικού Λαού και αυτό ήθελε να τον κυβερνά. Τώρα ΕΞΕΜΥΤΙΣΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΨΕΥΔΟΔΗΜΟΚΡΑΤΑΙ, οι μέχρι της χθες λείχοντες τας βαθμίδας των ανακτορικών κλιμάκων, και φωνάζουν υπέρ της Δημοκρατίας όχι εξ πεποιθήσεως, όχι διότι αυτό θα σώση την κατάστασιν, αλλά ΔΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ τον Αρχηγόν των τον οποίον απελάκισεν ο Ελληνικός Λαός, τολμήσαντα τα πάντα κατά του φιλοβασιλικού αισθήματος του Λαού»

  • Ο ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ; ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΠΑΡΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΚΡΟΥ ΕΙΣ ΑΚΡΟΝ

«Μετά τας Αθήνας ο Πειραιεύς παρατάσσεται εναντίον της βενιζελικής αναρχίας. Και θα συμπαραταχθή μετά της πρωτευούσης του Ελληνισμού και του επινείου της, απ’ άκρου εις άκρον η Ελλάς συμπληρούσα τας λαμπράς νίκας του Μετώπου διά της εξ ίσου λαμπράς εσωτερικής νίκης την οποίαν θα άρουν οι ιεροί λόχοι των φασιστών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΣ ΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ
  • Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

«Η πολιτική της ειρήνης είνε η αμεσωτέρα και ζωτιωτέρα ανάγκη της χώρας μας και του λαού της. Θα ήτο δε η εγκατάλειψις εκ μέρους του κόμματός μας της πολιτικής της ειρήνης η πραγματική εσχάτη προδοσία έστω και αν εις μίαν παρομοίαν περίστασιν δεν θα εκίνει η Κυβέρνησις την δικαιοσύνην της εναντίον μας»

  • Η ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΡΕΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ κ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ
  • Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ

«Πάντως οφείλομεν ν’ αποδεχθώμεν ότι άνευ της λύσεως του Ρωσικού ζητήματος ουδόλως δύναται να προαχθή προς την λύσιν αυτού το Τουρκικόν πρόβλημα, αφού διά της πολιτικής των οι Σύμμαχοι και κυρίως η Γαλλία εξώθησαν τα Σοβιέτ προς επιδίωξιν κυριαρχίας εν τη Ανατολή διά της πολιτικής και εμπορικής εσχάτως διεισδύσεως. Θα λυθούν εν τη Χάγη τα εμπορικά ταύτα ζητήματα; Και θα ομονοήσουν οι Σύμμαχοι επί τούτων, ώστε να επιληφθούν της λύσεως των εθνολογικών και πολιτικών διαφορών των αφορωσών την Ελληνοτουρκικήν διαφοράν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 8 Ιουλίου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΑΣ ΜΗ ΠΝΙΓΟΜΕΘΑ ΣΤΑ ΡΗΧΑ

«Φρονούμεν όμως, ότι επεβάλετο μία απόπειρα, έστω και βολιδοσκοπήσεως των εν Αγκύρα, κατά πόσον θα ήτο δυνατή μία απ’ ευθείας συνεννόησις δι’ αμοιβαίων υποχωρήσεων, προς τον απώτερον σκοπόν μιας ειλικρινούς συμμαχίας, επιτακτικώς επιβαλλομένης εκ των ζωτικωτέρων συμφερόντων των δύο γειτόνων Κρατών. Εφ’ όσον δε εις το διάβημά της τούτο θα συνήντα την αυτήν πείσμονα και αδιάλλακτον Τουρκικήν στενοκεφαλιάν, δεν έχει παρά να προβή εις την εκτέλεσιν των πλέον αποφασιστικών ενεργειών, χρησιμοποιούσα όλας ανεξαιρέτως τας εθνικάς δυνάμεις»

  • Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛ. ΛΙΜΕΝΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος