96 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης – Αφιέρωμα από το αρχείο της ΕΡΤ (video)

Δείτε τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη στην εκπομπή «Η ιστορία των χρόνων μου» να μιλά για το 1964, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για τον ίδιο, αφού παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό μελοποιημένο το έργο «Άξιον Εστί», του Οδυσσέα Ελύτη, έγραψε τη μουσική για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς», μελοποίησε το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Οι μοιραίοι», ενώ σηματοδότησε και την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτική.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 96α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζει την εκπομπή:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, 1964
(video)

Νέο

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στο 1964, που όπως τονίζει: «Είναι μια χρονιά πυκνή σε γεγονότα, πολιτικά και καλλιτεχνικά». Είναι επίσης μια σημαντική χρονιά και για τον ίδιο, αφού παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό μελοποιημένο το έργο «Άξιον Εστί», του Οδυσσέα Ελύτη.

Ο συνθέτης θυμάται πώς δέχτηκε την πρόταση από τον βραβευμένο με Νόμπελ Έλληνα ποιητή, ενώ αναφέρεται στη διαδικασία της μελοποίησης, στους ενδοιασμούς της εταιρείας δίσκων με την οποία συνεργαζόταν, αλλά και στην αρχική αμφισβήτηση για την αισθητική αξία του έργου από τους πνευματικούς κύκλους της εποχής.

Το «Άξιον Εστί» πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Κοτοπούλη, στις 19 Οκτωβρίου 1964 με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση τραγουδιστή, τον Θεόδωρο Δημητρίεφ ψάλτη και τον Μάνο Κατράκη αφηγητή.

Το 1964 είναι επίσης η χρονιά που ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει τη μουσική για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς», μελοποιεί το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Οι μοιραίοι», ενώ σηματοδοτεί και την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτική. Όπως εξηγεί: «Πάντα έκανα πολιτική, αλλά όχι ως πολιτικός». Έτσι, ενώ είναι ήδη πρόεδρος της Νεολαίας Λαμπράκη και συμμετέχει ενεργά στα κινήματα ειρήνης, τον Φεβρουάριο του 1964 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια Πειραιώς.

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης αναφέρεται σε μερικά από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς, ενώ μέσα από την αφήγηση του μας μεταφέρει και το μουσικό κλίμα εκείνης της εποχής.

Στην εκπομπή προβάλλονται πλάνα από την πρώτη παρουσίαση του «Άξιον Εστί» στο θέατρο Κοτοπούλη, καθώς και από άλλες συναυλίες του, φωτογραφικό υλικό από προσωπικές και καλλιτεχνικές του στιγμές και αρχειακό υλικό από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα. Τέλος, ακούγονται αποσπάσματα από τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί», «Πολιτεία Β’» και «Ζορμπάς».

Σενάριο-σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Δείτε περισσότερα στο https://www.ert.gr/archeio/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος