ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου: “Επιτέλους ελεύθερος ο Σομαλός πρόσφυγας”

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αναμενόμενη απελευθέρωση του Σομαλού πρόσφυγα Mohammad Hanad Abdi, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια κάθειρξης ως διακινητής και κρατούταν τα τελευταία 2 χρόνια στις Δικαστικές Φυλακές Χίου.

«Δηλώνουμε ικανοποιημένοι που δεν επέμεινε το δικαστήριο σε παράλογες ποινές, δεν εξίσωσε ποινικά το θύμα τον πρόσφυγα με το κύκλωμα των διακινητών και τελικά, σύντομα η περιπέτεια του Μοχάμεντ τελειώνει», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Το εφετείο της Μυτιλήνης μετά από πολύωρη συνεδρίαση, σ.σ. τη Δευτέρα 9/1/2023, μετέτρεψε την ποινή σε 38 χρόνια φυλάκισης. Αυτό σημαίνει ότι απ’ τα 38 χρόνια τα 8 είναι εκτιτέα, ο Μοχάμεντ έχει εκτίσει ήδη δύο χρόνια φυλάκισης και ενάμιση χρόνο με μεροκάματα, οπότε έχει συμπληρώσει το ανώτατο όριο, τα τρία πέμπτα των 8 ετών, και έτσι πολύ σύντομα ο Σομαλός πρόσφυγας θα είναι ελεύθερος.Να θυμίσουμε ότι ο Μοχάμεντ είχε βοηθήσει στις 2 Δεκεμβρίου 2020 να σωθούν 31 πρόσφυγες από πνιγμό, όταν το σκάφος με χαλασμένη μηχανή εγκαταλείφθηκε από Τούρκο διακινητή, και σε κατάσταση κινδύνου έπιασε το πηδάλιου του σκάφους και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», αναφέρει στο δελτίο τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δίκη η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- Χίου αφού εκφράζει την αντίθεσή της στην πολιτική της Κυβέρνησης για το προσφυγικό σημειώνει:«…Προβληματιζόμαστε ότι μπορεί η αλληλεγγύη να κάθεται στο εδώλιο αντί να επιβραβεύεται, και φυσικά θυμώνουμε όταν σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται οι ζωές των προσφύγων σαν να μην έχουν καμία αξία.
Το προσφυγικό συνεχίζει να είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Οι ακροδεξιές αντιλήψεις, η στενοκεφαλιά και οι ιδεοληψίες οδηγούν μόνο σε τραγωδίες. Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο θα φέρουν την λύση», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να θυμίσουμε ότι για την υπόθεση του 30χρονου σήμερα Σομαλού αιτούντος άσυλο Mohammad Hanad Abdi, υπήρξε πρωτοβουλία από ομάδα 15 ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσαν δίκαιη δίκη.

Η καμπάνια έχει τίτλο «#fair_trial_4_Mohammad» και το Νοέμβριο του 2021 είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Χίο από την Ιρλανδή ευρωβουλευτή της Αριστεράς Clare Daly και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου όπου είχαν φέρει στην επικαιρότητα το θέμα.

Η φωτογραφία από τα δικαστήρια την ώρα που γίνεται γνωστή η απόφαση στο  Mohammad Hanad Abdi από το δικηγόρο του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος