Στις 7 Φεβρουαρίου 2000, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το 2023, για τουλάχιστον 51.100 γυναίκες, ο κύκλος της έμφυλης βίας τελείωσε με μια τελική και βάναυση πράξη, τη δολοφονία τους από συντρόφους και μέλη της οικογένειας τους. Η μάστιγα αυτή, που είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα κι έχει ενταθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας και των διαδικτυακών χώρων. Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα, που μας αφορά όλους. Οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια στη βία κατά των γυναικών. Να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα σημάδια, ορατά και μη και να στηρίζουμε τις γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής. To Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει την εκπομπή «Άνθρωποι», η οποία σχεδόν 30 χρόνια πριν (1997) πραγματοποίησε έρευνα, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της γυναικείας κακοποίησης.
ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
(video)
H Σεμίνα Διγενή αναφέρεται στην πιο διαδεδομένη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, την κακοποίηση των γυναικών. Τα νούμερα από τις παγκόσμιες έρευνες που παρουσιάζει είναι αποκαρδιωτικά. «Δεν θα υπήρχε αυτό το φαινόμενο του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο ανθεί αυτή τη στιγμή, αν δεν ήταν “αποδεκτή” η βία ενάντια στις γυναίκες», εξηγεί η Νίκη Ρουμπάνη, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Γυναικών Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζονται νόμοι και πρόληψη για την εξάλειψη του φαινομένου. Η Ρούλα Σκουτάρη, μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας κατά των Γυναικών, χαρακτηρίζει τον βιασμό ως: «Μια ακραία έκφραση μισογυνισμού που χρησιμοποιούν πολλές φορές οι άντρες είτε για να τιμωρήσουν είτε για να εκδικηθούν». Στη σεξουαλική παρενόχληση αναφέρεται η Γραμματέας Γυναικών της ΓΣΕΕ Κατερίνα Αρβανιτάκη, τονίζοντας ότι: «Όσο πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, τόσο πιο ευάλωτες είναι και στη σεξουαλική παρενόχληση. Και όταν μιλάμε για σεξουαλική παρενόχληση να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για κάτι μικρό και ασήμαντο, μιλάμε για κάτι που στοιχίζει τη θέση εργασίας της γυναίκας».
Παράλληλα, η υπεύθυνη του Γραφείου Ισότητας του Δήμου Αθηναίων Καίτη Δασκαλάκη, η κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Ελένη Κτώνα και ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης μοιράζονται τις εμπειρίες που είχαν από τη συναναστροφή τους με κακοποιημένες γυναίκες, αποκαλύπτοντας παράλληλα την άσχημη κατάληξη μερικών περιπτώσεων. «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί από τον ΟΗΕ το 90% των γυναικών στον πλανήτη ζει σε ένα κόσμο φόβου και βίας. Δηλαδή οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με τους άντρες κι αυτό θεωρώ ότι αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον πολιτισμό μας», τονίζει από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Καραμάνου. Ακόμη, η Αγγελική Κανελλοπούλου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων εξηγεί πώς θα αντιδρούσε η ίδια αν έπεφτε θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην ψυχολογική κακοποίηση.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής εξετάζονται, επίσης, οι λόγοι που οπλίζουν το χέρι μιας κακοποιημένης γυναίκας και το στρέφουν ενάντια στον κακοποιητή της και τονίζεται πόσο σημαντικό είναι να μη αδιαφορεί ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος όταν αντιλαμβάνεται ένα τέτοιο περιστατικό, αλλά να ενθαρρύνει τις γυναίκες αυτές να μιλήσουν. Τέλος, παρουσιάζονται ιστορίες και μαρτυρίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης.
Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Σεμίνα Διγενή
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαϊωάννου
Έτος παραγωγής: 1997
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος