«Γίνε κι εσύ ερευνητής» στη Βραδιά Ερευνητή 2016 (video)

Ταξιδέψτε στον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας μέσα από τη διάδραση, το θέαμα, τη διασκέδαση, την τέχνη, το παιχνίδι & τον διάλογο, στη Βραδιά Ερευνητή 2016, που διεξάγεται, φέτος, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 σε 6 πόλεις της Ελλάδας, με κεντρικό σύνθημα «Γίνε κι εσύ ερευνητής».

Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη και περισσότεροι από 1.500.000 επισκέπτες συμμετέχουν την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη σ’ έναν θεσμό που συμπληρώνει 11 χρόνια.

Πλούσιο πρόγραμμα με  ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις διοργανώνουν στην Αθήνα το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Αγία Παρασκευή) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη, Ρόδο, Ρέθυμνο, Κόρινθο και Πύλο.

«Γίνε κι εσύ ερευνητής» στη Βραδιά Ερευνητή 2016 (video)

Αθήνα

ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» υποδέχεται τη Βραδιά του Ερευνητή, τη μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, και διοργανώνει την κεντρική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του.

Σε ρόλο συντονιστή, ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ενώνει τις δυνάμεις του με πλειάδα ερευνητικών φορέων και οργανισμών (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΚΑΠΕ, British Council, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, κ.ά.) για τη διοργάνωση μιας πολυδιάστατης και συναρπαστικής Βραδιάς Ερευνητή, που αναμένεται να κρατήσει για άλλη μια χρονιά αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών!

Από τις έξι το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα

Είσοδος ελεύθερη

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Κτήριο Αβέρωφ, Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων

Ώρα έναρξης: 17:00

Είσοδος ελεύθερη

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φιλοξενεί για τρίτη συνεχή χρονιά μικρούς και μεγάλους στο Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων για την καθιερωμένη πλέον Βραδιά του Ερευνητή και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε από κοντά την έρευνα και τη σημασία της, να συνομιλήσουμε με τους ερευνητές του Πολυτεχνείου και των Πανεπιστημίων της Αθήνας, να παρακολουθήσουμε τα πειράματά τους, να αγγίξουμε τον επιστημονικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν και να κατανοήσουμε τη λειτουργία και τη χρησιμότητά του, να πειραματιστούμε οι ίδιοι.

Η Βραδιά περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις σχεδιασμένες για τους μαθητές όλων των ηλικιών, κυνήγι θησαυρού που εξελίσσεται σε συναρπαστικό παιχνίδι για τους επισκέπτες, ζωντανή μουσική, αλλά και ζωντανή σύνδεση με το μουσικο-επιστημονικό δρώμενο της Θεσσαλονίκης.

«Γίνε κι εσύ ερευνητής» στη Βραδιά Ερευνητή 2016 (video)
Μικροί και μεγάλοι μπορούν να γνωρίσουν την εκπαιδευτική ρομποτική και τους αυτοματισμούς μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και παρουσιάσεις της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. robotics.uom.gr

Θεσσαλονίκη

Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos

Ώρα έναρξης: 17:00

Ζήστε μια συναρπαστική βραδιά γεμάτη έρευνα, διαδραστικά πειράματα, μουσική, ομιλίες, συζητήσεις, διαγωνισμούς, δράσεις για παιδιά και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Δείτε ένα πρωτότυπο μουσικο-επιστημονικό δρώμενο πλαισιωμένο με Blues-Rock μουσική, διασκεδάστε με νεανικά μουσικά σχήματα και ανακαλύψτε τα φυσικά μαγικά που εξηγούν τα ανεξήγητα. Παρακολουθήστε τις ενδιαφέρουσες ομιλίες για επίκαιρα θέματα και δείτε από κοντά τις λύσεις που προτείνουν ερευνητές για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

«Γίνε κι εσύ ερευνητής» στη Βραδιά Ερευνητή 2016 (video)
Για τρίτη χρονιά, οι Physics Partizani του ΑΠΘ συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή και αναμένεται να εντυπωσιάσουν με τα φυσικά… μαγικά τους!

Πάρτε μέρος στο κυνήγι θησαυρού και λύστε τους γρίφους που κρύβονται σε διαφορετικά σημεία μέσα στον χώρο της εκδήλωσης, μπείτε στο ταξί του ερευνητή και συζητήστε μαζί του, κάντε μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μαζί με το κινητό εργαστήριο Mobilab.

Η Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA).

«Γίνε κι εσύ ερευνητής» στη Βραδιά Ερευνητή 2016 (video)
Όλοι οι ερευνητές στην Ξάνθη θα υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους, για να τους ξεναγήσουν στο επιστημονικό τους έργο και να φέρουν την επιστήμη τους πιο κοντά στην εμπειρία των επισκεπτών!

Ξάνθη

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» – Παράρτημα Ξάνθης.

To βασικό πρόγραμμα της «Βραδιάς του Ερευνητή» 2016 στην Ξάνθη περιλαμβάνει τα εξής:

Πολιτιστική & Εκπαιδευτική Τεχνολογία

  • «Από την ανασκαφή στην εικονική πραγματικότητα και πίσω στην πραγματικότητα»: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιωματικής επίδειξης με συμμετοχή ομάδων παιδιών σε ανασκαφή, μελέτη, μέτρηση, ψηφιοποίηση, καταγραφή και δημοσίευση πολιτιστικής πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό.

Παράλληλες δραστηριότητες

  • Ομιλίες παρουσίασης στο κοινό της Έρευνας, του έργου του Ερευνητή, των Ερευνητικών Κέντρων στην Ελλάδα και των δυνατοτήτων που προσφέρονται για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία σε συνεργασία με την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα.
  • Εκθέσεις τέχνης και τεχνολογίας με θέματα ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, ρομποτικά συστήματα, ιπτάμενα μέσα, 3D εκτυπωτές και πολλή, πολλή μουσική.

Κόρινθος

«Γίνε κι εσύ ερευνητής» στη Βραδιά Ερευνητή 2016 (video)
Με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης το κοινό στην Κόρινθο θα μπορεί να παρατηρήσει τα ουράνια σώματα.

Ο Αστρονομικός Σταθμός του Κρυονερίου σας περιμένει για να απολαύσετε ένα αστρικό υπερθέαμα! Το τηλεσκόπιό του, με διάμετρο 1,20 μ. είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας μας & ήταν μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία των φορέων νέων που δραστηριοποιούνται στο Κρυονέρι, αναβαθμίστηκε σημαντικά η επισκεψιμότητα του Αστεροσκοπείου ως χώρου επιστημονικής έρευνας, αλλά και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Πύλος

Ένα διαφορετικό τηλεσκόπιο

«Γίνε κι εσύ ερευνητής» στη Βραδιά Ερευνητή 2016 (video)

Όταν ακούμε τη λέξη «τηλεσκόπιο», ο νους μας συνήθως δεν πάει σε υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις ενός κυβικού χιλιομέτρου, ποντισμένες σε βάθος πάνω από τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα. Κι όμως, στα ανοιχτά της Πύλου, ένα εντυπωσιακό υποβρύχιο τηλεσκόπιο σχεδιάζεται για να ψάξει για υψηλής ενέργειας κοσμικά νετρίνα, σωματίδια προερχόμενα από τις καρδιές των γαλαξιών, που η μελέτη τους αναμένεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές της δημιουργίας και εξέλιξης του Σύμπαντος.

Στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Πύλο, θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις με κεντρικό θέμα τις ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αστρονομία νετρίνων και τη δημιουργία του μεγάλου υποβρύχιου τηλεσκοπίου νετρίνων KM3NeT.

«Γίνε κι εσύ ερευνητής» στη Βραδιά Ερευνητή 2016 (video)

Ηράκλειο

Το ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης διοργανώνει σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος τις εξής εκδηλώσεις:

  • Περιήγηση σε εργαστήρια και επίδειξη βαθυσκαφών
  • Θεματικά περίπτερα στην είσοδο του Θαλασσόκοσμου σε σχέση με Γενετική, το Βένθος και λειβάδια Ποσειδωνίας
  • Επίδειξη καταδυτικού εξοπλισμού της ομάδας επιστημονικής κατάδυσης
  • Εικονική περιήγηση στον μαγικό κόσμο της θάλασσας
  • Επίδειξη του συστήματος παρακολούθησης των ελληνικών θαλασσών «Ποσειδών»
  • Υπαίθρια παιχνίδια για το περιβάλλον (πισίνα ψαρέματος, κ.τ.λ.)
  • Εικονική περιήγηση στο ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ»
  • Παιχνίδια σε υπολογιστές και σε οθόνες αφής
  • Ελεύθερη είσοδος στο Cretaquarium

Πάτρα

«Γίνε κι εσύ ερευνητής» στη Βραδιά Ερευνητή 2016 (video)

Το Πανεπιστήμιο Πατρών ανέλαβε και φέτος τη διοργάνωση της Βραδιάς Ερευνητή, στην πόλη της Πάτρας. Η εκδήλωση εστιάζει στην επαφή των μαθητών με διάφορους επιστημονικούς τομείς και μια πρώτη γνωριμία τους με αυτούς μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση.
Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό και κυρίως όλες τις κοινωνικές ομάδες που συνδέουν την έρευνα με την κοινωνία: Εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές, εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Λάρισα

Κεντρικό Κτίριο του Μύλου

Ώρα έναρξης: 18:00

«Γίνε κι εσύ ερευνητής» στη Βραδιά Ερευνητή 2016 (video)

Στο Κεντρικό Κτίριο του Μύλου, καθηγητές-ερευνητές υποδέχονται τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να κάνουν πειράματα, να μιλήσουν για την έρευνα, να δουν το αποτέλεσμα της έρευνας των ερευνητών, να δουν σχετικά βίντεο.

Το ίδιο απόγευμα, στο Θέατρο του Μύλου θα διεξαχθούν ποικίλες και ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στη Βραδιά Ερευνητή μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας του την ευκαιρία μιας άμεσης προσέγγισης με τους ανθρώπους της επιστήμης.

Πριν από την κεντρική εκδήλωση, έξι μικρότερες εκδηλώσεις θα προηγηθούν για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τους στόχους και τους επιστημονικούς φορείς της διοργάνωσης: το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ινστιτούτο Παστέρ και το ΕΛΚΕΘΕ στην Ανάβυσσο!

Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι χορηγός επικοινωνίας στη Βραδιά Ερευνητή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος