ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στην Τώνια Μαρκετάκη (video)

Array

Σαν σήμερα, στις 26 Ιουλίου 1994, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 52 ετών η σπουδαία σκηνοθέτης Τώνια Μαρκετάκη, μία από τις κορυφαίες εκπροσώπους του λεγόμενου Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Γεννημένη στον Πειραιά το 1942, έφυγε το 1960 για σπουδές στο Ινστιτούτο Ανώτατων Κινηματογραφικών Σπουδών (IDHEC) στο Παρίσι. Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου για τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός και βοηθός σκηνοθέτη. Το 1967 κυκλοφόρησε την πρώτη μικρού μήκους ταινία της, με τίτλο «Ο Γιάννης και ο Δρόμος», βασισμένη σε ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη. Η ταινία της αυτή  απαγορεύτηκε μετά την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου ενώ κατά τη διάρκεια της Χούντας η ίδια φυλακίστηκε για τέσσερις μήνες και στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι και μετέπειτα στο Λονδίνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1971. Το 1973, προβλήθηκε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, «Ιωάννης ο Βίαιος», η οποία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίαςσεναρίου και Α΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και συγκεκριμένα το 1978 σκηνοθέτησε για την ΕΡΤ την τηλεοπτική σειρά «Το λεμονοδάσος» βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη. Το 1984 προβλήθηκε η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, με τίτλο «Η Τιμή της Αγάπης», βασισμένη στη διάσημη νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, «Η Τιμή και το Χρήμα». Πρόκειται για ταινία εποχής που διαδραματίζεται στην Κέρκυρα των αρχών του 20ου αιώνα, η οποία πέρα από τη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική της επιτυχία θεωρείται ιδιαίτερη σημαντική μιας και σε αυτή θίχτηκαν φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα όπως η προίκα, η θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, η σύγκρουση των δύο φύλων και οι ταξικές ανισότητες. Η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία της «Κρυστάλλινες Νύχτες» γυρίστηκε το 1992, σε σενάριο της ίδιας και της δημοσιογράφου Μαλβίνας Κάραλη.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο από την εκπομπή «Το σήριαλ των σήριαλ», παραγωγής 1991, στο οποίο η Τώνια Μαρκετάκη παραχωρεί εκτενή συνέντευξη για την σειρά «Το λεμονοδάσος» την σκηνοθεσία της οποίας ανέλαβε για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης το 1978.

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ
ΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ


«Το σήριαλ των σήριαλ» είναι μία εκπομπή που κάνει αναδρομή στα ελληνικά σίριαλ της δημόσιας τηλεόρασης από το 1970 έως αρχές δεκαετίας ’90, με αποσπάσματα επεισοδίων από εμβληματικές σειρές που άφησαν εποχή, σε επιμέλεια-παρουσίαση της δημοσιογράφου Ρένας Θεολογίδου.

Το ενδέκατο επεισόδιο του «Σήριαλ των σήριαλ» είναι αφιερωμένο στην τηλεοπτική σειρά 9 επεισοδίων «Το Λεμονοδάσος», παραγωγής 1978, σε σκηνοθεσία της Τώνιας Μαρκετάκη και σενάριο Κώστα Λειβαδέα. Η υπόθεση της σειράς περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα του αρχιτέκτονα Παύλου Αποστόλου (Γιάννης Ζαβραδινός) για τη Βίργκω Δροσινού (Ελεονώρα Ζαβραδινού), μία γοητευτική γυναίκα από τον Πόρο.

Αρχικά, η Τώνια Μαρκετάκη μιλά για το πώς ανέλαβε την σκηνοθεσία της σειράς, πρόταση που της έγινε από τον παραγωγό Γιώργο Μούτσιο και τον τότε Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ Γιώργο Λάμψα. Τονίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη στη μικρή οθόνη λόγω του τρόπου γραφής του, της εσωτερικής αφήγησης και της έλλειψης συγκεκριμένης δράσης.

Ακόμη, η σπουδαία σκηνοθέτης περιγράφει τους χαρακτήρες των ηρώων και τις υπαρξιακές τους αναζητήσεις. Τέλος χαρακτηρίζει πρόκληση την εργασία στην τηλεόραση και ειδικά την αναμέτρηση με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, τη μεταφορά του οποίου στη μικρή οθόνη θεωρεί ως άθλο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από τη σειρά στα οποία εμφανίζονται οι πρωταγωνιστές Γιάννης Ζαβραδινός και Ελεονώρα Σταθοπούλου.

Έτος Παραγωγής: 1991
Κείμενα-Παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου
Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Δείτε περισσότερα  στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος