Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η Σμύρνη υπό τουρκικό έλεγχο. ‘’Εχάσαμεν την Σμύρνην! Νομίζει κανείς ότι διατελεί υπό το κράτος φρικώδους εφιάλτου’’…  

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΙ

  • ΑΠΟ ΕΘΝΟΥΣ ΕΙΣ ΜΟΥΣΕΙΟΝ

«Τι θα είπη εσωτερική τάξις; Και πώς θα επιτευχθή η συντήρησίς της; Χάριν δε τίνος λόγου η εσωτερική αύτη τάξις θα ήτο χρησίμη; Εκτός εάν πρόκειται να ονομασθή τάξις η φρίσσουσα σιγή ενός ζώντος κόσμου προσηλωμένου εις το ακρόαμα του γδούπου των καταπιπτόντων υπέρ τον ανωρυχθέντα τάφον μιάς τεθείσης εν νεκροφανία ενδόξου εθνικής τιμής. […] Οι ορίζοντες της Ελλάδος των πέντε θαλασσών και της εξορμήσεως προς την Άγκυραν συστέλλονται εις την ακτίνα του αυλογύρου του οίκου και των πεζοδρομίων του μεταπρατισμού. Αυτό είνε πλέον η Πατρίς των εκπεσόντων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

  • ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΥ ΔΙΑ ΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΠΡΟΕΙΠΕ ΤΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΑΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΗΤΗΘΗ ΔΙΟΤΙ Η ΕΚΠΕΣΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΗ

«Διαφωνήσας εν τοις υπουργικοίς συμβουλίοις προς την ληφθείσαν απόφασιν της κυβερνήσεως περί στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως, σας παρακαλώ να υποβάλητε εις την Α.Μ. τον Βασιλέα την παραίτησίν μου […] Εύχομαι ολοψύχως αι επιχειρήσεις του Ελληνικού στρατού να αποβώσιν ως πάντοτε ένδοξοι, να μη προσκρούσωσι δε ΩΣ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ εις αντιδράσεις διπλωματικάς ή ΑΛΛΗΣ ΦΥΣΕΩΣ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΑΣΤΡΑΠΗ

  • ΕΙΣ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

«Την στιγμήν ταύτην δεν είνε ο λόγος περί ατομικών επιδιώξεων. Την στιγμήν ταύτην πρόκειται περί σωτηρίας της Ελλάδος. Και δεν πιστεύομεν ότι οι τυχόν δυσαρεστηθέντες θα θελήσουν να παρεμβάλουν προσκόμματα εις το έργον της νέας Κυβερνήσεως ή αρνηθούν την συνδρομήν των εις αυτήν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΕΘΝΟΣ

  • ΣΜΥΡΝΗ

«’’Η Σμύρνη κατελήφθη υπό τουρκικής μεραρχίας ιππικού‘’. Αι εφημερίδες – ‘’Εφύγαμεν από την Σμύρνην, όπως οι Γάλλοι έφυγαν από την Κιλικίαν και οι Άγγλοι από την Αίγυπτον’’. Ο Γουναρικός Τύπος. Γ μικρασιατική ‘’πληγή’’ έκλεισεν, η οδυνηροτάτη ‘’εγχείρησις’’ συνετελέσθη. Η Ελλάς επέστρεψεν ‘’οίκαδε’’ και εις την Σμύρνην, εις την ελληνικήν Σμύρνην, την ελληνικότητα της οποίας διεκήρυξαν αυτοί οι προχθεσινοί και πάλιν σημερινοί δυνάσται της, όταν την επωνόμασαν ‘’Γκιαούρ-Ισμίρ’’, εισήλθε το ιππικόν του Κεμάλ […] Εχάσαμεν την Σμύρνην! Νομίζει κανείς ότι διατελεί υπό το κράτος φρικώδους εφιάλτου»  

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
  • ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

«Το διάγγελμα τούτο εξεδόθη, βεβαίως, υπό την ευθύνην της γοουναροστρατικής Κυβερνήσεως, εφ’ όσον είδε το φως διαρκούσης κρίσεως. Και αποτελεί απλήν εκτέλεσιν εισηγήσεων της Κυβερνήσεως ταύτης – της Κυβερνήσεως της ήττης και της καταστροφής. Αυτής της Κυβερνήσεως, η οποία έσυρε και το Στέμμα, ως πάντας τους λοιπούς παράγοντας και το έθνος ολόκληρον, προς το σημερινόν φρικώδες ααδιέξοδον»

  • ΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ ΝΕΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΗΚΟΥΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΕΜΠΡΟΣ

  • Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

«Η νέα Κυβέρνησις, ήτις μετά τοσούτου θάρρους και αποφασιστικότητος εφορτώθη ήδη επί των ώμων τον βαρύν Σταυρόν του εθνικού τούτου μαρτυρίου, οφείλομεν να είμεθα βέβαιοι ότι βαθυτάτην έχει επίγνωσιν της άκρας οξύτητος της καταστάσεως και των κινδύνων, τα οποία επιβάλονται εις αυτήν. […] Εις τας προσπαθείας της προς έντιμον διάσωσιν της Πατρίδος –διότι τίποτε δεν εχάθη οριστικώς και τα πάντα δύνανται να κερδηθούν- η νέα Κυβέρνησις θα έχη ομόθυμον και ακαταγώνιστον την ενίσχυσιν του Έθνους. Ας θελήση και ας φιλοτιμηθή να δειχθή ανταξία αυτών και των δεινών περιστάσεων»

  • ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

  • ΙΔΟΥ ΠΟΙΑ ΕΙΝΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΥΡΑΝΝΙΩΝ

«Και η βενιζελική Τυραννία είνε εκείνη, η οποία μας ωδήγησεν εις την Μικράν Ασίαν παρά την θέλησιν του Ελληνικού Λαού, παρά την θέλησιν του Βασιλέως μας, παρά την θέλησιν του ενδόξου μας Επιτελείου»

  • ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΛΘΟΝΤΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

«Η βαθυτέρα έρευνα των αιτίων της εθνικής εν Μικρά Ασία τραγωδίας καθιστά επί μάλλον επιτακτικήν την συγκρότησιν εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής από της Εθνοσυνελεύσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΕΣΤΙΑ

  • Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ!

«Η Σμύρνη από χθές είνε Τουρκική! […] Οι Σμυρναίοι της 28 Αυγούστου 1922 είδον να κλείεται αποτόμως η γαλανή παρένθεσις. Αλλόφρονες και τώρα, αλλά από τρόμον, από αγωνίαν και απογοήτευσιν, εχύθησαν εις αυτούς τους δρόμους ζητούντες να φύγουν, ν’ αφήσουν πίσω των το σπίτι των, τους εφεστίους θεούς των, τα κόκκαλα των πατέρων των, και να φύγουν! Να φύγουν!»

  • Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΖΗΣΗ!

«Η ζωή ενός Έθνους δεν πνίγεται διότι το θέλουν δέκα πολιτικοί μικράνθρωποι, περιμένοντες να ζήσουν, σκώληκες εκ του πτώματος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΨΙΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚ. ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ – Η ΔΗΛΩΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΔΙΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΙΝ

  • ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ Η ΤΑΞΙΣ

«Πενθήσωμεν την κηδευθείσαν άνευ τιμών Μικρασιάτιδα Ελλάδα. Πενθήσωμεν! Αλλά μη αφήσωμεν το πένθος να μας κυριαρχήση. […] Τα Έθνη, που παραλύουν ενώπιον μιάς συμφοράς, όσον μεγάλη και αν είνε, είνε Έθνη καταδικασμένα εις Θάνατον. Και εις τον Θάνατον την οδηγούν όσοι από αίσθημα ή υστεροβουλίαν δεν συμβουλεύουν την ψυχραιμίαν και την φρόνησιν»

  • ΕΝΩ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ

Η ΕΥΓΕΝΗΣ ΑΜΙΛΛΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ – Ο ΔΗΜΟΣ ΕΨΗΦΙΣΕΝ ΗΜΙΣΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

  • ΕΝ ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΣ ΑΜΦΙΒΙΟΝ

«Ούτω καταρτισθείσα η νεά Κυβέρνησις είνε προϊόν πολιτικής ανανδρείας και απρονοησίας εσχάτης. Μη δυναμένη να εξιχθή εις το ύψος της αποστολής της, προωρισμένη να εκπέση αναποτρέπτως εις ασφαλή χρεωκοπίαν, αντί ωφελείας μοιραίως θα καταστή πρόξενος βλάβης εις την χώραν. Δεν θέλομεν να γείνωμεν σπορείς ματαίων απαισιοδοξιών. Αλλ’ αύτη είνε η ακριβής εικών των πραγμάτων και την εκτίμησιν αυτής επαφίεμεν εις τους αρμοδίους πολιτειακούς παράγοντας, τον Βασιλέα και τον Λαόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

  • Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΝ
  • Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • Η ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ

«Ραδιοτηλεγράφημα εκ Σμύρνης αγγέλλει την παράδοσιν της Σμύρνης εις τους Τούρκους. Οι πρόσφυγες υπολογίζονται μέχρι 500.000, οίτινες πληρούν τους λιμένας της Μ. Ασίας, προσπαθούντες να διαφύγουν τας σφαγάς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΠΑΤΡΙΣ

  • ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ

«Ο λαός δεν θέλει να πιστεύση ότι η νέα Κυβέρνησις θα μιμηθή τους προκατόχους της, διότι, εάν τούτο ήθελε συμβή, θα προσέφερε τας χειροτέρας υπηρεσίας και προς την Ελλάδα και προς το καθεστώς. Θα συνεπλήρωνε τα θανατηφόρα πλήγματα, άτινα και κατά των δύο κατέφεραν αι άλλαι μετανοεμβριαναί Κυβερνήσεις. Καθεστώς και Ελλάς θα εκρημνίζοντο σύριζα, χωρίς καμμίαν ελπίδα πλέον σωτηρίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • ΑΡΘΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

«Δεν θα επανέλθωμεν επί των ευθυνών, επί των εγκλημάτων τούτων. Διά τους πολιτικούς υπευθύνους της θλιβεράς περιόδου, αισθανόμεθα οίκτον. Διά τους δημοσιογραφικούς των συνεργάτας περιφρόνησιν. Αντάξιοι οι μέν των δε. […] Η νέα κυβέρνησις από της σήμερον θα αντιμετωπίση τα αποτελέσματα της δράσεως των προκατόχων της και της τελευταίας στρατιωτικής δυστυχίας. […] Το έργον είναι βαρύ. Και ουδείς έχει το δικαίωμα να ανομίζη, ότι η συντέλεσίς του θα κατορθωθή άνευ προσωπικών υποχωρήσεων και πολιτικών θυσιών. Η κυβέρνησις έχει ανάγκην ενισχύσεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΠΡΩΪΝΗ

  • ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΥΠΕΣΤΗ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗ

  • ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΔΟΥΣΜΑΝΗ ΔΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΟΥΤΕ ΑΝΑΜΙΓΝΥΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ – ΔΙΟΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ ΤΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΑΡΥ ΕΡΓΟΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΙΣΧΥΡΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΣ

  • ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΔΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

  • ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΕ ΑΘΑΝΑΤΟΣ

«Η θέσις ημών είνε δυσχερής. Δεν είνε απελπιστική όμως –παν άλλο. Το Ελληνικόν μέτωπον μετά την εξ Ασίας αποχώρησιν έγινε στενώτερον. […] Περί Θράκης δεν πρέπει να συζητήσωμεν και δεν πρέπει να υπογράψωμεν καμμίαν συνθήκην ειρήνης εφ’ όσον ο Κεμάλ δεν δεχθή την παλιννόστησιν των προσφύγων εις Μικράν Ασίαν. Ας συνέλθωμεν εις ημάς αυτούς. Ας φανώμεν εύψυχοι. Και ας εγκαταλείψωμεν τους ανωφελείς θρήνους. Η Ελλάς επληγώθη. Αλλ’ η Ελλάς ζη διότι είνε αθάνατος»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

  • ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ : ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΒΑΡΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – Η ΓΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΚΟΥΣ – ΔΙΑΛΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ – ΕΚΛΟΓΑΙ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΝ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ – ΑΜΕΣΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ
  • Λευκό –λόγω λογοκρισίας- το μισό πρωτοσέλιδο

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΣΚΡΙΠ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΥ ΩΡΚΙΣΘΗ ΧΘΕΣ
  • ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

«Ας μη μεταβάλωμεν το στρατιωτικόν ατύχημα εις κοινωνικήν καταστροφήν. Και ας μη πιστεύσωμεν εις τον πανικόν, τον οποίον δημιουργούν εκείνοι, οίτινες ζητούν να λαρπωθούν κομματικά οφέλη εκ τούτου. Διεψεύσθησαν τα φανταστικά γεγονότα. Μετά την διάψευσιν δε τούτων ήλθε το Διάγγελμα. […] Η λογική των πραγμάτων και των περιστάσεων υπηγόρευσεν εις τον Βασιλέα τους ωραίους Του λόγους. Η αυτή λογική ας κινήση τον λαόν προς τα ειρηνικά του έργα μετά γαλήνης ψυχής. Διότι το έργον της αμύνης εναντίον των εξωτερικών εχθρών δεν επερατώθη ακόμη…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Δευτέρα 29 Αυγούστου 1922

ΣΦΑΙΡΑ

  • Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ

«Ο Ελληνικός λαός έχει καθήκον να συσπειρωθή γύρω της και να της παράσχη αμέριστον την εμπιστοσύνην και την συμπάθειάν του, αλλά πρό πάντων την ηθικήν ενίσχυσιν διά την διεξαγωγήν του βαρυτάτου έργου της. […] Ο πόλεμος διεκόπη, αλλά δεν ετελείωσεν ακόμη, εκτός αν οι ισχυροί της γης ανακύψουν εκ του κινδύνου του απειλούντος ολόκληρον την Ευρώπην εκ της μυωπαζούσης Τουρκοφιλίας των»

  • ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΙΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος