27 χρόνια από τον θάνατο της Τώνιας Μαρκετάκη

Συμπληρώνονται φέτος 27 χρόνια από τον θάνατο της Τώνιας Μαρκετάκη, μιας σπουδαίας δημιουργού που, αν και έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στις 26 Ιουλίου 1994, άφησε δυνατό το στίγμα της στον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ

ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ


Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε προσωπικότητες Ελλήνων σκηνοθετών και καταγράφει την προσφορά τους στο χώρο της κινηματογραφικής δημιουργίας. Η συγκεκριμένη εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο της σκηνοθέτιδας Τώνιας Μαρκετάκη.

Περιλαμβάνεται σύντομο βιογραφικό σημείωμα που αφορά τον τόπο γέννησής της, τις σπουδές της και τις δραστηριότητές της στο χώρο της δημοσιογραφίας και του κινηματογράφου. Έντονα πολιτικοποιημένη και διανοούμενη, με σπουδές στην περίφημη Κινηματογραφική Σχολή IDHEC της Γαλλίας, η Τώνια Μαρκετάκη το 1967 γυρίζει την πρώτη της ταινία «Ο Γιάννης και ο δρόμος» με πρωταγωνιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Βότση.  Είχε ξεκινήσει στον ελληνικό χώρο ως τη δεκαετία του ’60 ως καλλιτεχνική ρεπόρτερ και κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Στενοί συνεργάτες και φίλοι της ηθοποιοί μιλούν για εκείνη και τη συνεργασία τους, ξεδιπλώνοντας στοιχεία της προσωπικότητάς της και του έργου της.  Μιλούν οι σκηνοθέτες Σταύρος Κωνστανταράκος και Βαγγέλης Κατσιγιάννης, η Αλίκη Παπαβασιλοπούλου, ο Γιώργος Βότσης, οι ηθοποιοί Μανώλης ΛογιάδηςΆννυ ΛούλουΣτρατής ΤσοπανέλληςΜισέλ Βάλεϊ (Michele Valley), Τάνια Τρύπη, ο διευθυντής φωτογραφίας Σταύρος Χασάπης, ο συνθέτης Γιώργος Παπαδάκης και ο κριτικός κινηματογράφου Αχιλλέας Κυριακίδης. Επίσης, αναφέρονται στις αξίες που η σκηνοθέτιδα υπερασπίστηκε μέσα από την κινηματογραφική της γραφή,  στις ιδέες της για τον έρωτα, τη ζωή, την ελευθερία και στη δύναμη του λόγου της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται αποσπάσματα από τις ταινίες της, καθώς και υλικό από το προσωπικό της αρχείο. Ακούγονται επίσης αποσπάσματα από τη ραδιοφωνική εκπομπή της Τώνιας Μαρκετάκη «Υποκειμενικά & Ομολογημένα», στο ραδιοφωνικό σταθμό “902 Αριστερά στα FM”, και παρουσιάζεται κείμενο από συνέντευξή της στην Ε. Μαχαίρα.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

Έρευνα-δημοσιογραφική έρευνα: Έλενα Νεοφωτίστου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Κωνσταντίνα Τασιοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος