Ιράν: Σκεπτικισμό φέρνει η διάλυση της Αστυνομίας Ηθών – Τι λένε οι γυναίκες

Array

Οι γυναίκες στο Ιράν σιγά σιγά εμφανίζονται χωρίς χιτζάμπ στους δρόμους γεγονός που ερμηνεύεται ως  χαλάρωση του αυστηρού ελέγχου του ενδυματολογικού κώδικα από το ιρανικό καθεστώς.

Ωστόσο ο σκεπτικισμός συνεχίζει να υπάρχει καθώς, οι ιρανικές αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες για τον έλεγχο των ρούχων, όπως κάμερες κυκλοφορίας, με τις οποίες συχνά επιβάλλουν πρόστιμο σε γυναίκες που οδηγούν χωρίς την υποχρεωτική μαντίλα.

Οι δειλές αλλαγές στην εμφάνιση των γυναικών παρατηρούνται μετά την επίσημη ανακοίνωση της διάλυσης της Αστυνομίας Ηθών. Για το φαινόμενο μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο γυναίκες  στην Τεχεράνη που μέχρι σήμερα κρατούσαν το στόμα τους κλειστό.

«Για μένα η Αστυνομία Ηθικής δεν είχε ποτέ νόημα, ελπίζω τώρα να την διαλύσει πραγματικά», εξηγεί η Firozeh στους δρόμους της Τεχεράνης.

Είναι καλύτερα να μην υπάρχει αστυνομία ηθικής στους δρόμους. Μπορούμε να δούμε γυναίκες να τριγυρνούν χωρίς χιτζάμπ. Σαν να μπορούσαν να αποφασίσουν μόνες τους. Νομίζω ότι είναι πρόοδος“, λέει η Fatemeh.

«Είμαστε υπέρ της διάλυσης της Αστυνομίας Ηθικής, γιατί δημιουργήθηκε μόνο με σκοπό την επιβολή περιορισμών», πρόσθεσε μια άλλη γυναίκα που προτίμησε να μην δώσει το όνομά της.

Αυτά τα μέτρα ευελιξίας έρχονται μετά από εβδομάδες βίαιων διαμαρτυριών, αφού η νεαρή Masha Amini πέθανε υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.

Ωστόσο, οι ιρανικές αρχές  έχουν πάντα στη διάθεση τους τα τεχνολογικά μέσα για να επιβάλουν νέα πρόστιμα και ποινές  όποτε το αποφασίσουν.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος