ΥΠΕΞ Kύπρου: Ανησυχία και προβληματισμός για την υπογραφή «μνημονίου συναντίληψης» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων

Array

Ανησυχία και προβληματισμό για την υπογραφή «μνημονίου συναντίληψης» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων με βάση το παράνομο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, η ανησυχία απορρέει από τον συνεχώς επιδεινούμενο, κλιμακούμενο και αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιδιώκοντας τη δημιουργία εντάσεων, με ενέργειες που είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις επιμέρους πτυχές του.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι το «μνημόνιο» του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και είναι αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ως εκ τούτου, είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο και δεν παράγει, καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων κρατών.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος, σημειώνοντας παράλληλα και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης Βουλής, με τις οποίες αναδεικνύεται η έκνομη φύση του «μνημονίου» το οποία καθίσταται νομικά και πολιτικά άκυρο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Σχετικό Άρθρο: Κ. Μητσοτάκης: «Ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος