Από μια σπάνια αυτοάνοση πάθηση υπέφερε ο Γκόγια

Από ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, το Σύνδρομο Susac, είναι πιθανό να έπασχε ο Ισπανός ζωγράφος Γκόγια. Στο παραπάνω συμπέρασμα οδήγησαν τα πορίσματα μιας μελέτης, σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο της οποίας, ο σπουδαίος καλλιτέχνης μπορεί (το λιγότερο πιθανό) να έπασχε τελικά από σύφιλη.

Το 1793, ο 46χρονος τότε Γκόγια, ο οποίος για πολλούς θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης τέχνης, αρρώστησε σοβαρά από κάποια μυστηριώδη πάθηση, που είχε σαν αποτέλεσμα να μείνει στο κρεβάτι για σχεδόν δύο χρόνια και του προκάλεσε περιστασιακή παράλυση, συνεχείς πονοκεφάλους και παραισθήσεις, ενώ είχε δυσκολία ακόμα και στη βάδιση.

Όταν τελικά τα συμπτώματά του υποχώρησαν, η ακοή του και από τα δύο αυτιά είχε χαθεί για την υπόλοιπη ζωή του και ο ίδιος ζωγράφιζε πια όλο και πιο «σκοτεινά» θέματα με φαντάσματα, μάγισες και εφιάλτες (κάτι που ίσως αποτελούσε και μια σάτιρα για τις προκαταλήψεις της εποχής του).

Η Ρόνα Χερτζάνο, ειδική σε θέμα ακοής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ, έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο ιστορικό κλινικοπαθολογικό συνέδριο (US SOM), που αφιερώνεται στις ασθένειες σημαντικών ανθρώπων της ιστορίας.

Το Σύνδρομο Susac από το οποίο είναι πιθανό να έπασχε τελικά ο Φρανσίσκο Γκόγια διαρκεί ένα έως τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα, έως τώρα, γνωστά δεδομένα οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του, προκαλώντας εγκεφαλική φλεγμονή και δυσλειτουργία, απώλεια όρασης, ακοής, καθώς και ισορροπίας. Τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά η απώλεια ακοής μπορεί να είναι μόνιμη. Η σύφιλη θα μπορούσε να έχει τις ίδιες επιπτώσεις για την ακοή, αλλά τα υπόλοιπα συμπτώματά της δεν ταιριάζουν το ίδιο για την περίπτωση του Γκόγια.

Όπως είναι γνωστό, τον 19ο αιώνα δεν υπήρχε θεραπεία για καμία από τις δύο παραπάνω ασθένειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος