Τι θα κρίνει την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία: Γ. Μπαλτζώης & Π. Ιωακειμίδης εξηγούν στην ΕΡΤ

Για ένα νέο πλέγμα δηλώσεων από πλευράς Τουρκίας χωρίς όμως κάτι καινούργιο στη ρητορική τους έκανε λόγο στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου. Πρόσθεσε ότι «από την άλλη, όλο αυτά  φτιάχνουν ένα κλίμα ενόψει και της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν και άλλους αξιωματούχους με μια ευρεία ατζέντα: τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, τα ελληνοτουρκικά, F- 35 και  F-16. Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών σηματοδοτείται και από την επίσκεψη -που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει- του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή. Αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου, συζητούν ημερομηνίες 20 ή 21 Φεβρουαρίου να επισκεφθεί την Αθήνα, την Άγκυρα και το Ισραήλ».

«Δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία- Τη θεωρούν πάρα πολύ χρήσιμη να παραμείνει στο δυτικό μπλοκ»

Για το πώς διαβάζει το μπρα ντε φερ μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον και ταυτόχρονα εντός της Ουάσινγκτον, του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου για τα F-16, μίλησε στην εκπομπή ο αντιστράτηγος ε.α. Γιάννης Μπαλτζώης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «είναι όπως πολύ σωστά το επισημάνατε το μπρα ντε φερ μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα της απόφασης αν θα δώσουν τα F-16. Πρέπει να εξετάσουμε τις συνιστώσες οι οποίες αποτελούν αυτό το θέμα. Ο πρώτος παράγοντας είναι ο οικονομικός παράγων. Καταρχάς η Αμερική χρωστάει στην Τουρκία ένα ποσό περίπου στα 2,5 δισεκατομμύρια, διότι συμμετείχε στο πρόγραμμα των F-35 και ας το λάβουμε υπόψη αυτό. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι -το έχουμε ξαναπεί- οι Ηνωμένες Πολιτείες διακατέχονται από το σύνδρομο του Ιράν. Από τότε που χάσανε το Ιράν, χάσανε κατά κάποιον τρόπο και τον έλεγχο στη Μέση Ανατολή. Και το Ιράν τους δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, τους δημιουργεί ακόμα και τώρα. Γι’ αυτό το έχουν τοποθετήσει ως από τους μεγαλύτερους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία. Τη θεωρούν πάρα πολύ χρήσιμη να παραμείνει στο δυτικό μπλοκ, αλλά δεν ρωτάνε και τους Τούρκους ή δεν διαβάζουν τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι εκτιμώ και το έχουν πει πάρα πολλοί αναλυτές, αλλά και υψηλότερα στελέχη της ηγεσίας τους φαίνεται ότι δεν θέλουν να είναι εγκλωβισμένοι στο μαντρί[…] στο δυτικό μπλοκ, αλλά θέλουν να αποκτήσουν μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική, να γίνει ο ενδιάμεσος μεταξύ δυτικού μπλοκ και ευρασιατικού μπλοκ και να μπορούν να παίζουν και αυτοί τον δικό τους ρόλο, όπως κάνουν τώρα, τον ρόλο δηλαδή του εκκρεμούς μεταξύ Ανατολής, Δύσης κλπ. Και ο τρίτος παράγων θα έλεγα είναι ότι για τα F-16 είναι αυτό το οποίο πραγματικά υπάρχει και ίσως για μένα το πιο σοβαρό να κάμψουν τις αντιστάσεις και την άρνηση της Τουρκίας να ενταχθούν η  Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Αυτό ας μην φαίνεται τώρα έτσι εδώ είναι πάρα πολύ ουσιαστικό. Είναι και στοίχημα του προέδρου Μπάιντεν. Και η Αμερική για να ολοκληρώσει τη γεωστρατηγική της αντίληψη στη Μεσευρώπη, όπως λέγεται και στις Σκανδιναβικές χώρες πρέπει να βάλει και αυτές τις δύο χώρες στο ΝΑΤΟ. Άρα λοιπόν, η άρνηση της Τουρκίας είναι, θα έλεγα, ένας εκβιασμός της Τουρκίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να το λάβουν υπόψη. Στο τέλος της ημέρας θα έλεγα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν τα F-16 στην Τουρκία. Στον οικονομικό παράγοντα να προσθέσω και κάτι άλλο όλο αυτό το πακέτο είναι 20 δισεκατομμύρια, είναι δηλαδή 40 F-16 τύπου 70. Είναι 79 κιτ για να γίνουν τα F-16 σαν τα Viperτα δικά μας και επίσης 900 βλήματα και 800 βόμβες υψηλής ισχύος[…] άρα εκτιμώ παρά τις αντιστάσεις του Κογκρέσου και τον ηρωικό αγώνα του κ.  Μενέντεζ στο τέλος της ημέρας έχω την άποψη – δεν θα ήθελα να συμβεί- ότι θα δώσουν οι Αμερικανοί τα F-16 στην Τουρκία.

O ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά του: «νομίζω ότι η Τουρκία αυτό το οποίο επιχειρεί αυτή τη στιγμή είναι πρώτον, να διατηρήσει τη σχέση με τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ταυτόχρονα να έχει έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας προκειμένου να λαμβάνει κατά κάποιο τρόπο τις αποφάσεις εκείνες που θα της επιτρέπουν να λειτουργεί ως περιφερειακή δύναμη. Και αυτό νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι σε μία σημερινή συνέντευξη που έχει ο Χουλουσί Ακάρ στους Financial Times, λέει ότι η Τουρκία δεν θα ενεργήσει ουδέποτε εναντίον του ΝΑΤΟ. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα που επιχειρεί να στείλει και προς την Ουάσιγκτον και προς τις Βρυξέλλες και προς το ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επανενταχθεί πλήρως και οργανικά στη συμμαχία. Θα διατηρήσει την αυτονομία της ώστε να μπορεί να συνομιλεί και με την Ανατολή και με τη Ρωσία, όπως είπα ως περιφερειακή δύναμη, με φιλοδοξία να καταστεί και παγκόσμια δύναμη».

«Κρίνουν ότι η Τουρκία είναι μία πολύτιμη χώρα στρατηγικώς για την περιοχή»

Στην επισήμανση του Κώστα Παπαχλιμίντζου σχετικά με το ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ εφαρμόζουν τις κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί από κοινού στη Συμμαχία κατά της Ρωσίας ενώ η Τουρκία δεν τις εφαρμόζει αλλά και τη συμπεριφορά της σε σχέση με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο κ. Ιωακειμίδης σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέχονται αυτή την πολιτική από πλευράς Τουρκίας για τον λόγο που ήδη ανεφέρθη. Με άλλα λόγια, κρίνουν ότι η Τουρκία είναι μία πολύτιμη χώρα στρατηγικώς για την περιοχή. Δεν θα ήθελαν να τη χάσουν, να τη σπρώξουν πλήρως στην αγκαλιά της Μόσχας και ως εκ τούτου το ανέχονται μία σειρά αν θέλετε από παρεκτροπές[…]  Τώρα, σε ό, τι αφορά τα F-16, νομίζω κι εγώ ότι στο τέλος της διαδικασίας θα δοθούν τα F-16 στην Τουρκία για τους λόγους που μνημονεύσαμε. Ελπίζω ότι θα υπάρχουν κάποιοι όροι, αν και ο Τσαβούσογλου είπε χθες ότι δεν πρόκειται να δεχθεί όρους κτλ. Αλλά παρά ταύτα μπορεί να βρεθεί εκείνη η γλώσσα που να συνοδεύονται από κάποιους όρους που να εξυπηρετούν και τα ελληνικά συμφέροντα. Αλλά πάντως τα F-16 θα δοθούν στην Τουρκία. Και επιτρέψτε μου να πω κάτι το οποίο έχει σηκώσει και συζήτηση τελευταία στη χώρα. Νομίζω ότι δεν θα είναι εναντίον των ελληνικών συμφερόντων το να δοθούν τα F-16 με ορισμένους όρους στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, είναι προτιμότερο η Τουρκία να εξαρτάται σε ό, τι αφορά τα οπλικά συστήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη Δύση γενικώς, παρά να εξαρτάται ενδεχομένως από τη Μόσχα ή από την Ινδία ή οποιαδήποτε άλλη πηγή».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η Ευρώπη είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα, είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Διότι πρώτον, η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ευρώπης και δεύτερον η Ευρώπη έχει μια θα έλεγα, ιδιαίτερη ευθύνη σε ό, τι αφορά την Ελλάδα και τα εξωτερικά της σύνορα. Διότι τα σύνορα στο Αιγαίο, τα σύνορα της χώρας μας είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και θα έλεγα ότι πέρα από τη Frontex και τη διάσταση του μεταναστευτικού που είναι μια πάρα πολύ ευαίσθητη πτυχή και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και από την Ελλάδα θα έλεγα, αλλά και από τη Frontex, πολύ περισσότερο βεβαίως από την Τουρκία που δεν θα πρέπει να εργαλειοποιεί το όλο ζήτημα, αλλά παραταύτα ταύτα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο, ειδικά αυτή την ευαίσθητη περίοδο της προεκλογικής διαδικασίας, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε παράλογη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας. Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υψώσει ένα τείχος προστασίας στην Ελλάδα και μπορεί να το κάνει. Έχει τις δυνατότητες, έχει τις αν θέλετε ρυθμίσεις των συνθηκών που της επιτρέπει να το κάνουν. Αρκεί και η Ελλάδα να ζητήσει κάτι τέτοιο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αποκοτιά αν θέλετε στη διάρκεια της προεκλογικής περίοδου που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και που μπορεί να βάλει σε πειρασμούς αν θέλετε τον πρόεδρο Ερντογάν εάν αυτό εξυπηρετεί τις προεκλογικές του φιλοδοξίες».

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλτζώης τόνισε ότι «εκτιμώ ότι αυτή την περίοδο δεν θα έχουμε κάποιο επεισόδιο, αλλά ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει την επιθετική του πολιτική. Διαπιστώνω το εξής ότι παρά τη βελτίωση της αποτρεπτικής μας ισχύος και της στρατιωτικής ισχύος με τα οπλικά συστήματα που αγοράσαμε κλπ και πολύ καλά κάναμε, βλέπω ότι δεν μπορέσαμε να αναχαιτίσουμε την τουρκική επιθετικότητα η οποία συνεχίζεται. Και αυτό γιατί; Διότι δεν είμαστε πειστικοί στην αποτροπή μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος