Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν – Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ

Array

«Δε θα δω ούτε ένα παιχνίδι αυτού του Μουντιάλ» δηλώνει ο παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά.

Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ του Κατάρ συνεχίζονται, ενώ και μέσα στα γήπεδα δίνονται μηνύματα με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Είναι ενδεικτικό, ότι απαγορεύτηκε στους αρχηγούς έξι ομάδων να φορέσουν το περιβραχιόνιο στήριξης στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Οι παίκτες του Ιράν δεν τραγούδισαν τον εθνικό τους ύμνο, ενώ ο Χατζησαφί, παίκτης της ΑΕΚ, έστειλε μήνυμα υπέρ των διαδηλωτών και κατά του ιρανικού καθεστώτος.

Πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας και νέοι θάνατοι ανθρώπων συνταράσσουν το Ιράν. Την ώρα που στο Κατάρ ηχεί ο εθνικός ύμνος της χώρας και οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας στέκουν σιωπηλοί και ανέκφραστοι στηρίζοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Αν και όλοι ξέρουν ότι είναι επικίνδυνες οι πολιτικές δηλώσεις, ο αρχηγός της εθνικής και παίκτης της ΑΕΚ, Εχσάν Χατζισαφί, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στο λαό του.

«Πρέπει να αποδεχθούμε πως η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καλή και πως ο λαός μας δεν είναι χαρούμενος. Βρισκόμαστε εδώ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνουμε η φωνή του ή δεν πρέπει να τον σεβαστούμε» δήλωσε ο Κιου Εχσάν Χατζισαφί, αρχηγός εθνικής Ιράν και ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ.

Η απόδοση των παικτών επηρεάστηκε, όπως είπε ο προπονητής τους, από την κατάσταση στην πατρίδα τους, όπου δεν καταλαγιάζουν ούτε οι διαδηλώσεις ούτε η καταστολή. Δύο βραβευμένες Ιρανές ηθοποιοί συνελήφθησαν γιατί εμφανίστηκαν δημοσίως χωρίς μαντήλες και τα συνθήματα κατά του θεοκρατικού καθεστώτος ακούγονταν και έξω από το γήπεδο στο Κατάρ.

«Δείχνουμε τη συμπαράστασή μας στο Ιράν και τον λαό αλλά όχι στο καθεστώς» δήλωσε ένας διαδηλωτής.

«Ο βασικός λόγος που βρισκόμαστε εδώ είναι για να είμαστε η φωνή του λαού μας, η φωνή της πατρίδας μας», τόνισε μια άλλη διαδηλώτρια.

Οι ευρωπαϊκές ομάδες που είχαν αποφασίσει να πάνε κόντρα στην FIFA και το Κατάρ και να παίξουν με το περιβραχιόνιο OneLove στηρίζοντας τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, υποχώρησαν μπροστά στην απειλή της κίτρινης κάρτας.

Αντ`αυτού οι παίχτες της Αγγλίας φόρεσαν μαύρο περιβραχιόνιο με μήνυμα κατά όλων των διακρίσεων και γονάτισαν στον αγωνιστικό χώρο.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια ισχυρή δήλωση που θα κάνει τον γύρο του κόσμου και ιδιαίτερα για τους νέους. Για να δουν ότι η συμπερίληψη είναι πολύ σημαντική» ανέφερε ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας.

Εν τω μεταξύ, ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ερίκ Καντονά στηλιτεύει το Μουντιάλ του Κατάρ μιλώντας για ακραία εμπορευματοποίηση και θανάτους χιλιάδων εργατών.

«Το Κατάρ δεν είναι χώρα του ποδοσφαίρου. Είναι μόνο για τα χρήματα και ο τρόπος με τον οποίο φέρθηκαν στους ανθρώπους που έχτισαν εκεί τα γήπεδα, είναι φρικτός» δήλωσε ο Γάλλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής- ακτιβιστής Ερίκ Καντονά.

Είπε ότι δεν θα δει ούτε έναν αγώνα.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη 

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος