Η μεγάλη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ – Τι δήλωσε ο μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης

Την ατμόσφαιρα της αυριανής μεγάλης συναυλίας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ αποπειράθηκε να μεταφέρει στους τηλεθεατές η εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ, μεταδίδοντας απόσπασμα από τις πρόβες. Στο στούντιο βρέθηκε και ο μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης, που ήρθε ειδικά για αυτή τη συναυλία από το Βερολίνο.

Με εκατονταμελή διάταξη, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, θα παρουσιάσει τρία διάσημα αριστουργήματα του μεγάλου Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Στράους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, στις 20:30.

«Είμαι πολύ ευτυχής που θα γίνει μια πολύ σπουδαία συναυλία με έργα του μεγαλύτερου συνθέτη για πολλούς του 20ου αιώνα, του Ρίχαρντ Στράους», δήλωσε ο Μύρων Μιχαηλίδης. «Είναι έργα τα οποία δεν παίζονται συχνά, διότι όχι μόνο είναι εξαιρετικά υψηλής τεχνικής δυσκολίας, αλλά  απαιτούν και πολύ μεγάλο μέγεθος ορχήστρας. Είμαι λοιπόν ευγνώμων που αυτή τη στιγμή η ορχήστρα της ΕΡΤ εμφανίζεται με μια υπερεκατονταμελή συμφωνική διάταξη και θα ερμηνεύσει το συμφωνικό ποίημα «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», τον χορό της Σαλώμης από τη σπουδαία αυτή όπερα του Ρίχαρντ Στράους και τα τέσσερα τελευταία τραγούδια που είναι ένα από τα πιο αριστουργηματικά έργα της τελευταίας περιόδου του συνθέτη, με σολίστ την διακεκριμένη, εξαιρετική υψίφωνο, την Αλεξία Βουλγαρίδου».

Ο μαέστρος τοποθετήθηκε επίσης και σε ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τους μουσικούς της ΕΡΤ, θέλοντας να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα:

«Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ είναι μια ιστορική ορχήστρα. Εγώ προσωπικά έχω την τιμή να συνεργάζομαι μαζί της από το 1997, όταν με πρωτοκάλεσε ο αείμνηστος Μιλτιάδης Καρύδης και πρέπει να είναι μια ορχήστρα ραδιοφωνίας – τηλεόρασης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να λειτουργεί με όρους μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας και αναμένω και από την κυβέρνησή μας να κάνει το καλύτερο που μπορεί, ώστε να προκηρύξει αυτές τις θέσεις που είναι κενές. Φανταστείτε ότι έχει 54 κενές οργανικές θέσεις και καμία κυβέρνηση από το 1987 δεν έχει προκηρύξει οργανική θέση. Η ορχήστρα παίζει με εξαιρετικούς μουσικούς, αλλά δύο ταχυτήτων. Η μία είναι η αορίστου χρόνου (οι μόνιμοι) και η άλλη είναι με συμβάσεις. Αυτό πρέπει να τακτοποιηθεί. Πρέπει να έχει μουσικούς μιας ταχύτητας και πρέπει να είναι κατανοητό ότι δεν μιλάμε για φεστιβαλική ορχήστρα που θα εμφανίζεται μια δυο φορές τον μήνα. Δεν μιλάμε για μια ορχήστρα η οποία θα εξυπηρετεί συγκεκριμένο μικρό ρεπερτόριο. Είναι το μεγάλο συμφωνικό ρεπερτόριο, το οποίο μέσω της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης θα πρέπει να το διαχέει σε όλη την ελληνική επικράτεια και τώρα φυσικά, με τη σύγχρονη τεχνολογία, σε όλον τον κόσμο. Η ΕΡΤ είναι δύναμη, οι μουσικοί της ΕΡΤ, η ορχήστρα της ΕΡΤ, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ είναι δύναμη και η αυριανή συναυλία πιστεύω ότι θα περάσει αυτό το πολύ σπουδαίο μήνυμα.»

Λίγα λόγια για τον Μύρωνα Μιχαηλίδη

Η μεγάλη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ – Τι δήλωσε ο μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης
Μύρων Μιχαηλίδης

Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι Έλληνας διευθυντής ορχήστρας και θεωρείται σήμερα ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους Έλληνες αρχιμουσικούς με διεθνή παρουσία. Από το 2019 είναι ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
Το ρεπερτόριό του, που ξεπερνά τα 300 συμφωνικά έργα και τις 45 όπερες, είναι ευρύτατο και εκτείνεται από έργα της εποχής μπαρόκ ως σύγχρονες συνθέσεις. Καλύπτει έργα συμφωνικής, χορωδιακής μουσικής και όπερα. Κεντροβαρή θέση στο ρεπερτόριο του έχουν τα έργα των Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι και Ραχμάνινοφ, όπως επίσης οι όπερες των Βέρντι, Πουτσίνι, Γκουνώ Βάγκνερ και Μάλερ. Έχει διευθύνει επανειλημμένα πολλές σημαντικές ορχήστρες, όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, την Κρατική Ορχήστρα του Μπραουνσβάικ και του Σααρμπρίκεν, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε επανειλημμένα με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες, όπως την την ΚΟΘ, την ΚΟΑ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ορχήστρα της ΕΛΣ.

Λίγα λόγια για την Αλεξία Βουλγαρίδου

Η μεγάλη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ – Τι δήλωσε ο μαέστρος Μύρων ΜιχαηλίδηςΗ Αλεξία Βουλγαρίδου ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στη γενέτειρα πόλη της, την Καβάλα. Έπειτα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου μετά τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο συνέχισε με επόμενο προορισμό την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με μάστερ, με καθηγήτρια και μέντορα τη Δάφνη Ευαγγελάτου. Αμέσως μετά τη μεγάλη της επιτυχία στο Φεστιβάλ του Bregenz στην Αυστρία, ως Mimi στην όπερα “La Bohème”, έκανε το ντεμπούτο της στον ίδιο ρόλο στη Γενεύη αλλά και στο Μόναχο, ξεκινώντας τη διεθνή της καριέρα. Έχει συνεργαστεί με τους μαέστρους: Sir Colin Davis, Riccardo Muti, Welser-Möst, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Gianluigi Gelmetti, Gustavo Dudamel, Viotti, Carlo Rizzi.

Λίγα λόγια για την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και από συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Η μεγάλη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ – Τι δήλωσε ο μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης

Διευθυντές της υπήρξαν ο Γιώργος Λυκούδης, ο Σπύρος Φαραντάτος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Σισιλιάνος, ο Franz Litschauer, ο Ευθύμιος Καβαλλιεράτος, ο Μιλτιάδης Καρύδης, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Ανδρέας Πυλαρινός, ο Νίκος Χριστοδούλου, ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυναν ως προσκεκλημένοι συνεργάτες πολλοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης, όπως οι: Μανώλης Καλομοίρης, Διονύσιος Λαυράγκας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Άντζελλο Καβαλλάρο.

Με την ορχήστρα συνέπραξαν ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι όπως οι: Νταβίντ Όιστραχ, Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Βάσω Παπαντωνίου, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Ρολάντο Βιγιαζόν, Λεωνίδας Καβάκος, Δημήτρης Σγούρος, Ρομπέρτο Αλάνια, Άντζελα Γκεόργκιου, Ανδρέα Μποτσέλι, Χοσέ Κούρα, Χουάν Ντιέγκο Φλόρες, Κυπριανός Κατσαρής κ.α.

Σήμερα η Ορχήστρα θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος