Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Στον Δ. Γούναρη ανατίθεται εκ νέου η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η πρότασή του για ‘’συμμαχική’’ κυβέρνηση, κυβέρνηση συνεργασίας ‘’όλων των κομμάτων άτινα απέρρευσαν εκ της λαϊκής ψήφου της 1ης Νοεμβρίου’’, συναντά την έντονη αντίδραση των πληρεξουσίων του Λαϊκού κόμματος οι οποίοι επιμένουν στο σχηματισμό αμιγούς σχήματος. Η πολιτική κρίση συνεχίζεται…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΜΕΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΥΣ

«Δεν πρόκειται λοιπόν περί ακυβερνησίας ελλείψει επαρκούς κατ’ ουσίαν πλειονοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος. Πρόκειται περί του μάλλον εκ τρόπου συνασπιμού πολιτικών ομάδων, κατεχομένων των μεν εκ του πόθου εισβολής εις την εξουσίαν, της δε πολυπληθεστέρας εξ αυτών υπ’ ανατρεπτικών διαθέσεων πάσης εν τη χώρα κυβερνητικής τάξεως. Τοιαύτη η απροκάλυπτος εικών, κυρωθείσα διά της σφραγίδος της προχθεσινής δηλώσεως και ψήφου του κόμματος των Φιλελευθέρων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΑΛΛΩΣ ΝΙΠΤΟΜΕΘΑ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ

«Ο κ. Γούναρης ετοιμάζεται να ανέλθη εις τα Ανάκτορα και να υποδείξη ότι εσκέφθη ωρίμως (!) και έκρινεν επιβεβλημένον (!) να αναλάβη την διακυβέρνησιν της χώρας με τα ίδια πρόσωπα και υπό τους ιδίους όρους, οίτινες επροκάλεσαν την πτώσιν αυτού. Το πράγμα δεν είνε άπορον. Διότι ο άνθρωπος δεν εγνώρισε ποτέ την αιδώ. Αλλ’ εις την αναισχυντίαν ταύτην ο Ανώτατος Άρχων έχει την υποχρέωσιν και το καθήκον να δώση ως απάντησιν το ράπισμα της αμέσου συγκλήσεως Συμβουλίου του στέμματος. Άλλως νιπτόμεθα τας χείρας!»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΑΣ ΛΗΞΗ!

«Θέλουν κυβέρνησιν συνασπισμού; Ας την σχηματίσουν διανεμόμενοι τα υπουργικά χαρτοφυλάκια και τα άλλα λάφυρα της εξουσίας, ην με τόσον ηρωϊσμόν εκεπόρθησαν και ακόμη ηρωϊκώτερον κρατούν, προτιμά ο κ. Γούναρης κυβέρνησιν αποκλειστικώς ιδικήν του; Ας την συγκροτήση τοιαύτην, τις θα τον εμποδίση; Όχι βέβαια ο κ. Στράτος, όστις δεν επιτρέπεται να επαναλάβη διά τρίτην φοράν την ιδίαν κωμωδίαν. Προ παντός ας λήξη η κρίσις, ας παύσωμεν παρέοχντες εις τους ξένους την εικόνα αυτήν της αποσυνθέσεως και της καταπτώσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Η ΑΡΝΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΝ ΙΤΑΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗΝ – ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΘΥΣΙΩΝ

«Ο κ. Γούναρης, είτε αμέσως, είτε εμμέσως, εννοεί να εξακολουθήση να κυβερνά την Ελλάδα. Εννοεί να διαιωνίση την διπλωματικήν απομόνωσιν. Εννοεί να διαιωνίση τον οικονομικόν αποκλεισμόν. […] Και την στάσιν αυτήν ονομάζει στάσιν προσωπικών θυσιών και αφιλοκερδείας κομματικής! Εδημιούργησεν εν φρικαλέον αδιέξοδον. Και εν ονόματι αυτού εκβιάζει τους πάντας και τα πάντα διά να επιτύχη την συμπλήρωσιν της καταστροφής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • ΕΙΣ ΤΗΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ ΕΔΟΘΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
  • ΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑΙ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΕΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ

«αλλά οφείλει να ελκύση την προσοχήν μας η δήλωσις του κ. Τσάμπερλαιν ότι ‘’αν αι ωμότητες ήθελον αποδειχθεί αληθείς, το σχέδιον της ελληνοτουρκικής συνθήκης θα μετατραπή εις βάρος της Τουρκίας’’. […] Σαφώς ωμίλησε περί ‘’σχεδίου Ελληνοτουρκικής Συνθήκης’’. Αλλά πότε και υπό τίνων κατηρτίσθη το σχέδιον τούτο; Και με ποίας βάσεις και ποίους όρους; Παρούσης ή απούσης της Ελλάδος; […] Θα λύση άρα γε την ιεράν σιγήν του κ. Γούναρη η κυοφορουμένη Κυβέρνησις του Συνασπισμού;»

  • ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΣ ΤΟΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΕΔΡΑΣ

«Η πολιτική της ενέδρας πρέπει να λείψη, και ταύτην δύναται να εξοντώση μόνον διά του κόμματός του ο κ. Γούναρης, σχηματίζων ομοιογενή Κυβέρνησιν και κάμνων εν ανάγκη έκκλησιν προς τον Λαόν, διά να είνε έτοιμος προς νέας εκλογάς. Διότι εκεί βαδίζομεν ασφαλώς και ταχέως εάν ΔΕΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΘΩΣΙΝ οι προκαλούντες τας διαρκείς και αλλεπαλλήλους Κυβερνητικάς κρίσεις»

  • Η ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΔΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΝ. ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

«Το υλικόν, εκ του οποίου θα συγκροτηθή τοιαύτη Κυβέρνησις είνε γνωστόν πρό πολλού. Εκρίθη από πάσης απόψεως εκ των μέχρι τούδε έργων του, και ακριβώς εκ της κρίσεως ταύτης η κοινή συνείδησις απολήγει εις την γνώμην σχηματισμού συνεταιρικής Κυβερνήσεως, με την ελπίδα ότι φιλική διανομή των λαφύρων της εξουσίας θα εξασφαλίση τουλάχιστον εις την Ελλάδα Κυβέρνησιν μονιμωτέραν των μέχρι τούδε, δυναμένην απερισπάστως να προσέξη περισσότερον τα παραμερισθέντα μέχρι τούδε Εθνικά ζητήματα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΩΝ

ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΑΜΕΣΟΥ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛ. ΣΤΡΑΤΟΥ – Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΔΕΧΘΗ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

  • ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

«Η διενέργεια νέων εκλογών θ’ απετέλει την μοναδικήν υπηρεσίαν σας προς την Πατρίδα. Διότι, με τας νεάς εκλογάς, ο Λαός θα έδιδε κυβέρνησιν ισχυράν εις την χώραν, διά να την εξαγάγη εκ του αδιεξόδου, εις το οποίον την εσύρατε»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ ΗΤΤΗΘΗ Η ΕΛΛΑΣ

«Ποίαι είνε αι δυναταί λύσεις προς αποτροπήν του αδιεξόδου; Προφανώς δύο. Η πρώτη, αμφιβόλου αποτελεσματικότητος και προσωρινού εντελώς χαρακτήρος, ουδένα ενθουσιάζουσα ειλικρινώς, είνε η σύμπηξις Κυβερνήσεως ‘’συνασπισμού’’ κατά τον καθιερωθέντα επ’ εσχάτων όρον. Η δευτέρα, η μόνη ριζική και η μόνη δυναμένη να διευκρινίση οριστικώς την κατάστασιν, είνε η διάλυσις. Μία εκ των δύο πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθή. Αλλ’ άνευ χρονοτριβής και δισταγμού. Εις την κωμικοτραγικήν κοινοβουλευτικήν μάχην των τελευταίων ημερών ηττήθη η Ελλάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ο ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Να ελπίσωμεν άρα γε ότι ο κ. Λόϋδ Τζώρτζ, εάν εις στιγμήν απογοητεύσεως και αηδίας προς τους δυναμένους να ανυψωθώσιν εις το μεγαλείον των υγιεινών αντιλήψεων, απεφάσισεν όντως παραίτησιν, θα δυνηθή να αναθεωρήση την τοιαύτην απόφασίν του χάριν του κόσμου;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ

«Ουδέποτε το Ελληνικόν Κράτος από της συστάσεώς του ευρέθη πρό τοιούτου πολιτικού βορβόρου. Ευτυχώς η γνώμη ότι έκαστος λαός είνε αντάξιος των κυβερνητών του απεδείχθη ιστορικως εσφαλμένη, η δε Πατρίς δεν αποτελεί μονοπώλιον των πάση θυσία προσπαθούντων να αναρριχηθώσιν επί την Αρχήν. Κοινοβούλιον και Κυβέρνησις οφείλουσι να πεισθώσιν ότι ο αγωνιζόμενος Ελληνικός λαός, ο παρακολουθών μετ’ απογνώσεως την χλεύην των αντιπορσώπων των πολιτικών αυτού ταγών και υποβοηθών ασυναισθήτως το στείρον και μικρόν αυτών έργον, διακηρύττει ότι παρεχάραξαν την εντολήν του»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΕΑΝ ΠΑΡΗΤΕΙΤΟ Ο κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ

«Ό,τι κυρίως ενδιαφέρει ημάς, αν επιβεβαιωθή η είδησις της παραιτήσεως της Βρεττανικής Κυβερνήσεως, είναι η πιθανή επίδρασις αυτής επί της εντονωτάτης στάσεως, ην εσχάτως ανέλαβεν η Αγγλία εις το Ανατολικόν. Και διά τούτον ακόμη τον λόγον δεν επιτρέπεται η παράτασις της σημερινής ημών ακυβερνησίας. Είναι απόλυτος ανάγκη να συνασπισθούν τάχιστα οι πολιτικοί ηγέται εις κυβέρνησις συναμένην μετά κύρους να προσανατολισθή προς τα ραγδαίως επί της Ανατολικής και της Ευρωπαϊκής σκηνής ανελισσόμενα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΑ ΕΚ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ

ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΣΙ ΚΑΘΕ ΓΝΩΜΗΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

«Επαναλαμβάνομεν να διακηρύξωμεν, ότι το Λαϊκόν κόμμα και μόνον οφείλει να ΒΑΔΙΣΗ προς τα εμπρός, διότι ο Ελληνικός Λαός είνε έτοιμος και άκοντος του κ. Γούναρη να σαρώση τους πάντας και τα πάντα και να διαλύση την Εθνοσυνέλευσιν απευθυνόμενος προς τον Βασιλέα του και ζητών τούτο παρά της Α. Μεγαλειότητος όπως διά της ενεργείας εκλογών ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΩΣΙΝ εις το διηνεκές αι ανακτηθείσαι ελευθερίαι του και στερεωθή το τρισευλογημένον έργον της Λαϊκής ψήφου της πρώτης Νοεμβρίου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

«Ο κ. Γούναρης, ηγέτης του μεγίστου των Ελληνικών εντός και εκτός κοινοβουλίου κομμάτων, έχει μίαν υποχρέωσιν επιτακτικήν. Να μη επιτρέψη την από της εντολής της 1ης Νοεμβρίου παρέκκλισιν και να μη ανεχθή κυβερνήσεις τύπου Ζαΐμη, ολεθρίας διά την χώραν. Έχει επιτακτικήν υποχρέωσιν να σχηματίση κυβέρνησιν εν ανάγκη απολύτω και αμιγή ήτις να εμφανισθή εις την Συνέλευσιν και να ζητήση την εμπιστοσύνην αυτής βέβαιος ότι η διελκυστίνδα δεν θα επαναληφθή και ότι οι αντίπαλοί του θα παραιτηθούν παιγνιδίου φθείροντος τον κοινοβουλευτισμόν των και εξοργίζοντος όλους ημάς τους θεωμένους τα τελούμενα από διμήνου και πλέον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

«Μόνον εάν εκ των κάτω αρχίση να εκδηλώνεται ζωηρά η αποδοκιμασία του νεκραναστηθέντος παλαιοκομματισμού και η συνέχισις της καταδίκης του βενιζελισμού είνε δυνατόν να διαμορφωθή μία νέα κατάστασις πραγμάτων εκ της οποίας να δύνανται να προκύψουν αι λύσεις εκείναι που θα φέρουν την ειρήνην, την ησυχίαν και την πρόοδον εις τον τόπον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
  • ΜΕ ΟΛΙΓΑΣ ΛΕΞΕΙΣ

«Η χώρα έχει ανάγκην Κυβερνήσεως. Ο Βασιλεύς ανέθεσε τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως εις τον αρχηγόν του Λαϊκού κόμματος κ. Γούναρην. Όθεν παρακαλούνται ο κ. Στράτος και ο εκ Κοζάνης πληρεξούσιος να πεισθούν περί της ανάγκης όπως η νέα Κυβέρνησις αποβή ισχυρά, διότι εις την επανάληψιν της υπ’ αυτών συγγραφομένης κωμωδίας την λύσιν θα δώση ο λαός, γνωρίζων τον ένα και αγνοών προσωπικώς τον άλλον»

  • ΜΟΝΗ ΛΥΣΙΣ Η ΔΙΑΛΥΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Παρασκευή 6 Μαΐου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • ΝΕΟΝ ΧΑΟΣ ;

«Μεταξύ των τόσων μοιραίων απροόπτων, τα οποία εξειλίχθησαν κατά την μεταπολεμικήν περίοδον, το σημαντικώτερον αναμφιβόλως γεγονός, το οποίον μεγίστην θέλει ασκήσει επιρροήν επί της τύχης ολοκλήρου της Ευρώπης, θεωρείται η αιφνηδία, όσον και απροσδόκητος παραίτησις της Κυβερνήσεως Λόϋδ Τζώρτζ […] Η νέα Ελληνική Κυβέρνησις ως πρώτον μέλημά της πρέπει να έχη την παρακολούθησιν της εξελίξεως της δημιουργηθείσης εν Αγγλία πολιτικής κρίσεως μετά της μάλλον εντεταμένης προσοχής, δεδομένου ότι εν Λονδίνω υπάρχουν τα νήματα της όλης διευθετήσεως του επικινδύνως εκκρεμούς Ανατολικού ζητήματος»

  • ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΝ ΜΕΡΣΙΝΗ

Συναγωνισμός μεταξύ των λιμένων Μερσίνης και Αλεξανδρέττας – Γαλλική Εταιρία αναλαμβάνει την κατασκευήν των έργων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος